Bydlení

4. března 2022 11:06

redakce Prima Zoom

Kolik stojí bunkr na klíč a může si člověk sám postavit svůj kryt?

S válečným konfliktem na Ukrajině se stále více lidí u nás zajímá, kde se v okolí jejich bydliště nachází nejbližší kryt civilní obrany, kolik jich u nás je a také uvažují o vlastním bunkru. Akutní nebezpečí, kdy by se lidé museli ukrývat, Česku nicméně nehrozí.

Kolik krytů je v Česku

Stálé úkryty civilní obrany se využívají k ochraně obyvatelstva před účinky zbraní hromadného ničení. Podle údajů Hasičského záchranného sboru ČR se jich u nás nachází necelých šest tisíc a jsou po celé republice a jejich kapacity jsou různé. Nejvíce jich je na území Prahy, kde jako kryt slouží část metra nebo Strahovský tunel. Celková kapacita krytů v ČR je něco málo přes čtvrt milionu obyvatel.

Kde najdete nejbližší kryt civilní obrany

Bohužel neexistují žádné ukazatele, žádná mobilní aplikace, které by na stálé kryty v nejbližším okolí upozorňovaly. Seznam krytů a to nejen v Praze  je veřejně dostupný na stránkách www.hzscr.cz. Adresy zde ale uvedené nejsou, úkryt lze nalézt pod evidenčním číslem. Více informací najdeme na portálech jednotlivých měst, například: bezpecnost.praha.eu, brno-stred.czbezpecnaplzen.eu.

Pokyny pro případ nutné ochrany vydané Státním úřadem pro jadernou bezpečnost si můžete přečíst zde.

Jak udělat kryt doma

Někteří lidé se mohou rozhodnout, že si udělají kryt doma, podobně jako mívají úkryty lidé žijící v oblastech ohrožených tornádem. Uvažujete také, že si vybudujete vlastní podzemní kryt svépomocí? Je to možné, ale ze dne na den to nezvládnete. Chcete-li postavit podzemní bunkr, měl by být na vašem pozemku nebo přímo ve sklepě. Doporučená doběhová vzdálenost je nejvýše 500 až 800 metrů.

Vyberte suché místo se štěrkovou půdou a pak vykopejte díru hlubokou 4 metry, abyste zkontrolovali hladinu podzemní vody. Jakmile jste si jisti, že místo bude fungovat a nezaplaví se, můžete začít. Obecné zásady najdete zde.

Návody, jak si můžete vyrobit vlastní podzemní bunkr najdete celkem snadno na internetu. Podle použitého materiálu, vybavení a práce přijde odhadem od 250 000 korun výše.

Na kolik vyjde protiatomový kryt

Podzemní bunkr si můžete taky nechat zhotovit na klíč, například mini podzemní úkryt (3 x 4 m) pořídíte od 850 000 Kč, standard bunkr velikosti 48 m² od 3 000 000 Kč, kryty s vyšším stupněm ochrany vyjdou na ještě více peněz. Není to však úplně běžná nabídka, takže cena se stanovuje až po konzultaci se zákazníkem.

Pokud má jít o kryt chránící i před jaderným útokem, berou firmy v potaz i to, jak vysoké je riziko v místě, kde má být kryt vybudován - s tím, že nemá cenu investovat do něj přehnaně mnoho peněz, pokud například nejde o místo blízko cíle možného útoku.

Existuje více možností, jak takový kryt nechat vybudovat, například jako podzemní, částečně zapuštěný nebo nadzemní, součástí stavby by měl být bezpečný nouzový výlez a kvalitní filtrační zařízení. Obecně platí, že specializované kryty jsou odolnější než na kryt následně upravený běžný sklep v domě. Cena úpravy sklepa na nouzový protiatomový kryt se většinou pohybuje v rozsahu desítek až stovek tisíc korun, vyšší zabezpečení představuje například přidaná konstrukce s kovovou konstrukcí a stínící vrstvou.

Kryty nemusí být nutně myšlení jen jako obrana proti případnému atomového útoku - kryty nebo bunkry, které lze najít v nabídkách některých firem - mají zabezpečit ochranu ukrytých osob před různými nečekanými událostmi velkého rozsahu, které nastávají v důsledku lidské nebo přírodní činnosti, a které negativně a ničivě postihují přírodu a společnost.

Privátní kryty jsou velmi časté například ve Švýcarsku, kde je začali masově budovat i v soukromých rodinných objektech vod 60. let minulého století, od sedmdesátých let má dokonce každý tamní dům mít nějaký úkrytu povinně, případně musí jeho majitelé přispět na budování nebo údržbu krytu veřejného. Hodně úkrytů, většinou veřejných, mají také severské  země.

Sdílejte článek
Štítky Švýcarsko opevnění Ukrajina sklep Hasičský záchranný sbor Česko protiatomový kryt kryty civilní obrany jak postavit bunkr podzemní kryt cena Strahovský tunel

Přečtěte si také