reklama

Domácí jogurt jedna báseň

klára beščecová
15. listopadu 2015
Jogurt je neustále moderní potravina.
reklama

Chutná skvěle, a pokud není nastavovaný všelijakými plnidly jako je želatina a prostředky pro lepší chuť a delší trvanlivost, má výborné účinky na náš organismus. Dobře se nám po něm tráví a navíc jeho konzumací podporujeme naši obranyschopnost. Chcete-li mít váš jogurt pod kontrolou, vyrobte svůj vlastní. Máme pro vás jednoduchý návod.

Potřebné suroviny:

1 litr mléka pokojové teploty (nejlépe již tepelně ošetřené – třeba to známé v krabici)

1 bílý nedochucený jogurt (s živými bakteriemi a nejlépe ten, který není trvanlivý) nebo mlékárenská kultura např. Bulharský bifido jogurt nebo Jogurtová kultura řeckého typu TY39 (nakoupíte je v některých lékárnách a prodejnách zdravé výživy).

Připravte si také:

Hrnec na mléko (Můžete použít i dva hrnce, jeden menší, vněmž bude mléko, vložíte do většího, kde necháte vřít vodu a tím se ten menší smlékem postupně zahřeje.) Případně obyčejný hrnec, jen nenechte mléko připálit.

Uzavíratelné skleničky, nejlépe již vyvařené.

Použijete-li mlékárenskou kulturu, tak ještě menší nádobu na její rozmíchání strochou vlažného mléka

Teploměr na vaření (máte-li)

Postup (příprava zjogurtu):

1) Mléko ohřejeme na cca 30°C – 35°C. Pokud použijete čerstvé mléko zmlékomatu, nejdříve jej musíme zbavit veškerých nevhodných bakterií, ohřejeme jej tedy na cca 85°C (pokud máte teploměr na vaření), nebo tak, aby se na něm začal tvořit škraloup. Před bodem varu jej stáhneme zplotny. Následně necháme vychladnout na cca 30°C – 35°C a škraloup odstraníme.

2) Pak přidáme 1 vrchovatou lžíci koupeného bílého jogurtu a vmléce jej pořádně rozmícháme.

3) Směs nalijeme do čistých uzavíratelných sklenic, nejlépe vyvařených. Hned po nalití je zašroubujeme.

4) Náš domácí jogurt necháme zrát cca 8 hod. někde vteple. Můžete jej dát do postele a přikrýt přikrývkou, nebo zabalit do ručníků.

Postup (příprava zmlékárenské kultury)

1) Mléko ohřejeme stejným způsobem jako při přípravě zjogurtu, avšak na trochu vyšší teplotu cca 50°C. U neošetřeného mléka zmlékomatu opět na cca 85°C a pak necháme zchladnout na cca 50°C.

2) Do menší skleničky vlažného mléka si dáme potřebné množství bakterií podle návodu na balení mlékárenské kultury a rozmícháme.

3) Tuto směs vlijeme do teplého mléka, promícháme a opět nalijeme do uzavíratelných skleniček. Jogurt vnich necháme někde vteple zrát cca 8 hodin.

To, že je jogurt tak akorát poznáte nejen podle hodin, že už uplynulo nejméně 8 hodin, ale také podle vůně, jež by měla být mírně nakyslá a podle hustší, krémové struktury. Dobrou chuť.

(fis)

Mohlo by vás zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama