Encyklopedie

21. srpna 2014 13:08

Markéta Zídková

Ložnice

Myslete na klidný spánek.

Ložnice je místnost určená k odpočinku v noci i během dne. Obsahuje postel, noční stolek a šatní skříně či další úložné prostory.

Při zařizování ložnice je třeba vyvarovat se faktorů, které by mohly narušovat klid a kvalitu spánku. Důležité je ložnici především správně vymalovat. Nedoporučují se výrazné barvy, jako je červená, sytě žlutá, zelená a oranžová, fialová, ale ani černá. Naopak barvy uklidňující jsou světlé – modrá, bílá, béžová atd.

Je třeba si také vybrat správně vysokou postel. Příliš vysoké postele jsou rozhodně nevhodné, ale moc nízké taky. Ideální výška se udává 45–55 cm i s matrací. Pro starší lidi je vhodnější pořídit si postel o něco vyšší, aby se jim lépe vstávalo. Také délka a šířka postele je důležitá. Měla by být nejméně o 10 cm delší, než je výška člověka, který na ní spí, nejužší postel pro pohodlný spánek má šířku 80 cm.

Pořídit si do ložnice počítač a spojit ji tak s pracovnou nebo do ní umístit televizi a jiné elektronické hračky se nedoporučuje. Jejich „bzučení“ narušuje spánek, a přestože z nich máte unavené oči, nemůžete dlouho do noci usnout.

Doplňky, jako jsou těžké sametové závěsy na okna nebo postel s nebesy, se do ložnice také nehodí. Snadno se v nich ve velkém zabydlují roztoči. Nevhodné jsou i přebytečné deky a potahy na postel, protože čím je v posteli tepleji, tím víc se tam roztočům líbí.

Sdílejte článek
Štítky ložnice

Přečtěte si také