Zahrada

13. května 2016 06:00

Markéta Zídková

POZOR! Aktivita klíšťat je na nejvyšším stupni. Na Moravě už kvůli nim jeden muž zemřel!

Mírná zima klíšťatům prospěla.

Odborníci varují před klíšťaty – tento víkend budou mimořádně aktivní. Riziko napadení klíšťaty je od čtvrtka 19. května 2016 až do neděle včetně na maximu, tedy na nejvyšším 10. stupni. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu.

„Používejte repelent, nevstupujte volně do listnatých a smíšených lesů, pohybujte se pouze po zpevněných cestách, večer a ráno prohlédněte tělo, případně odstraňte klíšťata,“ tak zní doporučení odborníků z Českého hydrometeorologického ústavu pro tyto dny.

Na následky přisátí infikovaného klíštěte bohužel už letos zemřel jednasedmdesátiletý muž z Vysočiny. Muž onemocněl klíšťovou encefalitidou, které podlehl.

Pokud se tedy chystáte do přírody, buďte ostražití a dodržujte pravidla, která vás mohou ochránit před nakažením lymskou boreliózou nebo klíšťovou encefalitidou.

Ochrana bez chemie

Pro klíště si nutně nemusíte chodit až do lesa, přisát se samozřejmě může i na vycházce městským parkem, pozor si dávejte i během návštěvy dětského hřiště nebo při venčení psa. Při plánování toho, co si pro pobyt venku vezmete na sebe, dejte přednost spíše světlému oblečení, na kterém ještě lezoucí klíště lépe uvidíte. Určitě odolejte pokušení sednout či lehnout si do trávy, vyhýbejte se vysoké trávě a křovinatým porostům. Ještě před odchodem ven se postříkejte repelentem. Pokud nejste příznivci chemie a upřednostňujete spíše přírodní prostředky, můžete si s minimem finančních nákladů vyrobit domácí repelent z rozmarýnu. Tady je velice jednoduchý recept:

Domácí repelent z rozmarýnu

Budete potřebovat:

Sáček sušeného rozmarýnu nebo 250 g rozmarýnu čerstvého1 l vody1 lžíci vinného octa

Jak na to:

Vodu přiveďte k varu, pak odstavte hrnec a vsypte rozmarýn. Nechte ho louhovat, dokud voda úplně nevychladne. Bylinky sceďte, do vody přidejte vinný ocet, hotový repelent přelijte do lahve s rozprašovačem a uložte do lednice. Tímto prostředkem můžete před vycházkou postříkat i svého psa.

Domácí repelnt z hřebíčku a alpy

Vyzkoušený máme i tento přípravek:

Budete potřebovat:

Hřebíček (koření)Alpu neboli francovku.

Do lahvičky dejte alpu, přidejte maximum hřebíčku – co nejvíc se vejde. Nechte macerovat cca 2 týdny, resp. tak dlouho, dokud tekutina není hnědá. Hotový repelent přelijte do lahve s rozprašovačem a můžete používat.

Chcete vědět, jak je to u vás s infikovanými klíšťaty? Podívejte se na Mapu výskytu infikovaných klíšťat v ČR.

(bras)

Mohlo by vás zajímat:


Přečtěte si také