reklama

Nebojte se lakovky ametystové. Její fialová barva zazáří v bramboračce

Lenka Valjentová
20. listopadu 2021
I v listopadovém lese je plno jedlých hub a houbiček, ale bohužel se jim většinou vyhneme. Jedním takovým houbovým otloukánkem je fialově zbarvená lakovka ametystová. Roste až do prvních mrazů a někdy i po nich. Poradíme vám, jak ji bezpečně poznat, kde ji můžeme najít i jak ji zpracovat.
reklama

Lakovka ametystová (Laccaria amethystina) je houba v podzimním lese nepřehlédnutelná, především díky své výrazné fialové barvě. A opravdu vypadá jak nalakovaná.

Jak lakovka ametystová vypadá

Lakovka je drobná houbička v mládí s vyklenutým, ve stáří plochým až vmáčklým, často zvlněným, 2 až 5 centimetrů širokým kloboukem. Ve svém zbarvení je proměnlivý, za vlhka je až inkoustově fialový, za sucha a ve stáří bledne. Mezi dalšími určovacími znaky bych uvedl tlusté a řídké lupeny, v mládí fialové, v dospělosti světlejší a zkadeřené, dutý a pružný třeň, stejně jako vodnatě masitou dužinu nejdříve nafialovělou, později narůžovělou až bledě hnědou,“ popisuje lakovku ametystovou mykolog Jaroslav Vanča.

Kdy a kde lakovku najdeme

Lakovku ametystovou najdeme od srpna až zhruba do konce listopadu do prvních mrazů i déle. Roste zejména v listnatých a smíšených lesích, méně v jehličnatých. V zahradách a parcích se objevuje ve spadaném listí a mechu. Obvykle se vyskytuje hojně a ve skupinkách.

Je lakovka nebezpečná?

„Lakovka ametystová je houba, která dokáže absorbovat nejvíce radionuklidů. Ale obavy nejsou na místě, jelikož nebezpečné množství – tedy třicet kilogramů syrových lakovek ametystových – by asi nikdo z nás nedokázal sníst a ostatně ani najít,“ upozorňuje mykolog.

Lakovka ametystová v kuchyni

Lakovky ametystové jsou dobré jedlé houby, třeně jsou však příliš houževnaté, a proto se konzumují jen klobouky. „Jako takové jsou pro svou neobvyklou sytou barevnost vhodné pro ozvláštnění smaženice, omáček i polévek, především bramboračky. Lákavě pak působí jako ozdoba na obložených chlebech a různých salátech. V tomto případě si však žádají patřičné tepelné zpracování, minimálně je musíme krátce blanšírovat. Jíst lakovku ametystovou zasyrova nedoporučuji,“ uvádí Jaroslav Vanča. Lakovka se dá velice dobře sušit.

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama