Fialové lakovky ametystové se bát nemusíte. Je to houba jedlá a zazáří v bramboračce i smaženici

I v listopadovém lese je plno jedlých hub, ale bohužel se jim většinou vyhneme. Jedním takovým houbovým otloukánkem je fialově zbarvená lakovka ametystová. Roste až do prvních mrazů, často i po nich. Poradíme vám, jak lakovku ametystovou bezpečně poznáme, kde ji můžeme najít i jak ji zpracovat.

Lakovka ametystová (Laccaria amethystina) je houba v podzimním lese nepřehlédnutelná, především díky své výrazné fialové barvě. A opravdu vypadá jak nalakovaná. Houbaři bývá opomíjená, i když je to výborná jedlá, všestranně použitelná houba do směsí. Zřejmě mnohé odrazuje její barva.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Modrozelená límcovka měděnková vypadá jedovatě, ale není! Je to skvělá houba do octa

Jak lakovka ametystová vypadá

Lakovka je drobná houbička v mládí s vyklenutým, ve stáří plochým až vmáčklým, často zvlněným, 2 až 5 centimetrů širokým kloboukem. Ve svém zbarvení je proměnlivý, za vlhka je až inkoustově fialový, za sucha a ve stáří bledne. Mezi dalšími určovacími znaky bych uvedl tlusté a řídké lupeny, v mládí fialové, v dospělosti světlejší a zkadeřené, dutý a pružný třeň, stejně jako vodnatě masitou dužinu nejdříve nafialovělou, později narůžovělou až bledě hnědou,“ popisuje lakovku ametystovou mykolog Jaroslav Vanča.

Kdy a kde lakovku najdeme

Lakovku ametystovou najdeme zhruba od srpna až do konce listopadu do prvních mrazů. Roste zejména v listnatých a smíšených lesích, méně v jehličnatých. V zahradách a parcích se objevuje ve spadaném listí a mechu. Obvykle se vyskytuje hojně a ve skupinkách.

PŘEČTĚTE SI TAKY: Václavky jsou oblíbené podzimní houby. Lidskému organismu ale mohou ublížit

Je lakovka nebezpečná?

„Lakovka ametystová je houba, která dokáže absorbovat nejvíce radionuklidů. Ale obavy nejsou na místě, jelikož nebezpečné množství – tedy třicet kilogramů syrových lakovek ametystových – by asi nikdo z nás nedokázal sníst a ostatně ani najít,“ upozorňuje mykolog.

Lakovka ametystová v kuchyni

Lakovky ametystové jsou dobré jedlé houby, třeně jsou však příliš houževnaté, a proto se konzumují jenom klobouky. „Jako takové jsou pro svou neobvyklou sytou barevnost vhodné pro ozvláštnění smaženice, omáček i polévek, především bramboračky. Lákavě pak působí jako ozdoba na obložených chlebech a různých salátech. V tomto případě si však žádají patřičné tepelné zpracování, minimálně je musíme krátce blanšírovat. Jíst lakovku ametystovou zasyrova rozhodně nedoporučuji,“ uvádí Jaroslav Vanča. Lakovka se dá velice dobře sušit.

Zdroje: mykolog Jaroslav Vanča, ohoubach.cz,

Sdílejte článek
Štítky les mráz fialová bramboračka Jaroslav Vanča jedlá houba

Přečtěte si také