Kuchyně

21. dubna 2018 06:00

Tereza Javorová

10 tipů, jak v domácnosti používat méně plastů a ušetřit na tom

Na zítřek připadá Den Země, a je tak ideální čas zamyslet se nad tím, jestli naší planetě více neškodíme než přispíváme. Odpověď nespíš všichni tušíme... Už dnes ale můžete omezit například používání plastů, které planetu a živočichy na ní velmi zatěžují. Poradíme vám, jak na tom dokonce ušetřit!

Globální oteplování a vypouštění skleníkových plynů do ovzduší nejspíš jen tak nezvrátíme, ale omezit používání plastů můžeme prakticky okamžitě. Jen se zamyslete nad tím, jak dlouho vám doma vydrží například plastový sáček, než putuje do koše? I když svědomitě recyklujete, tak bohužel realita je taková, že se zrecykluje asi jen 20 % odpadu. Zbytek se spálí nebo se dostane do oceánu.

Ačkoliv si říkáte, že vás to zas tak trápit nemusí, protože k němu máme stejně daleko, ve skutečnosti je pro nás plast v oceánu daleko větší hrozbou. A to nejen proto, že se nechceme na dovolené koupat mezi PET lahvemi. Plast se totiž rozkládá na mikroplasty, které nápadně připomínají plankton. Ten poté žerou malé ryby, malé ryby poté žerou větší ryby – například losos či tuňák... A hádejte, kdo poté jí tuňáka? Ano, my lidi.

Poradíme vám 10 jednoduchých změn, jak omezit používání plastu ve vaší domácnosti a ještě na tom ušetřit:

1. Neberte si plastové sáčky

Automaticky si v obchodě berete plastové pytlíky? A jsou opravdu nutné, když z nich po příchodu domů potraviny stejně ihned vyndáte? Ovoce a zelenina se dá v pohodě zvážit i bez pytlíku, jen nálepku jednoduše dáte jen na jeden kus a prodavačce u poklady oznámíte, že je vše vážené spolu. Většina řetězců s tím nemá absolutně žádný problém. Pokud pytlík opravdu potřebujete, noste vlastní například bavlněný či lněný nebo si vezměte alespoň ten papírový, který bývá k dostání v sekci pečiva.

Neberte si sáčky. Foto: istock.com

2. Vlastní nákupní taška

Noste s sebou vždy vlastní nákupní tašku, nejlépe plátěnou, která něco vydrží a pohodlně ji složíte do kabelky. Při každé návštěvě obchodu si tak nebudete muset kupovat plastové tašky, takže ušetříte – svoje peníze i planetu od zbytečných plastů.

Noste vlastní nákupní tašku. Foto: istock.com

3. Nepoužívejte brčka

Možná jste už na internetu viděli srdcervoucí video, jak mořské želvě vytahují plastové brčko z nosní dírky a chuděra u toho neskutečně trpí. Brčka jsou ale naprosto zbytečná a jsou jen výsledkem naší pohodlnosti. Při objednávání drinku rovnou obsluze řekněte, že brčko nepotřebujete.

Příště už bez brčka! Foto: istock.com

4. Používejte rozložitelné odpadkové pytle

Na trhu jich není zatím tolik, ale i větší řetězce je už prodávají. Řeč je o ekologických pytlech na odpadky, které se na skládce rozloží do 2 let.

Chraňme naši planetu. Foto: istock.com

5. Vatové tyčinky řešte postaru

Místo plastových tyčinek na čištění uší používejte obyčejnou špejli, na kterou si namotáte vatu. Špejli můžete použít několikrát, takže nebudete muset stále dokupovat plastové tyčinky, které jsou zabalené v další plastové krabičce...

Používejte obyčejnou vatu a špejli! Foto: istock.com

6. Jídlo bez obalu

V Praze už existují dva obchody Bez obalu, kam stačí přijít s vlastními nádobami a vybrané potraviny vám do nich přesypou. Pokud nemáte tu možnost, nekupujte potraviny v supermarketech, kde jsou zabalené v plastových obalech, ale zajděte si na trh, do řeznictví a do pekařství, kde seženete jednak kvalitnější a čerstvější potraviny a jednak spolu s nimi nemusíte kupovat jejich obaly.

Nakupujte na trzích. Foto: istock.com

7. Upcyklujte

Upcyklace znamená opakované použití jedné věci či její přetvoření na něco jiného. Zamyslete se, jestli z kelímku od jogurtu nemůžete třeba spolu s dětmi vytvořit něco hravého, plastovou krabičku použít na uchování drobností či PET lahve přetvořit na užitečné pomocníky v domácnosti. Internet je takových nápadů plný, stačí jen pár kliknutí!

8. Nekupujte balenou vodu

Važme si toho, že u nás můžeme pít vodu přímo z kohoutku. Takový luxus není možný ve většině zemí světa. Kohoutková voda navíc bývá často kvalitnější než kupovaná, neboť je vždy čerstvá a nestojí zabalená několik měsíců v plastovém obalu, ze kterého se do ní uvolňují nežádoucí látky. Na cesty si s sebou pak berte vlastní lahev, kterou si doplňujte v pítkách či barelech s pitnou vodou. Nebudete si tak muset pokaždé kupovat vodu, když dostanete žízeň!

Nekupujte balenou vodu. Foto: istock.com

9. Pořiďte si kávový termohrnek

Koupit si dobrou kávu s sebou do kelímku ráno cestou do práce nebo při procházce s kamarádkou je hezký rituál. Pokud si ale kávu nechcete vařit doma (i když byste tím ušetřili nemalou částku), noste si s sebou vlastní termohrnek. Obsluha jistě nebude mít problém vám kávu připravit do něj. Když už si přece jen musíte vzít kelímek, tak na něj alespoň nedávejte plastový kryt.

Noste si vlastní hrníček. Foto: istock.com

10. Je nutný obal?

Podívejte se produkty, které běžně kupujete. Toaletní papír je zabalený v plastu, šampony a sprchové gely jsou v plastových lahvičkách, plastový obal je téměř na všem... Ale pokud budete jen o trochu víc pozornější, najdete i neobalené alternativy. Místo sprchového gelu používejte obyčejné mýdlo (které se prodává bez obalu), toaletní papír berte jen ten kusový a ne balení po deseti, jogurty nekupujte každý zvlášť, ale raději vezměte jedno větší balení (velký kelímek či kyblíček pak můžete použít třeba na zahrádce). Možností je spousta, stačí se jen zamyslet!

Opravdu to potřebuje obal? Foto: istock.com

(AS)

Další články:


Přečtěte si také