Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Jak skladovat houby celý rok? Máme pro vás 4 skvělé tipy, co s nimi po sezoně

Pokud přemýšlíte, jak s nasbíranými houbami naložit koncem sezony, máme pro vás čtyři postupy, které vám poradí, co s nimi, abychom si je mohli užívat třeba i celý rok.
Vydáno: 10.10.2018
Možností, co s houbami máme hned několik
Možností, co s houbami máme hned několik Autor: istock.com
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Ať už sbíráte hříbky, nebo je vaší nejoblíbenější houbou například masák, je za potřebí vědět, jak s houbami správně zacházet, protože obsahují velké množství vody a bílkovin, rychle se kazí. Jestli je nebudeme skladovat na zimu, můžeme se jich lehce přejíst nebo jich dost vyhodit. Pojďme si proto ukázat, co vše lze s houbami vymyslet.

Houbové nepravdy

5 málo známých mýtů o houbách. Víte, proč byste neměli nechávat podhoubí v zemi?

Zajímavosti o houbách

8 zajímavostí o houbách, o kterých jste neměli tušení. Proč by se neměly kombinovat s vínem?

SUŠENÍ

Jednou z nejtypičtějších praktik je sušení. Sušit houby můžeme několika způsoby. Základem je nakrájet zdravé nečervivé kusy na plátky asi 3 mm tlusté. Nejjednodušeji je připravíme v sušičce, kde nalezneme návod, jak dlouho bychom je v zařízení měli nechat. Pokud nemáte robota, sušte je na síťce a poté je na chvilku dejte do trouby. Houby jsou dokonale vysušené, pokud se lámou, neměly by se jen ohýbat.

Skladujte je vždy ve sklenici s kovovým víkem, aby se k nim nedostal vzduch. Až houby budete potřebovat, stačí je zalít horkou vodou a přihodit je například do polévky.

Sušené houby by se měly lámat
Sušené houby by se měly lámat
istock.com

NAKLÁDÁNÍ

Naložit je můžeme například v octovém nálevu. Ideálně bychom měli použít malé zdravé houby, které 20 minut povaříme v kyselé směsi z litru vody, lžíce soli, celého pepře, nového koření, samozřejmě přidáme i bobkový list, nové koření, mrkev, petržel a celer.

Poté povaříme druhý nálev, který je složen z 1/4 l octa, litru vody, 3 lžiček soli a 50 g cukru, bobkového listu, hřebíčku, nového koření, celého pepře a hořčičného semínka.

Houby přendáme do sklenice spolu s povařenou a nakrájenou zeleninou a vše zalijeme octovým nálevem. Důkladně uzavřeme a sterilujeme 25 minut.

Nakládané houby jsou skvělé
Nakládané houby jsou skvělé
istock.com

HOUBOVÁ PASTA

Pasta vydrží až rok a je ideálním řešením, když nevíte, co se zbytkem horších hub. Její výroba je velmi jednoduchá a dá se použít do celé řady pokrmů, jako jsou omáčky nebo polévky.

Pokrájené houby podusíme v hrnci a posléze rozmixujeme do hladka. Pak s přidáním malého množství vody prudce povaříme. Konzistence by měla zůstat kašovitá. Přidáme sůl, pepř a kmín. Vařící směs nalijeme do sklenice a otočíme dnem vzhůru. Poté zkontrolujeme, zda se dobře chytla víčka, pokud se tomu tak nestane, je potřeba co nejdříve houby sníst.

Houbová pomazánka je naše oblíbená
Houbová pomazánka je naše oblíbená
istock.com

MRAŽENÍ

Jestli jste si mysleli, že mrazit houby není dobrý nápad, tak vás možná překvapíme. Houby se dají mrazit jak syrové, tak uvařené. My doporučujeme však houby vždy alespoň krátce povařit, protože při rozmražení budou držet více u sebe.

Mražené houby by měly být vždy důkladně zabaleny, aby nenarušily ostatní potraviny v mrazáku. Spotřebovat bychom je měli do půl roka, pak ztrácejí na chuti.

Houbaření Češi milují.

HOUBY: 3 tajné tipy, kde rostou. Vypěstovat si je můžete i v obýváku!

Typické české prázdniny...

Chaty a chalupy slaví 100 let. Proč jsme si je tak oblíbili?

Článek je zařazen v: houby , skladování , sezona , sušení hub , nakládání hub , houbová pasta , houbové pokrmy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama