reklama

Jak houby zpracovat a skladovat? Máme pro vás 6 dobrých rad a tipů

maku-la@seznam.cz
15. září 2020
Pokud přemýšlíte, jak naložit s nasbíranými houbami během houbařských žní, máme pro vás 6 praktických rad, tipů a receptů, které vám poradí, jak houby zpracovat a skladovat, abyste si je mohli užívat třeba i celý rok.
reklama

Právě vrcholí houbařská sezona, košíky i příležitostných hledačů hub jsou plné a na jídelníčku se to hemží smaženicemi, kulajdami, houbovými řízky a dalšími dobrotami. Ať už sbíráte hříbky, nebo je vaší nejoblíbenější houbou například klouzek nebo holubinka, je dobré vědět, jak shoubami správně zacházet, protože obsahují velké množství vody arychle se kazí. A klidně se může stát, že se jich lehce přejítenebo jich dost vyhodíte. Pojďme si proto ukázat, co vše lze shoubami dělat, jak je zpracovat a uchovat na zimu.Až udeří plískanice a mráz, budete rádi, že máte k dispozici houby nasušené, zamrazené nebo zavařené.

1. Houby sušené

Nejstarší i nejbezpečnější způsob konzervace hub jesušení. Houby se suší již od pravěku. Tehdy pravděpodobně vedla k této činnosti snaha o uchování hub nasbíraných v létě na zimní období, kdy býval jídla nedostatek. Jde o to, že houba sice při sušení ztrácí vodu, ale zachovává aroma a chuť.

Základem správného sušení je nakrájet očištěné,zdravé a nepřezrálé kusy na plátky 3 až 4 mm tlusté.Nejjednodušeji je připravíte vsušičce, kde naleznete návod, jak dlouho by se mělynechat sušit. Pokud sušičku nemáte, rozložte je na síto či mřížku, aby se nepřekrývaly. Je dobré zabezpečit přístup vzduchu jak se shora, tak zespodu. Správně usušené houby šustí či chrastí a plátky se lámou, nikoliv ohýbají. Pokud vám sušené houby zvlhnou, zvolna je vysušte v troubě, aby nezplesnivěly.

Po usušení je vhodné houby vložit do neprodyšné nádoby a na 1–2 dny dát do mrazáku, což je dobrá prevence proti molům.Proti případné vlhkosti se doporučuje přidat do skleniceněkolik zrnek rýže.Pokudchcete sušené houby uchovávat déle než čtvrt roku, tak vložte celou uzavřenou nádobu do lednice, kde je pak trvanlivost opravdu dlouhá. Až houby budete potřebovat, stačí je zalít horkou vodou a přihodit je například do polévky.

2. Houbové koření

Udělejte si houbový prášek k dochucení polévek a omáček. Dobře usušené houby roztlučte v hmoždíři a prášek přesijte přes síto. Prášek nasypejte do skleněné nádoby, důkladně uzavřete a dejtena suché a tmavé místo.

3. Houby v octě

Na nakládání hub do octového nálevu účely se hodí jen zdravé, pevné, spíše mladší houby. Na 1 díl 8% octa dáme 2 až 3 díly vody, podle svéchuti osladíme a přidáme koření (bobkový list, pepř, nové koření, hořčičné semínko) a svaříme. S kořením to nepřeháníme, abychom nezastřeli charakteristické aroma hub. Očištěné houby buď necháme celé, nebo je nakrájíme a5 minut povaříme vosolené vodě, přecedíme a necháme vychladnout. Houby vložíme do zavařovacích sklenic, můžeme přidat kolečkocibule, plátkyčesneku, případně čerstvou sezonnízeleninu, třeba nudličky paprik, kostičky mrkve či celeru, kousky křenu. Houby zalijeme připraveným nálevem a sterilizujeme30 minut při 95 až100 °C.Neméně skvělá je houbová čalamádase zeleninou.

4. Houby v soli

Vždy používejte tvrdé, zdravé a raději mladší a nikoli mokré plodnice. Nakrájejte je, rozložte a nechte „zavadnout“. Pak je buď promíchejte přímo se solí, nebo je po vrstvách napěchujte do sklenic a prosypávejte solí.Na 2 kg hub potřebujete zhruba 500 g soli (můžete ji předtím dát do trouby vysušit). Takto konzervované houby se hodí výhradně na polévky a na omáčky, i tak je však nutno před kuchyňskou úpravou přebytky soli z hub odstranit prolitím vodou.

5. Houbová pasta

Pasta vydrží až rok a je ideálním řešením, když nevíte, co se zbytkem horších hub. Její výroba je velmi jednoduchá a dá se použít do celé řady pokrmů, jako jsou omáčky nebo polévky. Pokrájené houby podusíme v hrnci a posléze rozmixujeme do hladka. Pak spřidáním malého množství vody prudce povaříme. Konzistence by měla zůstat kašovitá. Přidáme sůl, pepř a kmín. Vařící směs nalijeme do sklenice a otočíme dnem vzhůru. Poté zkontrolujeme, zda se dobře chytla víčka, pokud se tomu tak nestane, je potřeba co nejdříve houby sníst.

6. Mražení

Jestli jste si mysleli, že mrazit houby není dobrý nápad, tak vás možná překvapíme. Houby se dají mrazit jak syrové, tak tepelně upravené. My doporučujemehouby vždy alespoň krátce povařit, protože při rozmražení budou držet více u sebe. Mražené houby by měly být vždy důkladně zabaleny, aby nenarušily ostatní potraviny vmrazáku. Spotřebovat bychom je měli do půl roku, pak ztrácejí na chuti. Před použitím houby nerozmrazujte, pouze houby vyklopte na síto a přelijte studenou vodou.

O houbách by vás ještě mohlo zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama