reklama

návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

reklama

Jak houby zpracovat a skladovat? Máme pro vás 6 dobrých rad a tipů

Jak zpracovat a uskladnit houby na zimu
Autor: istock.com Jak zpracovat a uskladnit houby na zimu
Pokud přemýšlíte, jak naložit s nasbíranými houbami během houbařských žní, máme pro vás 6 praktických rad, tipů a receptů, které vám poradí, jak houby zpracovat a skladovat, abyste si je mohli užívat třeba i celý rok.

reklama

Právě vrcholí houbařská sezona, košíky i příležitostných hledačů hub jsou plné a na jídelníčku se to hemží smaženicemi, kulajdami, houbovými řízky a dalšími dobrotami. Ať už sbíráte hříbky, nebo je vaší nejoblíbenější houbou například klouzek nebo holubinka, je dobré vědět, jak s houbami správně zacházet, protože obsahují velké množství vody a rychle se kazí. A klidně se může stát, že se jich lehce přejíte nebo jich dost vyhodíte. Pojďme si proto ukázat, co vše lze s houbami dělat, jak je zpracovat a uchovat na zimu. Až udeří plískanice a mráz,  budete rádi, že máte k dispozici houby nasušené, zamrazené nebo zavařené.

Houby na zimu: ať už sbíráte hříbky, nebo je vaší nejoblíbenější houbou například klouzek nebo holubinka, je dobré vědět, jak s houbami správně zacházet
Autor: pixabay.com Houby na zimu: ať už sbíráte hříbky, nebo je vaší nejoblíbenější houbou například klouzek nebo holubinka, je dobré vědět, jak s houbami správně zacházet

1. Houby sušené

Nejstarší i nejbezpečnější způsob konzervace hub je sušení. Houby se suší již od pravěku. Tehdy pravděpodobně vedla k této činnosti snaha o uchování hub nasbíraných v létě na zimní období, kdy býval jídla nedostatek. Jde o to, že houba sice při sušení ztrácí vodu, ale zachovává aroma a chuť. 

Základem správného sušení je nakrájet očištěné, zdravé a nepřezrálé kusy na plátky 3 až 4 mm tlusté. Nejjednodušeji je připravíte v sušičce, kde naleznete návod, jak dlouho by se měly  nechat sušit. Pokud sušičku nemáte, rozložte je na síto či mřížku, aby se nepřekrývaly. Je dobré zabezpečit přístup vzduchu jak se shora, tak zespodu. Správně usušené houby šustí či chrastí a plátky se lámou, nikoliv ohýbají. Pokud vám sušené houby zvlhnou, zvolna je vysušte v troubě, aby nezplesnivěly. 

Bílé hřiby alias praváci: Představujeme neznámější hřib smrkový, nejpopulárnější hřib dubový a nejvzácnější hřib borový

Bílé hřiby neboli praváci jsou houbová elita. Nejznámější je hřib smrkový, nejoblíbenější dubový a nejvzácnější borový

Klouzky: Stoprocentně jedlé a dobré podzimní houby

Klouzky: Bez výjimky jedlé a dobré podzimní houby

Po usušení je vhodné houby vložit do neprodyšné nádoby a na 1–2 dny dát do mrazáku, což je dobrá prevence proti molům. Proti případné vlhkosti se doporučuje přidat do sklenice několik zrnek rýže. Pokud chcete sušené houby uchovávat déle než čtvrt roku, tak vložte celou uzavřenou nádobu do lednice, kde je pak trvanlivost opravdu dlouhá.  Až houby budete potřebovat, stačí je zalít horkou vodou a přihodit je například do polévky.

Sušené houby by se měly lámat
Autor: istock.com Sušené houby by se měly lámat

2. Houbové koření

Udělejte si houbový prášek k dochucení polévek a omáček. Dobře usušené houby roztlučte v hmoždíři a prášek přesijte přes síto. Prášek nasypejte do skleněné nádoby, důkladně uzavřete a dejte na suché a tmavé místo.

Houby zlepšují obranyschopnost a pomáhají i při léčbě rakoviny:

Houby zlepšují imunitu a pomáhají i při léčbě rakoviny. Nejlepší jsou žampiony a shiitake

Houbové nepravdy

5 málo známých mýtů o houbách. Víte, proč byste neměli nechávat podhoubí v zemi?

3. Houby v octě

Ingredience

  • 200 ml octa
  • 10 g cukru
  • 10 g soli
  • 4 kuličky nového koření
  • 4 kuličky pepře
  • 3 bobkové listy
  • špetka tymiánu
  • 7 g hořčičného semínka
  • 300 ml vody
  • mladé, zdravé, pevné houby
  • 1 cibule

Postup

Vodu, ocet, cukr, sůl, všechno koření a hořčičné semínko smícháme, přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme asi 5 minut. Uvařený nálev necháme vychladnout. Očištěné houby buď necháme celé, nebo je nakrájíme a 5 minut povaříme v osolené vodě, přecedíme a necháme vychladnout. Na dno zavařovací sklenice dáme na půlkolečka nakrájenou cibuli, vychladlé houby a zalijeme nálevem. Sterilujeme při 100 °C asi 30 minut. Neméně skvělá je houbová čalamáda se zeleninou. 

Houby v octě
Autor: archiv Labeta Houby v octě

4. Houby v soli 

Vždy používejte tvrdé, zdravé a raději mladší a nikoli mokré plodnice. Nakrájejte je, rozložte a nechte „zavadnout“. Pak je buď promíchejte přímo se solí, nebo je po vrstvách napěchujte do sklenic a prosypávejte solí. Na 2 kg hub potřebujete zhruba 500 g soli (můžete ji předtím dát do trouby vysušit). Takto konzervované houby se hodí výhradně na polévky a na omáčky, i tak je však nutno před kuchyňskou úpravou přebytky soli z hub odstranit prolitím vodou.

5. Houbová pasta

Pasta vydrží až rok a je ideálním řešením, když nevíte, co se zbytkem horších hub. Její výroba je velmi jednoduchá a dá se použít do celé řady pokrmů, jako jsou omáčky nebo polévky. Pokrájené houby podusíme v hrnci a posléze rozmixujeme do hladka. Pak s přidáním malého množství vody prudce povaříme. Konzistence by měla zůstat kašovitá. Přidáme sůl, pepř a kmín. Vařící směs nalijeme do sklenice a otočíme dnem vzhůru. Poté zkontrolujeme, zda se dobře chytla víčka, pokud se tomu tak nestane, je potřeba co nejdříve houby sníst.

Houbová pomazánka je naše oblíbená
Autor: istock.com Houbová pomazánka je naše oblíbená

6. Mražení

Jestli jste si mysleli, že mrazit houby není dobrý nápad, tak vás možná překvapíme. Houby se dají mrazit jak syrové, tak tepelně upravené. My doporučujeme houby vždy alespoň krátce povařit, protože při rozmražení budou držet více u sebe. Mražené houby by měly být vždy důkladně zabaleny, aby nenarušily ostatní potraviny v mrazáku. Spotřebovat bychom je měli do půl roku, pak ztrácejí na chuti. Před použitím houby nerozmrazujte, pouze houby vyklopte na síto a přelijte studenou vodou.

O houbách by vás ještě mohlo zajímat:

Houby podle znamení zvěrokruhu.

Jaká houba se k vám hodí podle hvězd? Bedla je ideální pro Ryby, Panna miluje hlívu

Hřib žlutomasý (Xerocomus chrysenteron) nebo babka: nejoblíbenější jedlá houba a nejsbíranější hřib u nás

Hřib žlutomasý neboli babka je nejoblíbenější jedlá houba u nás

Hřib satan

Jak poznat hřib satan a další jedovaté hřiby

Hřib hnědý je nejznámější i nejoblíbenější česká jedlá houba

Hřib hnědý: Nejznámější česká jedlá houba chutná skvěle

Houbaření Češi milují.

HOUBY: 3 tajné tipy, kde rostou. Vypěstovat si je můžete i v obýváku!

Typické české prázdniny...

Chaty a chalupy slaví 100 let. Proč jsme si je tak oblíbili?

Článek je zařazen v: houby , skladování , sezona , sušení hub , nakládání hub , houbová pasta , houbové pokrmy , houba , říjen , listopad

reklama

Přečtěte si také