Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

JABLKO: Jak boží ovoce pěstovat, kdy sklízet, kde skladovat a proč jíst

Jablko, plod jabloně domácí, je chutné, šťavnaté, voňavé a lehké ovoce, navíc neobyčejně zdravé. Ochrání nás před chřipkou a nachlazením, pomůže s nespavosti, hubnutím nebo nadýmáním. Jabloň je ideální strom na každou zahradu. Na jaře je obsypaná krásnými květy, na podzim barevnými plody. Poradíme, jak a jaké odrůdy pěstovat, jak se pozná, že jsou jablka tak akorát zralá, a jak je sklízet. Zimní odrůdy jablek mohou zůstat šťavnaté a plné vitaminů až do jara, pokud je správně uskladníme – máme pro vás 7 tipů, jak uchovat jablka přes zimu. I když nejzdravější a nejchutnější jsou jablíčka syrová, neodříkejme se ani takových dobrot, jako jsou štrúdl, koláč, žemlovka nebo bramborový salát. A co takhle ochutnat domácí jablečný sirup s mátou a skořicí?
Vydáno: 23.09.2019
JABLKO: Jak boží ovoce pěstovat, kdy sklízet, kde skladovat a proč jíst
Autor: istock.com JABLKO: Jak boží ovoce pěstovat, kdy sklízet, kde skladovat a proč jíst
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Jablko, plod jabloně domácí (Malus domestica), je chutné, šťavnaté a lehké ovoce, navíc neobyčejně zdravé. Už jedno snědené jablíčko denně nás ochrání před mnoha neduhy – aspoň tak praví stará lidová moudrost. Jablko obsahuje až 85 % vody, ale také množství vitaminu C, vitaminy B1, B2, B3, B6, kyselinu listovou, betakaroten, kyselinu pantotenovou, vitaminy E a K, z minerálních látek železo, vápník, zinek, křemík, mangan, hořčík a draslík. Je také bohatým zdrojem vlákniny, zejména pektinu. Na živiny a zdraví prospěšné látky je obzvláště bohatá slupka jablka, takže jejím oloupáním bychom se připravili o to nejlepší! Jablko pročišťuje organismus od škodlivých a toxických látek, posiluje imunitní systém, a tak chrání tělo před viry, bakteriemi a jinými infekcemi. Pomáhá při chřipce, angíně, horečce, kašli, rýmě a chrapotu, uleví při nadýmání, plynatosti a bolestech břicha. Obsah vlákniny zajišťuje dobré vyprazdňování střev a lepší vstřebávání živin do těla. Jablka pomáhají při potížích s menopauzou, protože zvyšují hladinu estrogenu, snižují hladinu cholesterolu v krvi, upravují vysoký krevní tlak, podporují krvetvorbu, a v neposlední řadě při hubnutí. Pravidelná konzumace jablek se doporučuje při onemocněních žlučníku a jater, pomáhají při dně a revmatismu. Blahodárně působí na nervový systém a prokazatelně snižují nervozitu, poradí si i s nespavostí. Jsou sice sladká, ale mají nízký obsah cukru a málo kalorií. Nejzdravější jsou jablka syrová, tepelnou úpravou se mnohé živiny ztrácejí.

Jablko, plod jabloně domácí (Malus domestica), je chutné, šťavnaté a lehké ovoce, navíc neobyčejně zdravé
Autor: istock.com Jablko, plod jabloně domácí (Malus domestica), je chutné, šťavnaté a lehké ovoce, navíc neobyčejně zdravé

Kdy jablka sklízet

Jablka sklízíme od července až do listopadu, protože existuje mnoho odrůd a každá má svůj termín sklizně. Přetrvává tradiční rozdělení na jablka letní (sklízejí se od konce července do konce srpna), polozimní či někdy nazývané podzimní, jejichž čas je limitován zářím, a pak jablka zimní, která se nechávají na stromech do konce října. Abychom jablka mohli otrhat, plody musí dosáhnout sklizňové zralosti. Začneme-li dříve, riskujeme jejich scvrkávání, hnědnutí slupky a výrazné změny chuti. Také pozdní sklizeň jablek není vhodná – ovoce je pak moučnaté, plody brzy měknou a jsou náchylné k hnilobě. Pokud pěstujeme jablka se zelenou slupkou, trháme je, až se začnou vybarvovat do zelenožluta, jablka s červenou slupkou sklízíme, jakmile se vybarví do hnědočervené až zářivě červené barvy. Další znaky jsou hnědnutí jader, padání ovoce při bezvětrném počasí a snadné oddělení stopky od plodné větve. Do trhání zralých jablek bychom se měli pustit při suchém a slunečném počasí, nejlépe odpoledne.

Jablka sklízíme od července až do listopadu, protože existuje mnoho odrůd a každá má svůj termín sklizně
Autor: istock.com Jablka sklízíme od července až do listopadu, protože existuje mnoho odrůd a každá má svůj termín sklizně

Jak jablka sklízet

Každý plod při česání rukou nadzdvihneme, až se stopka oddělí od větévky. Důležité je, abychom plody nemačkali a nezranili je třeba nehty. Opatrně je dáme do košíku, přepravky, bedýnky či lísky. Pokud máme česáček, bereme do něj vždy jen jedno jablko. Kdybychom do něj nechali spadnout více plodů, budou se na nich dělat otlaky a dlouho nevydrží. Když máme jablka natrhaná, vytřídíme je opatrně podle toho, co s nimi budeme dělat – jestli je hned sníme, uskladníme nebo použijeme na koláč, povidla, křížaly nebo pálenku. Z košíku jablka bereme po jednom a přebíráme je hned na místě.

Když máme jablka natrhaná, vytřídíme je opatrně podle toho, co s nimi budeme dělat
Autor: istock.com Když máme jablka natrhaná, vytřídíme je opatrně podle toho, co s nimi budeme dělat

7 tipů, jak jablka skladovat

  1. Jablka ze zahrady, která chceme uchovat přes zimu, musí být  opatrně trhaná, zdravá, nepoškozená a se stopkou. Kvalitní jablka ukládáme do čistých, nejlépe vydezinfikovaných, vzdušných bedýnek a lísek zásadně stopkou dolů a bubákem nahoru; nedoporučuje se ve více vrstvách na sobě.
  2. Letní jablka není vhodné skladovat, a to ani přechodně, nejlepší je hned je sníst. Zimní odrůdy mohou zůstat šťavnaté a chutné až do předjaří, ovšem jen pokud jsou správně uskladněné.
  3. Ideálním místem na skladování je sklep. U sklepa je podstatné, aby byl vzdušný, chladný a čistý. Doporučuje se vydezinfikovat sířením (na 1 m3 10 g sirného knotu). Stěny sklepa je vhodné vybílit vápnem s přídavkem 3% modré skalice, jejímž roztokem můžete i vyčistit bedýnky nebo lísky, které ale musíme nechat dobře vyschnout.
  4. Sklep nesmí být příliš teplý, ale ani mráz jablkům neprospívá. Nejvhodnější teplota k uskladnění je kolem 4 °C. V mrazivých dnech ve sklepě nikdy nevětráme!
  5. Pro jablka potřebných nejméně 85% relativní vlhkosti vzduchu docílíme kropením podlahy (nikdy ne ovoce!!!) nebo umístěním namočených cihel.
  6. Několikrát týdně kontrolujme stav uskladněných jablek a napadené plody okamžitě zužitkujeme nebo vyhodíme. Abychom nenarušili chuť a vůni, neskladujeme jablka nikdy společně s mrkví, celerem, petrželí, červenou řepou a bramborami.
  7. Pokud sklep nemáme, můžeme jablka přes zimu skladovat v prázdném skleníku, nevytápěné chodbě, prázdné chladné garáži nebo na balkoně v bedně zevnitř vyložené silnou a souvislou vrstvou polystyrénu. Patří tam však pouze pečlivě vybrané, opatrně trhané, zcela zdravé plody, které zabalíme raději jednotlivě do měkkého papíru.
Jablka ze zahrady, která chceme uchovat přes zimu, musí být trhaná, zdravá, nepoškozená a se stopkou
Autor: istock.com Jablka ze zahrady, která chceme uchovat přes zimu, musí být trhaná, zdravá, nepoškozená a se stopkou

8 pravidel pěstování jabloní

  1. Jabloň (Malus domestica) je ideální strom na každou zahradu. Na jaře je obsypaná krásnými květy, na podzim barevnými plody. Daří se jí u nás všude, v nížinách i na horách. Jabloně jsou vyšlechtěny do nespočtu odrůd, díky čemuž je můžeme sklízet od léta až do pozdního podzimu.
  2. Zároveň  lze jabloň pěstovat v různých velikostech, od zákrsků až po vysokokmeny. Díky zakrslých odrůdám s kmenem třeba jen půl metru vysokým si mohou více různých odrůd dovolit i malé zahrádky. Do větších zahrad jsou vhodnější odolnější polokmeny s výškou kmene mezi 130 až 150 cm, nebo vysokokmeny, které se větví v dvoumetrové výšce.
  3. Jabloně patří mezi velmi přizpůsobivý ovocný druh, průměrná roční teplota by se měla pohybovat mezi 7–9 °C.  Jabloně nesnášejí mrazové kotliny, zamokřené pozemky a severní svahy. 
  4. U nás pěstované odrůdy jabloní jsou cizosprašné, to znamená, že každá odrůda musí být opylena pylem jiné odrůdy. Předpokladem správného opylení je dobře klíčivý pyl, přibližně stejné období květu obou odrůd a dobré počasí v době květu, aby mohly létat včely. Na malé zahradě, kde pěstujeme více odrůd, nebývají většinou s opylením problémy.
  5. Pro úspěšné pěstování je také nutné vybírat půdy bohaté na živiny, přiměřeně provzdušněné, dostatečně zásobené půdní vláhou, středně těžké i těžší. Jen zamokřené půdy nejsou pro jabloně vhodné. Nejlépe se jim daří v půdách s neutrální, případně nepatrně kyselou reakcí.
  6. Nejvhodnější termín pro výsadbu nových stromků jabloní je podzim. Při jarní výsadbě je ochuzujeme o zimní vláhu. V prvních letech  po výsadbě (2–3 roky) děláme výchovný řez stromků, později, když jsou stromky v plné plodnosti, stačí řez udržovací. Většinou kolem 10. roku dochází ke snížení plodnosti, a to je čas na zmlazovací řez. 
  7. Pro správnou prosperitu jabloně je důležité, abychom pod stromy odstraňovali pravidelně plevel a dodávali stromu potřebné živiny – dusík, vápník, fosfor, draslík a hořčík. Nejkvalitnější hnojení zajistíme dobře odleženým kompostem.
  8. Před zimou se vyplatí natřít kmeny a nejsilnější větve tzv. vápenným mlékem; jedná se o 20% směs hašeného vápna s vodou. Před samotným nátěrem je vhodné odstranit starou a odumřelou kůru kmene. Takto ošetřený strom je chráněný před mrazem i před sluncem. Mladší stromy lze obalit jutou, rákosovou rohoží apod.
Jabloň (Malus domestica) je ideální strom na každou zahradu; na jaře je obsypaná krásnými květy, na podzim barevnými plody
Autor: istock.com Jabloň (Malus domestica) je ideální strom na každou zahradu; na jaře je obsypaná krásnými květy, na podzim barevnými plody

Co asi děláme špatně, že jablka hnijí

Jednou z nejčastějších chorob jablek je moniliová hniloba. Projevuje se hnědou hnilobou a soustřednými kruhy světle hnědých výtrusnic na povrchu plodů. Tuhle hnilobu způsobuje houba, jejíž zárodky vnikají do ovoce i nepatrným poraněním. Moniliovou hnilobu jablek známe jak z dozrávajících plodů, tak z uskladněných. Jablka na stromech hnědnou a postupně mumifikovatí, jsou tedy scvrklá a vysušená. Skladovaná černají. Právě kvůli této infekci odstraňujeme napadené plody, včetně těch spadaných ležících pod stromy a mumifikovaných, které zůstávají na větvích i po opadu listí a na jaře jsou nejzávažnějším zdrojem infekce. V souvislosti s touto chorobou je důležitá i dobře udržovaná, prosvětlená koruna ovocných stromů. Chorobu tlumí účinná ochrana plodů před poraněním obaleči, vosami, mravenci a včasná likvidace plodů poškozených ptáky či kroupami.

Jednou z nejčastějších chorob jablek je moniliová hniloba, kterou známe jak z dozrávajících plodů, tak z uskladněných
Autor: istock.com Jednou z nejčastějších chorob jablek je moniliová hniloba, kterou známe jak z dozrávajících plodů, tak z uskladněných

Doporučené odrůdy jablek

Průsvitné letní

Známá letní odrůda jablek. Strom plodí brzy po výsadbě, a to hojně, ovšem střídavě. Plody jsou středně velké nebo malé, tvarově tupě kuželovité až kulovité, barva světle zelená, později voskově žlutá. Dužina je bílá, křehká, šťavnatá, navinulá až nakyslá. Sklizeň začíná koncem července, nehodí se ke skladování. 

Jablko: odrůda Průsvitné letní
Autor: Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy Jablko: odrůda Průsvitné letní

Melodie

Česká odrůda s výbornými plody, je vhodná k pěstování do všech oblastní, nenáročná. Plody jsou středně velké, zelenožluté, překryté červenofialovým líčkem. Dužina je lehce nakyslá, velmi jemná, šťavnatá. Sklizeň nastává koncem září, dozrává v prosinci a uchovávat můžeme do ledna.

Jablka: odrůda Melodie
Autor: Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy Jablka: odrůda Melodie

Šampion

Odrůda původem z ČR je vhodná do všech oblastí a půd, stromy jsou velmi úrodné. Kvalitní plody jsou středně velké, kulovité, zelenožluté s červeným žíháním. Dužina je aromatická, sladce navinulá a šťavnatá. Sklízí se na přelomu září a října, konzumní zralosti dosahuje v listopadu, skladovatelnost do března.  

Jablka: odrůda Šampion
Autor: Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy Jablka: odrůda Šampion

Jonagored

Barevná mutace odrůdy Jonagold je vhodná do teplejších oblastí. Atraktivní střední až velké plody jsou zbarvené červeně, zelená podkladová barva prostupuje formou žíhání a mramorování. Dužina krémové barvy je pevná, nasládlé chuti, šťavnatá a aromatická. Sklizňová zralost je začátkem října, konzumní v listopadu se skladovatelností do března. 

Jablka: odrůda Jonagored
Autor: Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy Jablka: odrůda Jonagored

Rubinola

Česká odrůda je nenáročná, vhodná do teplých a chráněných středních poloh. Vysoce kvalitní a lahodné plody jsou středně velké, základní barva slupky žlutá, překrytá zářivě červeným žíháním. Dužina je šťavnatá a velmi chutná. Sklízíme od začátku října, konzumní zralost v listopadu, skladovatelnost je do února.

Jablka: odrůda Rubinola
Autor: Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy Jablka: odrůda Rubinola

Goldstar

Zimní česká odrůda, hodící se do všech pěstitelských oblastí, vyznačuje se vysokou a pravidelnou plodností. Plody jsou velké, kulovité, pravidelné, zelenožluté a později žluté. Dužina je nažloutlá, křehká, jemná a velmi šťavnatá. Sklízíme koncem října, dozrávají v lednu. Skladovat můžeme do dubna.

Jablka: odrůda Goldstar
Autor: Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy Jablka: odrůda Goldstar

Gala

Odrůda vhodná do teplejších podmínek s lepší půdou a dostatkem vláhy. Plodí pravidelně, plody jsou střední až menší. Zbarvení je jasně červené a nepravidelně žíhané. Dužina je pevná a šťavnatá. Sklizňová zralost nastává začátkem října, ke konzumaci vhodné v prosinci, při vhodném uskladnění vydrží až do května.

Jablka: odrůda Gala
Autor: Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy Jablka: odrůda Gala

Rajka

Česká odrůda potřebuje teplé a slunečné místo s vlhkou, ale dobře propustnou půdou. Plody jsou středně velké až velké, kulovité až kulovitě kuželovité, červeně vybarvené. Dužina je šťavnatá a sladší chutí. Sklizeň v září, konzumně dozrávají v říjnu, skladovat můžeme do února.

Jablka: odrůda Rajka
Autor: Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy Jablka: odrůda Rajka

Braeburn

Zimní odrůda jabloně je vhodná do všech pěstitelských oblastí, vyžaduje dostatek vláhy a slunce. Plody jsou červené s žlutooranžovým žíháním. Dužina je sladká, pevná a mírně nakyslá. Sklízíme koncem října, při správném skladování vydrží až do června.

Jablka: odrůda Braeburn
Autor: Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy Jablka: odrůda Braeburn

Topaz

Česká odrůda, která není příliš náročná na polohu a lze ji s úspěchem pěstovat i ve vyšších polohách. Je odolná nemocem, pozdním mrazům a má vysoké výnosy. Plody jsou velké a kulaté, dužina je sladce navinulá. Sklízíme začátkem října, konzumně dozrávají v prosinci a uchovávat je můžeme až do dubna. 

Jablka: odrůda Topaz
Autor: Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy Jablka: odrůda Topaz

Jablka v kuchyni

Zralá jablka konzumujeme nejlépe čerstvá, syrová, a to buď přímo, nebo jako součást ovocných salátů, pohárů a nápojů. Připravuje se z nich spousta skvělých moučníků, dezertů, džemů, povidel, rosolů, kompotů, přesnídávek, jsou z nich skvělé mošty, sirup, džus i pálenka. Jsou vítanou součástí masitých pokrmů. Stačí například přidat čtvrtky jablek k pečícímu se vepřovému masu, kachně nebo kuřeti, pokrm hned chutná a voní pikantněji. Stejně tak se dá jablky vylepšit dušené zelí, zelný salát nebo bramborový salát. Z jablek se dá upéct například jablečný závin neboli štrúdljablečný koláč, bábovka, vdolky, žemlovka, stará dobrá jablka v županu. Nesmíme opomenout sušená jablka čili křížaly, jablečnou přesnídávku, které v sobě uchovávají všechny vitaminy a důležité látky.

Z jablek se připravuje se spousta skvělých moučníků
Autor: istock.com Z jablek se připravuje se spousta skvělých moučníků

Prima recept: jablečný sirup s mátou a skořicí

Omyjeme a zbavíme jádřinců 5 jablek, 1 limetku oloupeme a ovoce nakrájíme. Dáme do hrnce, zalijeme 2 l vody, přidáme hrst lístků máty peprné, kousek celé skořice a 2–3 hřebíčky. Přivedeme pomalu k varu a 8–12 minut povaříme. Necháme vychladnout. Propasírujeme přes plátno a dobře vymačkáme. Do tekutiny vmícháme 1 kg cukru a opět přivedeme k varu. Přidáme  ½ lžičky kyseliny citronové a asi 2 lžíce medu (podle chuti). Při vaření sbíráme pěnu. Horký sirup nalijeme do nahřátých lahví a dobře uzavřeme. Po vychladnutí skladujeme v lednici.

Článek je zařazen v: jablka , česká jablka , jabloň domácí (Malus domestica) , jablka pěstování , jablka a zdraví , jablka odrůdy , jablka sklizeň , jablka skladování , jablka recepty , moniliová hniloba jablek
Speciály: Receptář pro milenialy
Reklama