Fotogalerie

11. července 2022 07:41

redakce Prima Living

Místa, kde točila Libuše Šafránková: Jiljí, vesnička středisková a Popelčin zámek

Pohádky a komedie, ve kterých hrála Libuše Šafránková, zná snad každý. Ať už jde o Tři oříšky pro Popelku, Třetího prince nebo třeba Svatební cestu do Jíljí. Znáte ale i místa, kde se tyhle filmy točily? Německý zámek Moritzburg, do něhož Popelka spěchala na ples, nejspíše ano, ale co ta další?

Asi nejslavnější filmovou rolí nedávno zesnulé herečky Libuše Šafránkové navždy zůstane něžná hlavní hrdinka z filmu Tři oříšky pro Popelku. Ten proslavil mimo jiné saský zámek Moritzburg necelých patnáct kilometrů severozápadně od Dražďan, kam dnes míří část turistů právě proto, že se tu točila Popelka.

Právě tady sídlil princ a dívka sem spěchala na ples a po cestě ztratila střevíček - film tu často připomínají různé výstavy.

Kde ale žila Popelka? Venkovský statek ztvárnil vodní hrad Švihov, který filmaři nikdy neukázali celý, a proto vypadal menší, než ve skutečnosti je. Také tady si můžete připomenout slavnou pohádku a to díky prohlídkovému okruhu nazvanému Za tajemstvím Popelčina střevíčku. Děti si mohou výstavou projít se sovou Rozárkou při plnění různých úkolů a hádanek, součástí jsou také různé zajímavosti z natáčení a expozice s hlavními postavami pohádky.

Herečka Libuše Šafránková hrála i v dalších pohádkách - pamatujete si například na film Princ a Večernice, kde jejím sídlem byl Hrádek u Nechanic, zatímco její budoucí milý se sestrami žil na zámku v Ploskovicích. A čaroděj Mrakomor, hlavní záporák, obýval v této pohádce hrad Krakovec na Rakovnicku.

A další pohádka - Třetí princ - víte, kde se točila? Když princ odjíždí za princeznou do Diamantových skal, uhání na koni přes průhonický zámecký park, zatímco král se svými třemi syny bydlel na hradě Křivoklát - ten se mimochodem objevil coby panské sídlo i v dalším filmu s Libuší Šafránkovou a to ve slovenské pohádce Sůl nad zlato. Zde ovšem v kombinaci se záběry na majestátní jihomoravský Pernštejn.

Libuše Šafránková nehrála jen v pohádkách - legendou je například televizní film Svatební cesta do Jiljí, přičemž cíl, radnici v Jiljí, tu představuje ta na mělnickém náměstí. Mimochodem, tak jak ho film ukazuje, by se putování Petry a Tomáše nikdy uskutečnit nedalo, leda by se dokázali zázračně přemisťovat z místa na místo.

Nejdříve totiž dojeli do Krkonoš, do hotelu ve Vítkovicích, odkud sice přes Zlatí návrší - ve filmu se ovšem hora jmenuje Portyš - došli na Labskou boudu, ale následně sbíhali přes lom Alkazar mezi Berounem a Srbskem. A to proto, aby si dali sraz na nádraží v Suchdole nad Lužnicí. Po denní plavbě na kanoi se ocitli zase na louce pod Alkazarem, následně v rekreačním areálu v Poněšicích kousek od Hluboké nad Vltavou a nakonec se složitě, ale poměrně rychle dopravili na  náměstí do Jiljí, totiž do Mělníka, přičemž to vzali mimo jiné přes nádraží v Loděnici.

Zapomenout se nedá ani na film Vesničko má, středisková, kde Libuše Šafránková hrála ženu vznětlivého a cholerického traktoristy Turka. Ta už měla dost jeho chování a tak si našla milence.

Zdroj: https://www.slevadne.cz/blog/hrady-a-zamky-kde-se-natacely-slavne-pohadky;  https://www.autovylet.cz/filmova-mista-kde-se-natacely-pohadky-filmy-a-serialy/; filmovamista.cz; autorský text


Přečtěte si také