Bydlení

10. května 2022 08:30

Josef Šťastna

Chalupář Jiří Sovák by svou chalupu nepoznal. Stavení prošlo velkou rekonstrukcí

Vesnička Višňová na Příbramsku zažila vrchol slávy v roce 1975, když zde filmaři natáčeli jedenáctidílný seriál. V něm zářili zejména Josef Kemr a Jiří Sovák. Ten bavil diváky jako důchodce Evžen Huml. Vesnice i legendární chalupa se od natáčení hodně změnily.

„Když máš v chalupě orchestrion, nevadí že do ní fičí. Naráz přestanou zloby a shon, i ten kůl v plotě zas vzklíčí,“ zpívá v titulní seriálové písni Waldemar Matuška, a navozuje tak náladu, že i na obyčejné socialistické vesnici mohou panovat krásné vztahy a sousedská pospolitost.

Seriál Chalupáři natočil režisér František Filip a hlavní dějové linky se točí kolem soužití Bohouše Císaře a důchodce Evžena Humla. Pohodového Císaře ztvárnil Josef Kemr, nerudného Humla geniálně zahrál Jiří Sovák. V dalších rolích se objevili například Jiřina Bohdalová, Josef Větrovec či Gabriela Vránová.

Filmaři byli rádi, že vesnice Višňová (v seriálu nese název Třešňová) leží pouhých 60 kilometrů od Prahy, takže je nečekaly velké logistické problémy. Zajímavostí je, že v legendární chalupě nikdy legendární orchestrion nestál. Interiérové záběry se totiž točily v ateliérech v pražské Hostivaři.

Za natáčení majitel dostal slušné peníze

Redakce Prima Living chalupu v obci Višňová hledala složitě, museli poradit místní. Na legendární stavbu upozorňuje malá informační tabule, která připomíná dobu, kdy v chalupě hospodařil seriálový Evžen Huml.

Místo romantického stavení ve Višňové dnes stojí domek, který jeho majitel po natáčení nechal zvednout o jedno patro a tím dům do jisté míry ztratil seriálové kouzlo. K tomu přispěl i fakt, že původně dřevěnou verandu nahradila zděná. Podle webu iDnes.cz majitel chalupu filmařům pronajímal za 18 tisícům korun, za které pak domek přestavěl.

Od dob natáčení se ve vesnici nezměnil snad jen barokní kostelík. Ostatní seriálové lokace též prošly velkou proměnou. Místní na natáčení vzpomínají v dobrém, ale mrzí je, že obec z někdejší seriálové slávy nic nevytěžila. Občas si ho tu ale připomenou – 21. června 2014 se v obci konala oslava k 40. výročí natáčení seriálu. Místa natáčení zde připomínají informační tabule.

Seriál se v obci Višňová natáčel povětšinou v letních měsících roku 1974. Místní mají natáčení stále v živé paměti, protože v komparzu si zahrál pomalu každý. „Když mi pan Hlinomaz dával peníze na nanuk, tak jsem mu poděkovala, otočila se a zmizela, říká paní Hana Petrová, která si jako osmiletá holčička měla možnost zahrát v seriálu malou roli s Josefem Kemrem a Josefem Hlinomazem.

Zdroj: autorský text, https://cs.wikipedia.org/wiki/Chalupari; http://www.visnova.cz/informace-venovane-nataceni-oblibeneho-serialu/ds-1002/p1=1008

Sdílejte článek

Přečtěte si také