Moderní květiny pro váš balkon a terasu: Pěstovat můžete i kalanchoe nebo bramboříky

Jednotvárné balkony a terasy a na všech stejné květiny, petúnie a muškáty, už mohou patřit minulosti. Současná nabídka květin, vhodných pro venkovní prostory, je více než pestrá. Vybírejte podle svého vkusu a především podle množství slunečních paprsků, které na balkon během dne dopadají. Begonie se hodí na balkony se severní orientací, kalanchoe na jižní stranu a brambořík na východ či západ, ale rostliny můžete spolu i kombinovat. Všechny dohromady nejlépe zvládnou na východ orientovanou terasu.

Balkon, terasa či patio, to jsou prostory, kde relaxujeme, scházíme se s přáteli, můžeme zde snídat, obědvat i večeřet nebo jen tak romanticky snít. Co se výzdoby i vybavení týká, už dávno nejsou tato místa chudými příbuznými interiérů. Lavičky mají pohodlné barevné sedáky, stoly zdobí svíčky či svícínky, prostě pohoda se vším všudy. A tu dokreslují a umocňují hrnkové rostliny, oblečené do bezvadně padnoucích terakotových květináčů, barevných obalů, které ladí s barvou nábytku, využít lze i méně tradiční nádoby, třeba plastové košíky. V dnešní době už nemusíme vybírat pouze z klasických balkonových rostlin, jakými jsou muškáty či petúnie. Nabídka je velmi bohatá a navíc můžeme netradičně sáhnout i po pokojových rostlinách jako bramboříku, begonii či kalanchoe, které jsou dostupné téměř po celý rok a je možné jimi dodat šmrnc našemu „druhému domovu“.

Begonie (Begonia x elatior)

Pokojová rostlina, která vás potěší množstvím barevných květů, je begonie Begonia x elatior. Říká se jí také kysala a už v minulosti bývala velmi oblíbená. Vznikla křížením dvou druhů begonií. První, kdo tyto begonie šlechtil, byl koncem 19. století Angličan James Veitch, jehož zásluhou se nyní můžeme těšit celou škálou jejich barev. Květy begonií mohou být jak plnokvěté, tak i jednoduché, existuje nespočetné množství odstínů barev. Begonie jsou k dostání po celý rok a také téměř po celý rok kvetou. První begonie objevil francouzský botanik a diplomat Michel Bégon. První rostlinu našel v roce 1690 na ostrově San Domingo. Begonie pocházejí z tropických a subtropických oblastí Asie, Ameriky a Afriky. Kvetoucí vyžadují světlé místo, ale ne takové, kam dopadá přímé slunce. Co se týká zálivky, platí, že nesmíme přelévat ani rostlině nedopřát zálivku. Aby krásně kvetla, doporučuje se každých čtrnáct dní rostlinu přihnojit. Pravidelně také odstraňujte odkvetlé květy. Begonie jsou nádherné ve skupinkách umístěné třeba na stole či okenním parapetu.

Brambořík (Cyclamen)

Bramboříky jsou velmi oblíbené zejména pro půvabné květy, které mohou být bíle, růžově, fialově nebo červeně až karmínově zbarvené. Dokonce se vyskytují už i dvojbarevné odrůdy.

Květy často voní a okraje mají roztřepené či celokrajné. V teplém bytě mohou bramboříky rychle odkvétat, proto je možné postavit tyto pestré rostliny na konci jara či v létě ven. Od května můžeme ven umístit bramboříky ze série Super, které jsou k dostání právě na jaře a v létě a vyvracejí názor, že bramboříky jsou vhodné pouze na Vánoce. Ačkoliv stále platí, že se s bramboříky nejčastěji setkáme během zimy, nic nám nebrání, abychom své hosty překvapili výzdobou z bramboříků i v létě. Bramboříky by se měly zalévat do misky, nejraději měkkou vlažnou vodou. Jakmile je kořenový bal řádně nasáklý, lze přebytečnou vodu vylít. Zamezíme tak přemokření vyčnívající části hlízy, ze které rostlina vyrůstá. Odkvetlé květy, ale i uvadlé listy je dobré i se stonkem odstranit vykroucením. Pokud se při pěstování vyvarujeme nejčastějších chyb, jako jsou nedostatečná zálivka, nebo naopak přelití či zalévání příliš studenou vodou, bude nám odměnou záplava dalších květů.

Kolopejka, kalanchoe (Kalanchoe blossfeldiana)

Kolopejka je jednou z nejpopulárnějších kvetoucích rostlin hlavně díky bohatství květů a mnoha barvám. Nejžádanější jsou červeně, růžově, žlutě a bíle kvetoucí.

Kalanchoe je sukulentní rostlina, která je k dostání po celý rok. Je možné vybrat si z miniaturních kalanchoí nebo z větších exemplářů, které najdou na terasách a zahradách širší využití. Tato rostlina pochází z Madagaskaru, proto jí vyhovuje slunečné místo, například na okenním parapetu. Se zálivkou musíme být opatrní, v létě zaléváme střídmě, v zimě ji udržujeme skoro v suchu. Je dobré každých čtrnáct dní ji přihnojit. Kalanchoe působí velmi pěkně ve skupinkách, můžeme je k sobě sesazovat podle barev či kombinovat různobarevně kvetoucí exempláře. Záleží na tom, zda chceme, aby byl výsledný dojem harmonický nebo spíš veselý a hravý.

Zdroj: Holandská květinová kancelář

Sdílejte článek
Štítky terasa kalanchoe balkon kolopejka patio brambořík begónie

Přečtěte si také