Zahrada

3. ledna 2024 14:46

Josef Šťastna

Mráz přichází ze Sibiře. Arktické teploty mohou v Česku vydržet několik týdnů

Stará lidová moudrost říká, že pokud přes zimu pořádně nemrzne, tak to není pro přírodu vůbec dobré. Rostliny si totiž potřebují odpočinout pod sněhovou přikrývkou. Nyní do Česka ale přijdou mrazy, teploty budou klesat i přes den k „magické“ hranici deset stupňů Celsia pod nulou.

Ještě na Nový rok se mnoho Čechů na sociálních sítích chlubilo, že oprášili grily a udělali si novoroční oběd venku na zahradě. Teplota se pohybovala kolem deseti stupňů nad nulou. Jenže na pobyt na zahradě rychle zapomeňte, pokud tedy nemáte zahradní jezírko a nechcete vytáhnout brusle. Do Česka totiž přichází brutální mrazy.

Do Evropy začal proudit chladný vzduch ze Sibiře. Mrazy momentálně zasáhly Skandinávii, ale brzy je pocítíme také ve střední Evropě. Podle meteorologů silné mrazy dorazí do Česka o víkendu a mohly by nás trápit až tři týdny.

SLEDUJTE RADAR: Teploty klesnou hluboko pod nulu

Ještě ve čtvrtek se teploty budou pohybovat mezi 6 a 10 stupni Celsia a bude pršet. Od pátku ale přestane pršet a k večeru se začnou mraky protrhávat a místy vysvitne i slunce.

„Během soboty se charakter celého proudění nad Evropou začne zásadně měnit. Nad Británií se vybuduje rozsáhlá tlaková výše, která v podobě jakéhosi bloku znemožní přísun teplejšího oceánského vzduchu nad naše území. Umožní naopak průnik mrazivého arktického vzduchu od severu,“ informovali odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu.

Teploty se budou držet pod nulou dlouho

V sobotu bude počasí ještě mírné a teploty se většinou budou pohybovat kolem nuly, v neděli už ale v České republice pocítíme výrazný pokles teploty. Po neděli začne silně mrznout. „V případě jasný nocí i teplot dokonce hluboko pod minus 10 stupňů Celsia,“ varují meteorologové. Místy by teploty mohly klesnout až k hranici mínus 16 stupňů Celsia.

„Na konci týdne sem pronikne studený vzduch od severu – původem arktický a do Česka se bude vracet zimní počasí. V sobotu bude zataženo až oblačno, místy déšť, na horách sněžení. Ranní teploty 5 až 1 °C. Denní teploty 2 až 6 °C. V neděli bude zataženo až oblačno, místy déšť, od středních poloh sněžení. Ranní teploty 2 až -2 °C. Denní teploty -1 až 4 °C,“ vylíčila meteoroložka Dagmar Honsová pro web ŽivotvČesku.cz.

Je otázkou, jak dlouho mrazivé počasí v České republice vydrží. Podle norských meteorologům na které upozornil web CNN Prima News, mohou mrazivé teploty trvat dva až tři týdny.

Zdroj: Český hydrometeorologický ústav, web ŽivotvČesku.cz, CNN Prima NEWS


Přečtěte si také