Zahrada

1. ledna 2024 18:27

Josef Šťastna

Celý den bude minus 10 Celsia. Do Česka přichází brutální mrazy

Pokud jste si mysleli, že teploty nad nulou vydrží další měsíc a vy něco uděláte na zahradě či kolem domů, tak na to zase můžete zapomenout. Meteorologové varují, že do Česka se vrací pořádná zima.

Nový rok odstartoval teplotami, které připomínají jaro. Možná vás napadlo udělat něco kolem domu či vyřešit nějaké věci na zahradě, které jste nestihli na podzim. Tak na to máte opravdu jen pár dnů. Do Česka se totiž vrátí extrémní mrazy.

„Během soboty se charakter celého proudění nad Evropou začne zásadně měnit. Nad Británií se totiž vybuduje rozsáhlá tlaková výše, která v podobě jakéhosi „bloku“ znemožní přísun teplejšího oceánského vzduchu nad naše území. Umožní naopak průniku mrazivého arktického vzduchu od severu,“ popsali experti z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) na síti X.

Podle meteorologů by teplota na konci týdne měla v noci padat hluboko pod minus 10 Celsia. Experti předpokládají, že teplota se kolem minus deseti bude pohybovat i přes den.

Jak dlouho takový drsný charakter počasí vydrží? Podle odborníků z ČHMÚ je na přesné odhady teplot a srážek zatím brzy. Začátkem příštího týdne však do České republiky přijdou mrazy, jaké známé z obrázků Josefa Lady.

Zajímá vás, jaké počasí je tuto zimu v Evropě?


Přečtěte si také