Bydlení

17. července 2023 13:00

Simona Sedláčková

Naděje na ochlazení bez klimatizace. Vědci vyvinuli novou barvu, která s vedrem zatočí

Bílá, jaká tu ještě nikdy nebyla. Nejbělejší bílá! Vědci vyvinuli odstín, který odráží až 98,1 procenta slunečního záření zpět do vesmíru. Díky tomu povrch předmětu zůstane chladný i ve chvíli, kdy se o něj opírají nejžhavější sluneční paprsky.

Zjednodušeně můžeme tvrdit, že je to nejbělejší bílá barva na světě. Profesor Xiulin Ruan z Purdieovy univerzity v Americe vyvinul se svým týmem barvu, která dokáže tak dokonale odrážet paprsky slunečního záření zpět do vesmíru, že nedochází k ohřívání povrchu, který je opatřen nátěrem této barvy. Dokonce naopak, nátěr předmět úspěšně ochlazuje. V budoucnosti by tak mohl být využit na dopravní prostředky, především letadla, nebo na fasády či střechy budov.

Klimatizace není nejlepší cesta k ochlazování

V současné době lidstvo využívá k ochlazování především krátkodobá řešení, například klimatizaci. Klimatizace však ve skutečnosti celý problém jen prohlubuje. „Spotřebovávají energii, která často pochází ze spalování fosilních paliv. S tím, jak přemisťují teplo z vnitřku domu ven, mění elektřinu na teplo a zanechávají po sobě ještě víc tepla, čímž dále způsobují efekt tepelného ostrova a zahřívají planetu,“ napsal profesor Ruan pro IFLScience.

Nejbělejší bílá barva vyřeší tepelné ostrovy měst

Odrážení tepla zpět do vesmíru samotný vesmír nijak neohrožuje, protože pro něj představuje toto množství tepla jen kapku v moři. Pro naši planetu však může mít naprosto zásadní efekt. Na druhou stranu není možné, aby se velké množství této barvy použilo na jednom místě. To by mohlo v přírodě způsobit velké problémy, například by to mohlo nepříznivě ovlivnit počasí na Zemi. Využití superbílé barvy by tak v budoucnu připadalo v úvahu jen na menších plochách. Tato barva by například mohla kompenzovat nepříznivé efekty městských tepelných ostrovů.

V současné době tato barva není v prodeji. Zatím se pracuje na její trvanlivosti i na odolnosti proti znečištění. Další výzkumy probíhají i ohledně množství barvy potřebné k nátěru, tedy se experimentuje s vrstvou barvy, což je důležité například při natírání větších ploch střech.

Zdroj: CzechCrunch; Profimedia

Sdílejte článek

Přečtěte si také