5 tipů, jak důkladně vyčistit troubu bez chemie
Čas od času je nezbytné čistit kuchyňské spotřebiče od spálených zbytků jídla. Pokud bychom tak nečinili například u kuchyňské trouby, čerstvě upečené jídlo by nepříjemně zapáchalo a chutnalo po spálenině. Existuje spousta chemických prostředků, které nám súklidem pomohou. Nejsou však vůbec šetrné kpřírodě. Pokud tedy můžete, je dobré zkusit ekologičtější variantu. Podívejte se, jak na to.
Pozor na ostré předměty
Troubu nedrhněte ostrými předměty. Lehce byste ji poškodili. Raději nechejte roztok déle působit a pak setřete jemným hadříkem nebo houbičkou.
1. Jedlá soda
Soda je přírodní zázrak, který výborně nahradí chemické prostředky na úklid. Stačí ji smíchat svodou a vymačkaným citronem a čisticí zázrak je na světě. Jednoduše pak roztokem celou troubu vyčistěte. Tento roztok je vhodný i na čištění mikrovlnné trouby.

Soda, sůl a citrón Zdroj: istock.com
2. Leštění moukou
Ano, i to je možné. Mouka nám sice nepomůže smastnotou a špínou, ale dokonale vyleští lesklé povrchy. Proto se ji nebojte použít po vyčištění sodou jako třešničku na úklidovém dortu. Stačí, když moukou posypete suchý hadřík a tím potřete sklo trouby.
3. Prášek do pečiva
Pokud doma nemáte jedlou sodu, použijte prášek do pečiva smíchaný s trochouteplé vody. Měla by vzniknout hustá kaše, kterou potřete sklo trouby a špinavé stěny.

Nezapomeňte i na vnějšek Zdroj: istock.com
4. Sůl jako čistič
Kuvolnění mastnoty nám pomůže i obyčejná sůl. Tu nasypte do keramické nebo skleněné misky a vložte do prohřáté trouby. Až sůl zhnědne, můžete ji ztrouby vyndat. Mastnota krásně povolí.

Trouba Zdroj: istock.com
5. Citron svodou
Stejně jako u soli postupujte u triku scitrony. Ty nakrájejte a vložte do misky spůl litrem vody. Poté je nechte vteplé troubě prohřát. Mastnota rázem půjde dolů bez většího drhnutí. Navíc se trouba krásně citronem provoní.