Neberte alergie svých psů a koček na lehkou váhu. Jak se starat o zvířecí alergiky

Mezi časté civilizační choroby patří alergie. Trápí nejen lidi, ale i psy a kočky. V posledních letech jsou alergie či potravinové intolerance u zvířat stále častější. Jakmile začnete pozorovat jakékoliv změny v chování nebo zdravotním stavu svého domácího mazlíčka, je důležité zjistit jejich příčiny. Jak rozpoznat alergie u psů a koček a jak následně upravit péči o ně, prozradí veterinářka Kateřina Franková.

U domácích mazlíčků by se neměly alergie a potravinová intolerance brát na lehkou váhu. Přestože to mnoho lidí ani nenapadne, i zvířata mohou být alergická na určité druhy jídla či některé ingredience a jejich složky.

„Je důležité upřesnit si, co to je alergie. Jedná se o přehnanou reakci imunitního systému, která vzniká při setkání s alergenem. Stejně jako u člověka mohou mít alergie u psů a koček nejčastěji původ v kvalitě života a potravy. Alergie je doprovázena symptomy, které se mohou snadno zaměnit s příznaky jiných onemocnění nebo zdravotních obtíží,“ popisuje veterinární lékařka MVDr. Kateřina Franková. Pokud u svého zvířátka vidíte tyhle symptomy, je důležité zajít s ním co nejrychleji k veterináři.

Varovnými signály alergie jsou nejčastěji:

  • svědění a nadměrné drbání
  • vykusování srsti
  • vylizování tlapek
  • vyrážky po těle
  • záněty vnějšího zvukovodu
  • červené oči a zánět spojivek
  • nevolnost, zvracení, průjem

Na co mohou být mazlíčci alergičtí

Zvířata bývají nejčastěji alergická na tři kategorie antigenů:

  1. Prvním  je alergie na konkrétní složky potravy. Jedná se především o bílkoviny a obiloviny.
  2. Druhou kategorií jsou potom alergie na vdechované součásti vzduchu, nejčastěji to jsou pyl a prach. Zvířata mohou být alergická i na cigaretový kouř nebo na parfémy.
  3. V případě, že se u koček a psů projeví alergie na roztoče, blechy, mýdla nebo vlnu a dezinfekci, jedná se potom o alergii dotykovou neboli kontaktní.

„Pokud je mazlíček alergický na antigeny z jedné kategorie, neznamená to ovšem, že nemůže být alergický i na něco jiného. Alergie se velmi často kombinují a prolínají,“ vysvětluje Kateřina Franková. Mezi nejčastější alergeny u psů i koček patří blechy, roztoči, pyl, mléko a dále sója a vejce. Spouštěčem také může být kuřecí, hovězí, vepřové a jehněčí maso nebo obiloviny.

Testování a zjišťování alergií

Pokud se u psa projeví některé z příznaků alergie, nejprve se vylučuje problém s ektoparazity. Ty se totiž nemusí vždy při vyšetření zachytit. „Dalším postupem je potom eliminační dieta, kterou je vhodné nasadit na dobu alespoň 6 týdnů. K tomu se často přidávají speciální veterinární šampony k pravidelnému používání. Pokud se ani v rámci této metody nepřijde na příčinu symptomů, přecházíme k tzv. monoklonálním protilátkám, které dokážou cíleně utlumit svědivost. Je to bezpečná a moderní metoda, která dnes často nahrazuje dříve používané kortikosteroidy,“ poukazuje na průběh veterinářka.

Složení potravy může být zásadní

Pokud má domácí mazlíček alergii na určitou složku potravy, není problém ji nahradit. „V případě výskytu alergie je nejdůležitější zdravotní stav nepřehlížet. Dnes existují různé koupele, oleje nebo kompletně hypoalergenní, speciálně upravená krmiva i pochoutky, které mají například bezlepkové nebo bezobilné složení, neobsahují pšeničný nebo kukuřičný lepek, a díky nimž můžete svému mazlíčkovi pomoct a udržet kvalitu jeho života na vysoké úrovni,“ upřesňuje veterinářka.

Nezanedbejte péči o své mazlíčky

Pokud se psí a kočičí alergie neléčí, mohou zkomplikovat život zvířete. Neléčená nebo přehlížená alergie se během let může zhoršovat a v horších případech může mazlíčkovi výrazně zhoršit celkový zdravotní stav. „Všem majitelům domácích mazlíčků doporučuji, aby se o alergie svých mazlíčků zajímali. Ušetří to psům a kočkám nepříjemné pocity svědění celého těla a nevolnosti či průjmy,“ uzavírá Franková.

Zdroj: MVDr. Kateřina Franková, handipet.org

Sdílejte článek

Přečtěte si také