Zahrada

27. července 2023 06:00

Simona Sedláčková

Nosatí broučci vám zlikvidují zeleninu i některé květiny během několika dnů

Zahrádkáři, zahradníci i zemědělci většinou brouky z čeledi nosatcovitých velmi dobře znají. Často se jedná o významné škůdce, kteří zvládají poničit, nebo dokonce úplně zlikvidovat rostliny na zahradách i na polích. Dá se proti nim sice bojovat, ale jakmile se namnoží, většinou s tím už nic nenaděláte.

Nosatcovití (Curculionidae)

Brouci z jedné z nejpočetnějších čeledí brouků na světě (asi 70 tisíc druhů), z nichž někteří žijí i u nás, v podmínkách střední Evropy (asi 916 druhů), mají na první pohled některé společné znaky. Název čeledi je odvozen od hlavy výrazně protáhlého tvaru, která vybíhá v kratší či delší, ale většinou velmi nápadný nosec, zakončený kusadly. Typická jsou pro ně také lomená tykadla a někdy i ochranné zbarvení. Někteří jedinci však mívají naopak zbarvení velmi nápadné.

Rozmnožování a vývoj nosatcovitých brouků

Samičky kladou vajíčka do půdy, na rostliny nebo i přímo do jamek, vykousaných v rostlinách. Nejčastější beznohé larvy, jejichž těla mají tvar písmena C se vyvíjejí v zemi nebo v rostlinách. Larvy, které mají základy končetin nebo výběžky umožňující pohyb, žijí volně ve vegetaci. Larvy procházejí 3–5 stadii, která trvají několik měsíců až několik let. Dospělí nosatci jsou býložraví, živí se okusem částí rostlin.

Lalokonosec rýhovaný (Otiorhynchus sulcatus)

Na zahradách nejčastěji napadají dlužichy, bohyšky, lilie i plamenky, z keřů si nejvíce vybírají pěnišníky nebo šeříky. Nepohrdnou ani pokojovými květinami, například kaméliemi.

Dospělci, kteří se líhnou v červnu, většinou okusují jen okraje listů, daleko závažnější bývá poškození kořenů, způsobené larvami lalokonosců.

Lalokonosec libečkový (Otiorhynchus ligustici)

Tento druh lakonosce si zase nejvíce pochutná nejen na libečku, ale i na řepě, vojtěšce nebo na jeteli.

Ochrana rostlin:

Dospělce lalokonosců můžete oklepávat z listů po setmění nebo je nalákat pod položené prkno vedle rostliny. Pokud vám nevadí používat chemickou ochranu, pak pomůže Mospilan, Karate nebo Decis Flow. V boji proti larvám se osvědčují dravá háďátka, která se aplikují spolu se zálivkou.

Krytonosec zelný (Ceutorhynchus assimilis)

Krytonosec zelný napadá především všechny brukvovité rostliny a pěstitelé kedluben, květáku, kapusty, brokolice ale i řepky s ním většinou bojují raději preventivně, protože po masivním napadení už rostliny nemívají šanci na přežití. Brouci vykusují otvory do čepelí listů a rychle dochází ke zničení vegetačních vrcholů rostlin. Rostlinám škodí dospělci i larvy.

Ochrana rostlin:

Nejlépe funguje preventivní moření osiva proti krytonoscům. Krytonosci mají také přirozené nepřátele, lumčíky. Lány řepky pak bývají ošetřovány insekticidy.

Pilous černý (Sitophilus granarius)

Malého hnědého až černého broučka, pilouse černého, znají snad všechny hospodyňky. Náleží mezi hojně rozšířené škůdce, který napadá rýži či těstoviny ve spíži a většinou si ho přineseme domů s nákupem, protože jsou to běžní obyvatelé skladů s potravinami.

Ochrana potravin:

Jedná se o odolného škůdce, který přežije v mrazu, a dokonce i několik dní ve vodě. Většinou nezbývá nic jiného než se zbavit napadených potravin, aby se broučci nerozšířili do dalších obalů. Můžete na ně použít i lepové desky. Potraviny raději preventivně skladujte v uzavřených nádobách.

Zdroj: skudci.com; pasti.cz; zahradkarskaporadna.cz

Sdílejte článek
Štítky brouci lalokonosec nosatcovití pilous krytonosec

Přečtěte si také