Červená řepa s křenem je vynikající a zdravá pochoutka. Zkuste dva lákavé recepty
Červená řepa a křen toho mají společného víc, než se na první pohled možná zdá. Především jsou tradičními českými plodinami, dobře chutnají a jsou hodně zdravé. Štiplavý aromatický křen a šťavnatá zemitá řepa se skvěle doplňují, chuťově je tahle kombinace obzvláště pikantní a v české kuchyni velmi oblíbená. Obě zeleniny navíc přirozeně posilují imunitu, pomáhají při při prevenci a léčbě chorob z nachlazení a pomáhají při detoxikaci.
Štiplavý křen
Křen selský, tradiční zelenina s nezaměnitelným aroma a ostrou, až palčivou chuti, má vysoký obsah vitaminů B, C a E, dále vápník, hořčík, železo, fosfor, draslík, organické kyseliny, enzymy a sirné silice, které mu dodávají typickou štiplavou chuť a hlavně silný antibiotický účinek, kterého se využívá při zánětech dýchacích a močových cest. Křen je výborným přírodním doplňkem prevence i léčby chorob z nachlazení, posiluje obranyschopnost, pomáhá při detoxikaci, optimalizuje trávení, zlepšuje látkovou výměnu a protože normalizuje střevní mikroflóru, doporučuje se po léčbě antibiotiky a zlepšuje látkovou výměnu.
Červená řepa
Červená řepa, oblíbená zelenina s červenofialovým zabarvením a nasládlou zemitou chutí, obsahuje mj. vitaminy D, C a E, draslík, hořčík, železo, zinek, rozpustnou i nerozpustnou vlákninu. Mezi její hlavní benefity patří přirozené posilování imunity a ochrana organismu před nachlazením, regenerace a detoxikace organismu, prevence kardiovaskulárních a nádorových onemocnění. Řepa podporuje krvetvorbu, povzbuzuje činnost žaludku a střev, stimuluje aktivitu jater a žlučníku. Nerozpustná vláknina pomáhá trávení, rozpustná zase snižuje obsah cukru a cholesterolu v krvi.
Pikantní červená řepa se strouhaným křenem
Ingredience
- 2 kg červené řepy
- 1 balíček kyseliny citronové (20 g )
- 6 vrchovatých lžic nastrouhaného křenu
- 400 ml vinného octa
- 4 lžíce cukru krystal
- 2 lžičky soli
- 3 hřebíčky
- 1 lžička mletého pepře
- 2 lžičky kmínu
- 3 nadrobno nakrájené nebo nastrouhané stroužky česneku
- 1 Pomůcka na konzervování Dr.Oetker
Postup
Omytou červenou řepu dáme do 2,5 I vody, ve které jsme rozpustili kyselinu citronovou, přivedeme k varu a vaříme zhruba 25 minut podle velikosti. Uvařenou řepu vyjmeme, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme nebo nastrouháme. Přidáme nastrouhaný křen a česnek a pečlivě promícháme. Vinný ocet, 500 ml vody, cukr, sůl, hřebíček, pepř, kmín a cibuli 5 minut povaříme. Vmícháme pomůcku na konzervování. Lák nalijeme na řepu, promícháme a plníme do šroubovacích sklenic (5 sklenic à 750 ml). Uzavřené sklenice sterilujeme v troubě při teplotě 95 °C na plechu s 3 cm vody 40–50 minut.
Nakládaná červená řepa s křenem
Ingredience
- 1 kg červené řepy
- 2 lžíce Lako Labeta
- 100 g cukru
- 500 ml octa
- 500 ml vody
- 2–3 lžíce fenyklu
- 10 kuliček černého pepře
- 6 kuliček nového koření
- křen podle chuti
Postup
Nálev uvaříme několik dnů předem, aby se dobře rozležel. Vodu, ocet, cukr, Lako a veškeré koření povaříme 10 až 15 minut. Necháme vychladnout. Omytou řepu vaříme v celku i se slupkou asi 10 minut, ještě teplou oloupeme a nakrájíme (pokud chceme udržet ruce nezabarvené, použijeme jednorázové rukavice). Malou řepu můžeme zavařit celou, větší nakrájet na plátky, kostičky nebo nudličky. Na dno každé sklenice dáme podle chuti kousek oloupaného křenu, v žádném případě ale křenem nešetříme! Sklenici naplníme řepou. Rozleželý nálev scedíme a nalijeme na řepu do sklenic. Uzavřeme. Řepu sterilujeme alespoň 15 minut při teplotě 82 °C.
Mohlo by vás ještě zajímat: