Trendy

11. září 2025 07:07

Lenka Valjentová

Samosběr jablek 2025: Natrhejte si kilo už od osmi korun. Někde i zadarmo

Jablka z českých, moravských a slezských sadů teď chutnají i voní nejlíp. Sady otevírají své brány a zvou na samosběry. Košík jablek můžete mít zadarmo či za cenu, která vás mile překvapí. Kilo stojí už od osmi korun. Kam na jablka vyrazit?

Jablko, plod jabloně domácí, je chutné, šťavnaté, voňavé a lehké ovoce, navíc neobyčejně zdravé. Ochrání před chřipkou a nachlazením, pomůže s nespavostí, hubnutím nebo nadýmáním. Už jedno snědené jablíčko denně nás ochrání před mnoha neduhy – aspoň tak praví stará lidová moudrost. 

Vyplatí se vědět: Jak sklízet a uskladnit jablka: Poznáte, kdy už jsou zralá?

Výhody samosběru jablek

Zapomeňte na nudné nákupy ovoce v obchodě. Cenově výhodný a navíc i zábavný způsob, jak získat čerstvá a kvalitní jablka, je samosběr. Že jablko utržené přímo ze stromu chutná i voní mnohem lépe než to, které cestovalo i přes půl světa kamionem, o tom snad není potřeba nikoho přesvědčovat. Není totiž nad to, nasbírat si ovoce vlastníma rukama! 

  • Jablka můžete ochutnat přímo na místě a nasbíráte si, co unesete nebo odvezete.

  • Mnohé z odrůd, které si teď v jabloňových sadech můžete vlastnoručně nasbírat ani v regálech supermarketů nenajdete.

  • Nezanedbatelným bonusem a asi největším tahákem samosběru je cena! Platíte často polovinu toho, co v supermarketu.

Kde si natrháte jablka zadarmo

Pokud byste si chtěli natrhat pár jablek úplně grátis, podívejte se na interaktivní mapu webu Na ovoce. Rozklikněte mapu, zadejte, co chcete sbírat a v jaké oblasti, a hned uvidíte, kam se vydat. Mapa existuje už řadu let a stále se vyvíjí. Přehledně ukazuje místa ve městech i ve volné krajině, kde si můžete natrhat plody volně rostoucích stromů a keřů – tudíž zadarmo.

Jablkobraní v Praze

Od 25. do 28. 9. proběhne v sadu Na Krutci na Praze 6  Jablkobraní spojené se samosběrem a moštováním. Jablíčka jsou zadarmo, potřebné vybavení vám půjčí za malý poplatek. Více se dozvíte na webu nebo sociálních sítích.

Samosběr jablek

Sklizeň jablek u nás vrcholí v září a končí v říjnu. Možnost a termín samosběrů záleží na aktuálním počasí a taky na poptávce. Jablka můžete ochutnat přímo na místě a nasbíráte si, co unesete nebo odvezete. Samosběry jablek nabízejí sadaři po celé republice v různých termínech. Rozhodně doporučujeme sledovat weby nebo sociální sítě jednotlivých sadů a farem (jejich seznam najdete například na portálu Plody venkova). Vyhlédnutého lokálního pěstitele nejprve kontaktujte a zeptejte se, jestli a případně kdy můžete přijet. A pokud se vám nebude chtít trhat jablka vlastnoručně, můžete si je ve většině sadů koupit už natrhaná, nebo dokonce zpracovaná, nejčastěji ve formě moštu.

Za kolik?

Pěstitelé si letos účtují za kvalitní česká jablka v průměru okolo 18 Kč za kilogram. Některé sady začínají už na 8 korunách za kilo! Aktuální cenu se dozvíte od jednotlivých pěstitelů na jejich webových či facebookových stránkách nebo je můžete oslovit telefonicky a e-mailem.

Nejčasnější odrůdy

V českých, moravských a slezských sadech si můžete vlastnoručně nasbírat odrůdy jablek, které jsou vhodné pro okamžitou konzumaci i na uskladnění na zimu. Jsou to například osvědčené odrůdy Idared, Jonagold, Gala, Golden, Šampion, Topaz, Rubinola, Rajka, Red Cap, Idared, Rubín, Bohemia, Braeburn a mnoho dalších.

Kam letos vyrazit?

  • Lužanská zemědělská, Královéhradecký kraj: Samosběry jablek zde plánují od 12. 9. Kromě jablek si současně můžete nasbírat brambory. Cena jablek je 20 Kč/kg.

  • Zemědělské družstvo Libčany, Královéhradecký kraj: Samosběr jablek se bude konat od 15. 9. až do očesání sadu, nejpozději do 30. 9. 2025. Odrůdy Rubinola a Golden Delicious stojí 15 Kč/kg.

  • Sady Životice, Havířov-Životice, Moravskoslezský kraj: Samosběry probíhají v září a v říjnu. Nabízí se odrůdy Gala, Golden Delicious, Šampion, Prima, Gloster, Rubín, Rubinola, Jonagold. Informace získáte na telefonu 596 411 333 i na webu.

  • Farma Lička Rychaltice, okres Frýdek-Místek, Moravskoslezský kraj:  Pro informace si můžete zavolat na telefon 737 923 822 nebo se podívat na webové stránky.

  • Rodinné ovocnářství Fríd Lhenice, Jihočeský kraj pořádá samosběr jablek, která jsou určena hlavně pro uskladnění přes zimu (odrůdy Topaz a Rozela). Sklizeň jablek zahajuje přibližně začátkem října, záleží na tom, kdy jablka dozrají. O zahájení samosběru se dozvíte na webových stránkách nebo si zavolejte na 606 167 575.

  • Sady Šrámkovi Vítov u Slaného, Středočeský kraj: Tady nabízejí samosběr jablek vždy od pátku do neděle (9:00–16:00), přesný termín bude ještě upřesněn. Informace získáte na telefonním čísle 602 190 972, webu i na sociálních sítích.

Nenechte si ujít: Jak hrušky správně sklízet a uskladnit na zimu. Z padaných udělejte pečená povidla

Jak poznáte, že je jablko zralé?

  1. První a nejzřetelnější známkou toho, že už jablka dozrála je jejich vybarvení. Každá odrůda vypadá jinak a měli byste její barvu dobře znát. Obecně platí, že jablka se zelenou slupkou trhejte, když se začnou vybarvovat do zelenožluta, jablka s červenou slupkou do hnědočervené až zářivě červené barvy.

  2. Nejste-li si jisti barvou, můžete zkusit jablkem opatrně pootočit ve směru hodinových ručiček zhruba devadesát stupňů. Je-li plod už zralý, stopka se sama od plodné větve snadno oddělí.

Jak jablka správně trhat

  • Do sklizně zralých jablek se pusťte výhradně za slunečného či polojasného dne, když neprší, a nejlépe po ránu nebo pozdě odpoledne.

  • Každé jablko při česání rukou jemně nadzdvihněte, plod vezměte do ruky, nakloňte a prstem jemně zatlačte na konec stopky. Stopka se snadno oddělí od větévky, nervěte ji silou.

  • Netrhejte jablka bez stopky, zvláště na uskladnění.

  • Jablka trhejte opatrně, aby se nepomačkala slupka. Jedno, byť jemné ťuknutí, otlak nebo rýha nehtem dokážou vyrobit celý košík nahnilých jablek.

  • Zralá a nepoškozená jablka dávejte po jednom košíku, přepravky, bedýnky nebo lísky.

Inspirujte se: Z jablek si nasušte křížaly, z hrušek štěpány. Po tradiční pochoutce nepřiberete

Jak jablka zpracovat

Zralá jablka konzumujeme nejlépe čerstvá, syrová, a to buď přímo, nebo jako součást ovocných salátů, pohárů a nápojů. Připravuje se z nich spousta skvělých moučníků, dezertů, džemů, povidel, rosolů, kompotů, přesnídávek, jsou z nich skvělé mošty, sirup, džus i pálenka.

Jsou vítanou součástí masitých pokrmů. Stačí například přidat čtvrtky jablek k pečícímu se vepřovému masu, kachně nebo kuřeti, pokrm hned chutná a voní pikantněji. Stejně tak se dá jablky vylepšit dušené zelí, zelný salát nebo bramborový salát.

Z jablek se dá upéct například jablečný závin neboli štrúdljablečný koláč, bábovka, vdolky, žemlovka, stará dobrá jablka v županu. Nesmíme opomenout jablečnou přesnídávku, která v sobě uchovávají všechny vitaminy a důležité látky.

Zdroje: cs.wikipedia.org; fresh.iprima.cz; zeny.iprima.cz; webové a facebookové stránky pěstitelů; plodyvenkova.czna-ovoce.cz; gardeningknowhow.com





Přečtěte si také