Zahrada

24. května 2023 12:20

Komerční sdělení , Lea Janochová

Okrasné keře a prořezávání: Ano či ne? Pro každý platí něco jiného

Okrasné keře dokážou vzít slova z úst nejednomu zahrádkáři. Ti zkušení ale dobře vědí, že jejich pěstování není nejsnazší. Je potřeba o nich vědět první poslední, aby se jim dařilo a odměnily nás zářivými květy. Mezi základní předpoklady patří vědět kdy a jak je stříhat. Právě to je totiž část péče, kterou svůj okrasný keř můžete povýšit mezi kvetoucí šampiony nebo je definitivně zahubit.

Okrasné keře na české zahrady zkrátka patří. Své místo si vydobyly růže, šeříky, magnolie a další barevní krasavci. Každý vypadá jinak a přesto mají jedno společné - vyžadují správnou péči.

Sezónní sestřih pro bohatší květy

Stejně jako listy i květy se vyvíjejí z pupenů. A aby jich bylo hodně, což dokáže potěšit oko nejednoho z nás, je potřeba mnohé pravidelně zastřihovat. Ideálním pomocníkem jsou v této záležitosti zahradnické nůžky. Kdy je ale na který keř vytáhnout? A kde přesně stříhat? A jakým keřům se raději s nůžkami vyhnout obloukem?

Prostřihávání nebo chcete-li prořezávání je prospěšné pro většinu okrasných druhů. Lišit se může v intenzitě. Může být radikální i šetrné.

Například hortenzie stromečková či komule se podle společnosti Fiskars na konci zimy zastřihávají na 10 až 20 cm nad zemí a oběma dřevinám tím v podstatě uděláte radost. Ovšem třeba pro zlatici by takový zásah byl jasná konečná. Květní pupeny vytváří na dřevitém trvalém porostu a zastřihuje se až po odkvětu. Je ovšem fér zmínit, že zlatice umí odpustit mnohé chyby. A tak pokud jste provedli květ příliš brzy, nezoufejte, vykvete vám znovu. Jen si budete muset počkat na další sezónu.

Tip pro snadné sestřihávání

Vhodné je také zaměřit se na vhodný výběr zahradnických nůžek. Na trhu jich je k dostání spousta. Práci ovšem dokáže usnadnit typ, který vám skvěle padne do ruky. A pokud se na vaší zahradě střídá více členů domácnosti, přičemž jeden má ruce větší než druhý, je vhodné vybrat takové, které se dokáží správným nastavením během chviličky přizpůsobit. To dokážou například zahradní nůžky Fiskars M PowerGear™ X-series (P921) na nichž si lze nastavit rukojeť, což se mimochodem hodí i v případě, že je mezi větvemi málo místa.


Přečtěte si také