Kokořík je ideální květina do stinné zahrady. Vykvétá od května do června

Stinná zákoutí v zahradě bývají pro záhony plné květin využívána jen málokdy. Ale co když zakládáte zahradu v atriu nebo na dvorku mezi činžáky? Pak nezbývá nic jiného než se poohlédnout po květinách, kterým delší čas strávený každý den ve stínu nevadí. A k takovým patří právě kokoříky se svými zvonky, zbarvenými do něžně krémově bílé barvy.

S vytrvalými kokoříky se můžete setkat i v naší přírodě, kde rostou tři původní druhy. Kokořík mnohokvětý (Polygonatum multiflorum) nejčastěji najdete ve světlých listnatých lesích, hlavně na okrajích lesů dubových a bukových, ale také v křovinách. Kokořík je spolehlivým ukazatelem kvalitní půdy a roste od nížin až po podhorská pásma.

Lodyhy s bílými trubkovitými květy se zelenými okraji dorůstají do výšky 25–75 centimetrů. Dalším naším domácím druhem je kokořík vonný (Polygonatum odoratum), který je nižší, dorůstá jen do výšky asi 20–40 centimetrů. Po odkvětu tvoří kokoříky dekorativní dužnaté plody, ojíněné bobule, modročerné barvy. Pozor, bobule vypadají lákavě, ale obsahují jedovaté látky.

V oblasti pahorkatin pak roste i chladnomilnější kokořík přeslenitý (Polygonatum verticillatum), nejčastěji v smrkových a bukových lesích.

Na zahradě můžete pěstovat i druhy nepůvodní, například z Japonska pocházející kokořík s latinským názvem Polygonatum macranthum.

Kokoříky jako léčivé rostliny

Jako léčivka se používá kokořík vonný, který obsahuje slizové látky, saponin, asparagin a glukokinin, a také toxické látky, které najdete i v konvalinkách. Sbírají se kořeny a oddenky, nejlépe na jaře a na podzim, a využívají se na obklady k odstranění pigmentových skvrn na kůži nebo i do bylinných směsí při špatném zažívání. Dnes se však kokořík jako léčivka využívá jen zřídka.

Jak pěstovat kokoříky

Tyto stínomilné květiny můžete pěstovat i v polostínu, a dokonce i na plném slunci, pak ale budou vyžadovat dostatek vláhy, kterou jim zajistíte jedině pravidelnou zálivkou, a také zamulčovanou půdou. Tyto rostliny vyžadují dobře prokypřenou půdu s vysokým obsahem humusu.

Rostliny, které můžete vysadit do stínu, do společnosti kokoříků:

  • bohyška
  • čechrava
  • bergénie
  • kapradina
  • dlužicha
  • konvalinka
  • kakost
  • podzimní sasanka

Zdroj: https://www.bylinkyprovsechny.cz/byliny-kere-stromy/byliny/2091-kokorik-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivani-vyuziti-pestovani; https://pladias.cz/taxon/overview/Polygonatum%20odoratum;

Sdílejte článek

Přečtěte si také