Bydlení

31. července 2023 10:30

redakce Prima Living

Ostrov, který inspiroval i Agathu Christie, je na prodej. Zahrnuje hotel ve stylu art deco

Malebný ostrůvek Burgh, na němž stojí i stejnojmenný hotel postavený ve stylu art deco, najdete v jižní části hrabství Devon, ležícím v jihozápadním cípu Anglie. Ostrov v minulosti navštívila celá řada významných osobností, ale snad nejvíce inspiroval spisovatelku detektivních románů Agathu Christie. Právě sem zasadila příběhy dvou svých knih.

Anglický ostrov Burgh, jehož jedinou dominantou je nádherný stylový hotel, přivítal v dobách dávno minulých více slavných osobností, mezi jinými i členy hudební skupiny Beatles či mnohé další umělce i politiky. Mezi hvězdné hosty hotelu patřila i tanečnice Josephine Baker, britská spisovatelka Nancy Cunard, a dokonce i britský král Eduard VIII. s manželkou Wallis Simpson.

Také se zde odehrávala důležitá politická i vojenská jednání, která rozhodovala o vývoji druhé světové války. „Říká se, že se zde sešli pozdější americký prezident Dwight D. Eisenhower a britský premiér Winston Churchill před takzvaným Dnem D,“ píše CNN.

Historie ostrůvku Burgh

Historie ostrova Burgh se datuje od 14. století, kdy tu vznikla hospoda pro rybáře, kteří na ostrůvku a v jeho blízkém okolí žili a lovili ryby. Koncem 19. století se z ostrova stalo místo, vyhledávané společenskou smetánkou.

V roce 1927 ostrov koupil filmový producent Archibald Nettlefold a nechal zde v roce 1929 postavit hotel v tehdy velmi populárním stylu art deco, což odstartovalo období největší slávy ostrova.

V období druhé světové války byl hotel využíván jako zotavovna pro zraněné letce, ale v poválečném období začal opět sloužit svému původnímu účelu.

Současnost ostrova a luxusního hotelu

Hotelový komplex je postaven na ploše 8 hektarů a v současnosti nabízí svým hostům 25 skutečně luxusních apartmá. Můžete tak navštívit místa, ve kterých vznikaly detektivní romány Agathy Christie Deset malých černoušků a Zlo pod sluncem. „Pro Christie se stal hotel druhým domovem. Ve třicátých letech byl pro ni vybudován plážový domek naproti ostrovní skalní zdi, který nyní nese název Agathin plážový domek,“ zmiňuje CNN.

Hotelový komplex v dnešní době poskytuje svým hostům atmosféru starých časů, okořeněnou absolutním současným luxusem. Kromě hotelu se zde dodnes nachází původní pub ze 14. století, tenisové kurty, přistávací plocha pro vrtulník, wellness a bazén.

Současný majitel Giles Fuchs, který nechal hotel zrenovovat i vybavit novým nábytkem, ovšem za zachování stylu, celý ostrov i nemovitost požaduje 15 milionů liber, což je v přepočtu asi 409 milionů korun.

Zdroj: CNN; deník.cz; blesk.cz

Sdílejte článek

Přečtěte si také