Blíží se čas, kdy vysadit krokusy, sněženky či modřence, aby brzy na jaře vykvetly

Možná už pomalu začínáte přemýšlet o tom, co byste na zahradě vylepšili nebo udělali jinak, aby byla příští jaro ještě krásnější než letos. Co takhle oživit zahradní trávník jarními cibulovinami? Poradíme vám, které cibuloviny na podzim do trávníku vysadit a jak na to krok za krokem. Začněte konat, už je čas!

Už vás na zahradě nebaví jednolitý zelený trávník a uvažujete o nějaké změně? Způsobů je několik, například si můžete založit květnatou louku nebo trávník oživit drobnými jarními cibulovinami. Na jaře, dřív než na něj vyrazíte se sekačkou, trávník rozkvete půvabnými květy. A právě teď je ten správný čas začít konat! Optimální doba je od září do října, ale určitě musíte vybrané drobné jarní cibuloviny zasadit ještě předtím, než půda zamrzne.

Do trávníku, který pravidelně sekáte, se hodí zejména nižší cibuloviny s drobnými listy. Kolik cibulek a v jakých tvarech do trávníku vysadíte, to záleží jen na vás, ale počítejte s tím, že jakmile se usadí, brzy zdomácní a každým rokem se budou rozrůstat. Většina z nich se totiž množí nejen dělením mateřské cibule, ale i výsevem z dozrálých semeníků.

Ideálními jarními cibulovinami, kterým to na jaře v zeleném pažitu (nebo ještě i na sněhu) sluší, jsou například něžné sněženky, nepřehlédnutelné modřence, pestrobarevné krokusy neboli šafrány jarní, plno parády nadělá taky ladoňka sibiřská a řebčík kostkovaný

Podzimní výsadba jarních cibulovin do trávníku krok za krokem

  1. Před podzimní výsadbou cibulek trávník nakrátko posekejte.
  2. Jarní cibuloviny nesázejte na místech, kde se shromažďuje dešťová voda. Kdyby cibulky zůstaly příliš dlouho ve vodě, mohlo by se stát, že by se nedostatkem kyslíku „utopily“.
  3. Pří výsadbě do trávníku vyryjte kus trávníku do potřebné hloubky a odklopte.
  4. Povrchní část zeminy odstraňte. Místo, kam budete cibulky vysazovat zkypřete hráběmi. Přidejte trochu prosátého zralého kompostu.
  5. Na dno pevně vyskládejte cibulky tak, aby špičaté strany směřovaly nahoru a kořeny dolů. Pokud si nejste jistí, která část cibulky by měla směřovat nahoru, nic si z toho nedělejte. I květinové cibulky, které byly zasazeny obráceně, většinou vyrostou normálně.
  6. Cibulky sázejte dostatečně hluboko, do hloubky zhruba trojnásobku výšky samotné cibulky. Velké květinové cibulky (5 cm nebo vëtší) se obvykle sází asi 15 cm hluboko; menší květinové cibulky (2,5 cm) se sází do hloubky 7–10 cm.
  7. Velké květinové cibulky je vhodné sázet přibližně 7–20 cm od sebe a malé cibulky 3–7 cm daleko
  8. Zahrňte univerzálním zahradnickým substrátem, přiložte vyrytý kus trávníku. Zlehka udusejte rukama nebo obrácenými hráběmi.
  9. Cibulky ihned po vysazení zalijte.

Pestrobarevné krokusy

Krokusy (šafrán jarní / Crocus vernus) přinášejí v únoru a březnu do trávníku barevnou smršť, jsou symbolem jara a radosti. Barvy se různí od sytých až po pastelové, nejčastěji jsou modré a fialové, ale vyskytují se také v bílých, žlutých a šeříkových odstínech nebo pruhované. Po první výsadbě se každoročně rozrůstají. Krokusy jsou jedny z prvních, které v tomto období začínají kvést. Jsou skvělým zdrojem nektaru a pylu. Díky tomu jsou oblíbené mezi čmeláky, včelami medonosnými a některými samotářskými včelami. Takže zatímco si tyto květiny užíváte, pomáháte zároveň také tomuto užitečnému hmyzu.

Něžné sněženky

Sněženky (sněženka podsněžník / Galanthus nivalis) přicházejí na zimní scénu velmi brzy. V únoru, někdy už v lednu vystavují na odiv své bílé zvonkovité květy, které rostou i ve sněhu. Sněženky jsou k dostání v několika kultivarech, včetně dvoukvětých, se zelenými nebo žlutými tečkami nebo značkami na okvětních lístcích a s malými nebo velkými květy. Věděli jste, že sněženky mohou produkovat teplo až 10 °C? Proto sníh v okolí těchto květin taje.

Okouzlující modřence

Modřenec (Muscari) je jedna z nejrozšířenějších drobných jarních cibulovin. Půvabné kvítky modřenců s nevtíravou vůní oslňují barvou jasného nebe, temného moře i čerstvě napadaného sněhu či růžové cukrové vaty. Modřence vyniknou ve skupinách, vysazujte nejméně 20 cibulek blízko sebe. Modřence se vysazují už od srpna do prvních podzimních mrazíků. Později vysazené cibule kvetou později a méně.

Řebčík kostkovaný

Atraktivní řebčík kostkovaný (Fritillaria meleagris) je nápadný zejména krásnými, široce zvonkovitými květy s výrazným šachovnicovým vzorem různé intenzity, které jsou purpurově červené až tmavě fialové, kultivar Alba je bílý. Rostlina dosahuje výšky okolo 35 cm. Snáší i vlhčí stanoviště. Řebčík kostkovaný snadno zplaňuje, takže jej můžete nechat v zemi a sledovat, jak se spontánně objevuje na různých místech příští rok. Řebčíky zasaďte dost hluboko do půdy, nejméně 10 cm.

Nenáročná ladoňka

Ladoňka sibiřská neboli ladoňka nicí (Scilla siberica) kvete počátkem března a spolu s nejranějšími cibulovinami se často objevuje pod tajícím sněhem. Je nenáročná a velmi přizpůsobivá, je vhodná jako podrost pod keře a stromy. Báječně se hodí do trávníků – vyraší dříve, než se zazelená, a při sekání už jsou listy ladoňky žluté. Ladoňky rychle zplaňují.

Zdroje: Rady a tipy pro každou příleživot (Euromedia), cs.wikipedia.org, kvetinovecibulky.info


Přečtěte si také