Mýty a pověry o modrých kočkách: Přinášejí štěstí, lákají ženichy a zahánějí chudobu

Na první pohled jsou některá plemena ušlechtilých koček obdařena krásným šedým kožíškem. Jejich chovatelé však jejich srst vždy nazývají srstí modrou, případně kouřovou. Takové kočky jsou považovány přímo za aristokratky a přisuzuje se jim i zvláštní povaha.

Šedé kočky mají v srsti stejné množství černého pigmentu jako kočky skutečně černé. Rozdíl je jenom v tom, jak je pigment v chlupu uložen. Kočky s černou srstí mají pigment uložen v srsti rovnoměrně a šedé kočky ho mají uložený pouze uprostřed chlupu nebo jen ve spodní či naopak horní části.

Obecně se mezi chovateli šedým kočkám říká kočky modré nebo kouřové a v jejich srsti úplně chybí červený pigment. Některá plemena koček se v šedé barvě vůbec nevyskytují.

Mýty a pověry spojené s modrou srstí koček

  • Z pohledu ezoteriků prý modrá kočka chrání svůj domov před mimozemskými entitami pomocí své aury.
  • Dříve existovaly i názory, že přítomnost modré kočky v domě má příznivý vliv na nastávající matku a její dítě.
  • Modrá kočka prý chrání před nemocemi nervů a srdce.
  • Šedá kočka v domě měla lákat nezadaným dívkám nápadníky.
  • Na rozdíl od černé kočky, která přešla přes cestu, modrá kočka znamenala štěstí.
  • Jestliže spí modrá kočka často na zádech, pak se nemusíte bát hladu a chudoby.
  • Modrá kočka měla do domu přinášet materiální pohodu a dostatek.

Co se říká o povaze modrých koček

Obecně panuje názor, že kočky s modrou srstí mají nezávislou a hrdou povahu. Od mladého věku se snaží získat roli pána či paní domu a nehodlají se podřizovat. Jsou však také velmi klidné a ani ve starším věku nemívají sklony k útočnosti. Většinou jim nevadí ani delší samota a neuchylují se k ničení bytového zařízení. Chovají se důstojně a odtažitě. Jsou inteligentní, lásku a oddanost však věnují pouze vybranému členu rodiny.

Plemena koček, která se vyskytují v modré barvě

Ruská modrá kočka

Středně velká kočka s ladnou postavou, hlavou ve tvaru klínu a s jasně smaragdovýma očima. Má hedvábnou srst, kdy podsada i vnější srst jsou stejně dlouhé. Je to jediné známé plemeno s takto dvojitou srstí. Je to kočka inteligentní, mazlivá a středně aktivní. Koťata jsou velmi temperamentní, dospělé kočky bývají klidné.

Nebelung

Plemeno, vyšlechtěné z ruské modré kočky, od které se liší dlouhou a jemnou srstí. Plemeno má podlouhlé svalnaté tělo, dlouhé nohy i ocas a velké oči i uši. Nebelung nemá rád samotu, má laskavou povahu a snadno vychází i se psy. Miluje svého pána, ale dobře vychází se všemi členy domácnosti.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Myslíte si, že mají všechny kočky stejnou povahu? Ani náhodou!

Britská krátkosrstá kočka

Britky jsou nádherné modré kočky se žlutýma až oranžovýma očima. Zástupci britské krátkosrsté kočky mohou mít různé barvy srsti, ale modrá je nejoblíbenější a nejrozšířenější. Mají velmi hustou a měkkou srst, mohutné tělo a krátké nohy. Bývají zvídavé, hravé a aktivní a citlivě reagují na náladu svého majitele.

Korat

Elegantní a krásné plemeno koček, pocházející ze Siamu. Říká se, že přinášejí do domu pohodu a štěstí. Jsou to hravé kočky, fixované na svého majitele, ale přátelské i k ostatním členům rodiny.

Skotská klapouchá kočka

Charakteristickým znakem tohoto plemene jsou malé uši, směřující dopředu a přilehlé k hlavě i kulatá hlava. Kočky jsou střední velikosti a mají hustou srst, díky které připomínají medvídka. Mají přátelskou a vyrovnanou povahu, jen nemají rády chování v náruči. Rády si hrají s dětmi.

NENECHTE SI UJÍT: Kočičí horoskop. Znamení zvěrokruhu odhalí povahu vaší kočky. Ryby bývají mazlivé, Váhy rošťáci

Perská kočka

Patří mezi nejstarší čistokrevná plemena koček. Má kulatou a masivní hlavu, mohutnější tělo s krátkými končetinami, kratší a hustě osrstěný ocas. Srst musí být dlouhá a hedvábná. Peršanka se vyskytuje v různých barvách srsti. Tzv. moderní typ peršanky má extrémně krátký nos. Peršanka je klidné a tiché plemeno, které se rádo mazlí, ale má rádo i svůj klid.

Americký curl

Plemeno koček se zvlněnýma ušima ve tvaru mušle. Jsou to aktivní a veselé kočky, loajální ke svému majiteli. Rády komunikují s dětmi a rychle se učí. Mívají velmi vyrovnanou psychiku.

Zdroje: che.animalefans.ru; zoohit.cz; ifauna.cz


Přečtěte si také