reklama

Švestky jsou skvělé při dietě. Zkuste jáhlový koláč, hodí se i při očistné kúře

zidkovm
30. září 2015
Pokud už jste letos měli švestkové knedlíky, kynuté koláče a máte schováno na slivovici, oceníte určitě dva nepříliš běžné, ale velmi chutné recepty na koláč.
reklama

Už jste zkusili jáhlový koláč se švestkami? Tento koláč se při střídmé konzumaci hodí i do dlouhodobých očistných diet, velmi dobře vypadá a také chutná. Je žluťoučký a jemný. Alternativou je i jáhelný koláč s mákem a švestkami, který vychází z tradic našich babiček, které často kombinovaly švestky a mák. V pořadu Gondíci s.r.o. je představila Iva Georgievová, výživová specialistka.

Jáhlový koláč se švestkami:

(množství je na 1 plech)

Těsto:2 vejce1 hrnek jáhelné mouky1 šlehačka1 lžička bezfosfátového prášku do pečiva1 vanilkový cukr1 lžička kůry z citronu (chemicky neošetřeného)

Posyp:

3 tvarohy (tučné a tedy přirozeně sladké)švestky (vyloupané a nakrájené)

Vymícháme těsto ze žloutků a ostatních surovin do směsi na těsto. Vyšleháme bílky, lehce zapravíme do těsta. Vznikne hustší těsto, které dáme na plech s okrajem (pokud by směs byla příliš hustá, přidáme trošku teplé vody).

Navrch nadrobíme tvaroh (ten nepřislazujeme) a do něj přidáme vyloupané a nakrájené švestky, dle kyselosti posypeme třtinovým cukrem.

Tento koláč se hodí do dlouhodobých očistných diet, samozřejmě nemůžeme denně sníst plech, velmi dobře vypadá a také chutná.

Je dobrou alternativou, pokud máme rádi ovocné koláče. Není tak těžký na trávení jako pšeničné kynuté koláče a je sytý. Jen si dejte pozor, aby jáhelná mouka nebyla žluklá. Moučník uklidňuje, dodává pocit jistoty, zázemí a posiluje.

Babičky kombinovaly často švestky a mák. Měla byste také chuť na nějaký podobný koláč?

Můžeme zkusit i jahelný koláč s mákem a švestkami. "Tento recept se mi opět velmi líbí, je jednoduchý, nenáročný na přípravu a množství surovin a chutná. Navíc mák dodává tělu hodně vápníku," říká Iva Georgievová, výživová specialistka.

Podobné fajn nápady najdete na stránce pořadu Gondíci s.r.o.

Jahelný koláč s mákem a švestkami

(množství je na 1 plech)

½ sáčku jáhel2–3 hrnky máku (může být i nemletý)1–2 hrnky třtinového cukru6–8 lžic přepuštěného másla (ghí)švestky – podle chuti 1 hrnek vody

Nejprve uvaříme jáhly, přidáme do vody špetku soli. Vychladlé navrstvíme do vymazaného pekáče, posypeme částí cukru.

Na tuto vrstvu poklademe rozpůlené švestky, pokud nebudeme mít čerstvé, použijeme sušené, ale doporučuji je namočit. Nakonec koláč posypeme mákem s cukrem a polijeme ghí. Přilijeme vodu a dáme celé zapéct.

Můžete jíst i teplé. Po zchladnutí se krájí jako normální koláč.

(web)

Mohlo by vás zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama