Poskládejte si origami z papíru. Máme pro vás návody na zajíce, pejska i netopýra

Japonské papírové skládanky dnes zná a obdivuje celý svět a několik návodů na ty nejjednodušší najdete i v naší obrazové galerii. Poskládat psa, zajíce, králíka, jeřába, netopýra, kočku, žabku nebo brouka zvládnou i větší děti a bude jim k tomu stačit jen arch papíru.

Japonské slovo origami znamená v překladu „skládat papír“. Papírové skládanky jsou dnes známé po celém světě a Japonci si na tomto tradičním umění velmi zakládají. Jednoduché skládání se učí japonské děti už v mateřských školách a origami je zahrnuto i do osnov výtvarné výchovy na školách základních. Nejedná se však jen o záležitost dětí. Dospělí mistři origami jsou v Japonsku dodnes velmi vážení a uznávaní.

Historie origami

Japonci se seznámili s výrobou papíru od Číňanů už počátkem 1. tisíciletí našeho letopočtu, tedy o mnoho dříve než Evropané. První papírové skládanky byly využívány při tradičních náboženských obřadech. Jako zábava se začaly papírové skládanky šířit až v 17. století. Známé jsou tvary zvířátek i pohádkových bytostí, ale i různé ozdoby. Asi nejznámější a nejoblíbenější origami skládanka, jeřáb, byla poprvé složena kolem roku 1800. Jeřábi patří v Japonsku k symbolům dlouhého života a štěstí.

Největší obliby dosáhly papírové origami skládanky koncem 19. století a jsou nejen mezi Japonci oblíbené dodnes.

Tradiční a moderní origami

Jestli tradiční origami skládanky jsou pouze ty z jednoho kusu papíru, nejlépe čtvercového tvaru, a moderní jsou kromě stříhání i lepené, se neshodují ani sami Japonci. V každém případě tradiční origami představují tzv. čistý styl, tedy z jednoho kusu papíru a moderní origami skládanky bývají nejen stříhané a lepené, ale někdy obsahují i dolepované části z plsti nebo příze.

Co budete potřebovat na origami skládanky

Pro své první pokusy o skládanky origami budete potřebovat jen obyčejný kancelářský papír nebo běžné barevné papíry, které děti používají ve škole, v hodinách výtvarné výchovy, ale pokud se vám skládání origami zalíbí, určitě si časem pořiďte pravé japonské papíry na origami. Nejčastěji jsou to čtverce 15 x 15 cm či 17 x 17 cm z jemného a tenkého papíru obarveného jen z jedné strany. Na internetu můžete sehnat i papíry z cukrové třtiny, bambusu nebo z moruše.

Pokud se dáte do skládání origami s dětmi, můžete jednoduché tvary zvířátek klidně doplnit i o namalovaná očka nebo čumáčky. Děti budou nadšené a Japonci by vám to určitě odpustili.

Zdroj: https://new.origami.cz/index.php/Pap%C3%ADr; https://new.origami.cz/index.php/Tradi%C4%8Dn%C3%AD_a_modern%C3%AD_origami; https://new.origami.cz/index.php/Kategorie:Historie_origami; https://new.origami.cz/index.php/Po%C4%8D%C3%A1tky_origami

Sdílejte článek

Přečtěte si také