Vyplouváme na prázdniny! Báječné nápady na loďky z papíru, dřívek i houbiček na nádobí

Máme tu první prázdninový den, tak vykliďte školní aktovky, ve kterých určitě najdete spoustu pokladů, ze kterých si můžete poskládat papírovou výletní lodičku. V každé školní tašce se přece najdou zbytky barevných papírů, nedopsané sešity i neodevzdané výkresy. A další lodičky už si vytvoříte třeba z materiálů, které posbíráte v lese. Tak šup, šup, ať můžete vyplout za prázdninovými zážitky!

Hledáte aktivitu, která by nadchla malé i větší děti a která by je zabavila na dobu delší   než tradičních pět minut? Dejte se s nimi do výroby parádních loděk a plachetnic, a pak si spolu uspořádejte závody na rybníku nebo v bazénku na dvorku.

Loďka z papíru

Poskládat papírovou lodičku určitě zvládnete, ale pokud si potřebujete postup trochu připomenout, máme tu pro vás jednoduchý návod, který najdete ve fotogalerii. Na loďku použijte jakýkoliv papír, klidně popsaný nebo pokreslený, ale rozmáčení budou déle odolávat lodě z pevnějšího nebo třeba i z křídového papíru.

Vyvážit loďku, aby nepadala k jedné straně vám pomůže obyčejná žvýkačka nebo lepicí guma na zeď, kterou koupíte v papírnictví. Lodičku můžete vylepšit i malým ozdobným praporkem z obyčejného dřevěného párátka a kousku papíru.

Papírový parník

Složit papírový parník, to už chce o maličko víc šikovnosti, ale i na něj najdete ve fotogalerii podrobný návod, tak to pro vás bude úplná hračka.

Plachetnice ze skořápky

Menší děti si mohou vytvořit malé plachetničky i ze skořápek vlašských ořechů. Párátko, na které navléknete papírovou plachtu, zapíchněte do kousku modelíny, přilepené ke dnu lodičky.

Loďky z houbiček na mytí nádobí

Mycí houbičky jsou sice hodně nasákavé, ale také lehoučké jako pírko. Proto poplují po hladině, s větrem o závod. Z dřevěných špejlí a barevných papírů pro ně vytvořte pořádné plachty a můžete se vydat k vodě.

Vor z větviček a dřívek

Báječný vor si můžete vytvořit z nejrůznějších přírodních materiálů, které s dětmi najdete na zahradě nebo v lese. Stavba voru může být pro děti zábavou na celé odpoledne. A ta radost, až vor poprvé vypluje na vodu!

Co se vám bude hodit na stavbu voru

  • borová kůra
  • kousky ztrouchnivělého, ale suchého dřeva
  • větvičky
  • provázek
  • kousek látky na plachtu
  • nožík
  • nůžky

Jak budete postupovat při stavbě voru

Na základ voru můžete použít suché kousky kůry, dřívka nebo větvičky a pečlivě je k sobě postupně svazujte provázkem, až vznikne jednoduchý vor.

Doprostřed plochy voru přivažte i kousek kůry nebo ztrouchnivělého dřeva, do kterého snadno nožíkem vydlabete dírku a zapíchnete do ní větvičku s plachtou.

Zdroj: Simona Sedláčková a iStock


Přečtěte si také