Trendy

17. listopadu 2023 09:57

Marie Makovská

Pravidla prodeje domácího cukroví: Bez oprávnění hrozí až statisícové pokuty

Domácí cukroví je velmi žádané nejen na Vánoce, obzvlášť pokud je při jeho výrobě použita kvalitní mouka, máslo a ořechy. Cena za kilogram takového cukroví se letos vyšplhala až na 950 korun, standardně se pohybuje mezi 500–700 korunami. Konečnou cenu může ovlivnit také to, jestli je prodáváno načerno nebo s potřebným oprávněním.

Prodej vánočního cukroví je, stejně jako jakýkoliv jiný prodej potravin z domácí výroby, nutno registrovat a splnit určitá pravidla. V opačném případě totiž hrozí až statisícová pokuta.

Legální prodej cukroví – co je nutné zařídit?

  1. V první řadě je nutné registrovat se u Státní zemědělské a potravinářské inspekce ještě před zahájením činnosti.
  2. K podnikatelské činnosti je potřeba také živnostenský list nebo jiné oprávnění.
  3. Dále je potřeba dodržovat předpisy, aby se minimalizovalo možné ohrožení spotřebitele. Pro výrobu potravin je například nutné mít oddělené prostory. Toho lze docílit i přesným vymezením času, kdy se v kuchyni vaří pro rodinu a kdy se připravuje cukroví za účelem prodeje.
  4. Výrobky musí být také označeny podle zákona.
  5. Výdělek z prodeje musí být následně zdaněn, stejně jako jakékoliv jiné příjmy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vánoční cukroví může letos podražit. O kolik levněji vyjde doma pečené?

Tyto povinnosti platí pro všechny, „kdo nabízí potraviny z domácí výroby organizovaně, tedy pravidelně, v množství vylučujícím, že by šlo o přebytky z přípravy pro domácnost, se zapojením více osob, s aktivní propagací včetně na internetu, účtů na sociálních sítích, již mají povinnost se registrovat,“ uvedl pro deník Právo Pavel Kopřiva, mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Neplatí ale například pro ty, kteří se rozhodnou cukroví za úplatu nabídnout svým známým a sousedům nebo je prodávají na jednorázových akcích, jako jsou různé slavnosti či setkání.

Kontroly a pokuty

Na dodržování pravidel dohlíží státní inspekce, která provádí namátkové kontroly. Může buď navštívit domácnost, nebo zboží tajně nakoupit. V případě, že svůj prodej pravidelně veřejně prezentujete třeba na sociálních sítích, můžete se stát trnem v oku někomu, kdo vaši výrobu nahlásí. Bez živnostenského listu a schválené provozovny pro potravinářskou výrobu hrozí mnohatisícová pokuta, kvůli daňovému aspektu až v řádu stovek tisíc.

Bezpečné řešení a kompromis

Soustavné podnikání definuje pravidelnost, ziskovost a kontinuita činnosti. Pokud prodáte pár kilo cukroví svým známým a blízkým, nemusíte se ničeho obávat. Také je možné se známými své výrobky směňovat, jako tomu bylo dřív – vy například napečete, soused vám za to daruje domácí vejce nebo pomůže opravit spotřebič.

A pokud naopak patříte k těm, kteří si rádi voňavé domácí cukroví od někoho nakoupí, myslete na své zdraví a vybírejte z ověřených zdrojů, z kruhu svých známých či na jejich doporučení.

Kupujete si domácí cukroví?

Zdroje: Novinky.cz, Právo, SZPI

Jak se pohybují ceny cukroví?

Sdílejte článek

Přečtěte si také