Pravidla prodeje domácího cukroví: Bez oprávnění hrozí až statisícové pokuty
Domácí cukroví je velmi žádané nejen na Vánoce, obzvlášť pokud je při jeho výrobě použita kvalitní mouka, máslo a ořechy. Cena za kilogram takového cukroví se letos vyšplhala až na 950 korun, standardně se pohybuje mezi 500–700 korunami. Konečnou cenu může ovlivnit také to, jestli je prodáváno načerno nebo s potřebným oprávněním.
Prodej vánočního cukroví je, stejně jako jakýkoliv jiný prodej potravin z domácí výroby, nutno registrovat a splnit určitá pravidla. V opačném případě totiž hrozí až statisícová pokuta.
Legální prodej cukroví – co je nutné zařídit?
- V první řadě je nutné registrovat se u Státní zemědělské a potravinářské inspekce ještě před zahájením činnosti.
- K podnikatelské činnosti je potřeba také živnostenský list nebo jiné oprávnění.
- Dále je potřeba dodržovat předpisy, aby se minimalizovalo možné ohrožení spotřebitele. Pro výrobu potravin je například nutné mít oddělené prostory. Toho lze docílit i přesným vymezením času, kdy se v kuchyni vaří pro rodinu a kdy se připravuje cukroví za účelem prodeje.
- Výrobky musí být také označeny podle zákona.
- Výdělek z prodeje musí být následně zdaněn, stejně jako jakékoliv jiné příjmy.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vánoční cukroví může letos podražit. O kolik levněji vyjde doma pečené?
Tyto povinnosti platí pro všechny, „kdo nabízí potraviny z domácí výroby organizovaně, tedy pravidelně, v množství vylučujícím, že by šlo o přebytky z přípravy pro domácnost, se zapojením více osob, s aktivní propagací včetně na internetu, účtů na sociálních sítích, již mají povinnost se registrovat,“ uvedl pro deník Právo Pavel Kopřiva, mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce.
Neplatí ale například pro ty, kteří se rozhodnou cukroví za úplatu nabídnout svým známým a sousedům nebo je prodávají na jednorázových akcích, jako jsou různé slavnosti či setkání.
Kontroly a pokuty
Na dodržování pravidel dohlíží státní inspekce, která provádí namátkové kontroly. Může buď navštívit domácnost, nebo zboží tajně nakoupit. V případě, že svůj prodej pravidelně veřejně prezentujete třeba na sociálních sítích, můžete se stát trnem v oku někomu, kdo vaši výrobu nahlásí. Bez živnostenského listu a schválené provozovny pro potravinářskou výrobu hrozí mnohatisícová pokuta, kvůli daňovému aspektu až v řádu stovek tisíc.
Bezpečné řešení a kompromis
Soustavné podnikání definuje pravidelnost, ziskovost a kontinuita činnosti. Pokud prodáte pár kilo cukroví svým známým a blízkým, nemusíte se ničeho obávat. Také je možné se známými své výrobky směňovat, jako tomu bylo dřív – vy například napečete, soused vám za to daruje domácí vejce nebo pomůže opravit spotřebič.
A pokud naopak patříte k těm, kteří si rádi voňavé domácí cukroví od někoho nakoupí, myslete na své zdraví a vybírejte z ověřených zdrojů, z kruhu svých známých či na jejich doporučení.
Zdroje: Novinky.cz, Právo, SZPI
Jak se pohybují ceny cukroví?