Vyhledávání

Beran = linecké cukroví
Beran dává jednoznačně přednost tradičnímu vánočnímu cukroví, které ale nedá moc práce a nezabere mu příliš času. Velice oblíbeným druhem Beranů je linecké slepované cukroví. Velkou výhodou pro je, že když je nejhůř, může koupit linecké těsto už hotové. Při přípravě lineckého cukroví se snaží pracovat co možná nejefektivněji a formičkou vykrajuje z těsta co největší tvary.
Nemáte-li svůj vlastní recept, můžete zkusit tohle báječné linecké cukroví.
Býk = išlské dortíčky
Býci jsou proslulí svou kuchařskou dovedností a zálibou ve vaření a pečení. Vyznávají především tradiční recepty, což platí i na Vánoce. A tak jsou na jejich vánočním stole každý rok stejné druhy vánočního cukroví připravené podle rodinných receptů. Mimo jiné na míse cukroví nikdy nechybí išlské dortíčky plněné krémem, do kterého pro lepší chuť i vůni přidává víc než jen trochu rumu.
Nemáte-li svůj vlastní recept, můžete zkusit tyhle neodolatelné išlské dortíčky.
Blíženci = vosí hnízda
Při přípravě vánočního cukroví, kdy se musí všechny ingredience přesně odvážit a dodržet postup, Blíženci raději sází na osvědčené a hlavně nijak složité recepty. Často mívají již z dětství svoje nejoblíbenější cukroví, které jim připravovala milovaná babička. Patří k němu určitě i nepečená vosí hnízda, které tak neodolatelně voní po celém předvánočním bytě.
Vosí hnízda z domácí kuchařky Blížence Matouše
Ingredience
- 150 g piškotů
- 80 g vlašských ořechů nebo lískových oříšků
- 150 g prosátého moučkového cukru
- 2 lžíce kakaa holanského typu
- 120 g změklého másla
- 1 bílek
- 1 lžíce mléka
- 1 žloutek
- 2 lžíce rumu
- asi 25 kulatých dětských piškotů
Postup
Nejdříve namelte piškoty a oříšky. Přidejte 100 g moučkového cukru, kakao, 60 g změklého másla, bílek a mléko. Rukama vypracujte měkkou, hladkou hmotu. Pokud by bylo třeba, přidejte trochu mléka. Hmotu nechte asi hodinu odležet v lednici. Na krém utřete dohladka 60 g másla, žloutek a 50 g moučkového cukru a rum. Z odleželé hmoty udělejte 25 kuliček, které postupně vtlačujte do rozevíracích formiček na hnízda vysypaných moučkovým cukrem. Ve středu nechte díru, kterou vyplňte krémem. Přiklopte piškotem. Skladujte v lednici.
Rak = vánoční perníčky
Bez zdobení voňavých vánočních perníčků a dalšího cukroví si Raci svátky prostě nedovedou představit. Nezbytnými ingrediencemi jejich perníkového těsta jsou kvalitní med a všechny druhy koření včetně skořice, hřebíčku, kardamomu nebo zázvoru. Vánoční perníčky upečené Raky jsou nejen výjimečnou pochoutkou, ale skvěle poslouží i jako dekorace nebo milý dárek pro přátele.
Nemáte-li svůj vlastní recept, můžete zkusit tyhle kouzelné vánoční perníčky.
Lev = medvědí tlapy
Lvi při přípravě vánočního pečiva velmi rádi experimentují a úspěšně se poperou i s těmi nejsložitějšími recepty. Ovšem bez oblíbených medvědích tlapek by se žádný Lev na Vánoce neobešel. Těsto na ně nesmí být v žádném případě ošizené, ale připravené z čerstvého másla, musí být plné ořechů a především příjemně vonět hřebíčkem a skořicí.
Nemáte-li svůj vlastní recept, můžete zkusit tyhle skvělé medvědí tlapy.
Panna = vínové cukroví
Panny velmi snadno podléhají různým módním trendům ve výživě a snaží se stravovat co možná nejzdravěji. Mají také vysoké nároky na kvalitu potravin a vybírají si jen ty nej. Ale co se týká Vánoc a vánočního cukroví, všechna předsevzetí klidně hodí za hlavu a pevně se drží starých rodinných receptů. Nejvyhledávanějším druhem vánočního pečení Panen je nadýchané vínové cukroví z toho nejlepšího bílého vína.
Vínové cukroví z domácí kuchařky Panny Lenky
Ingredience
- 200 g prosáté hladké mouky
- 200 g změklého másla
- 1 žloutek
- 6 lžic bílého vína
- prosátý moučkový cukr na obalení
Postup
Smíchejte mouky se máslem, přidejte žloutek a bílé víno. Těsto zabalte do fólie nechte v chladu zhruba hodinu rozležet. Pak ho rozválejte na moukou poprášeném vále na asi 1 cm silný plát a tvořítky vykrajujte různé tvary. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C do světle dorůžova. Ještě horké cukroví obalujte v prosátém moučkovém cukru.
Váhy = kokosky
Rádi zkoušíte nové recepty na vánoční cukroví s méně známými přísadami. Váhám určitě nechybí fantazie a odvaha k experimentování při přípravě těsta, tvarování, vykrajování a hlavně zdobení pečiva. Rády zkouší nové recepty na vánoční cukroví s méně známými přísadami. Ovšem jejich NEJ cukrovím jsou fantastické kokosky, které pokaždé připravují podle svého starého rodinného receptu. Jsou sice z bílků, ale navíc je v nich i máslo a jsou hutnější.
Nemáte-li svůj vlastní recept, můžete zkusit tyhle trochu netradiční máslové kokosky.
Štír = ořechové rohlíčky s krémem
Štír je pověstný tím, že patří ke znalcům cukrářského umění. Sám má velice rád sladké a jenom těžko odolá míse vánočního cukroví. Ve svém repertoáru má jednoduché recepty, ale i složité a pracné, protože má dostatek trpělivosti a umu i na přípravu náročných druhů drobného pečiva. Jedním z nejoblíbenějších druhů vánočního cukroví Štírů jsou křehké ořechové rohlíčky s kakaovým krémem a čokoládovou polevou, které se jenom rozplývají na jazyku.
Nemáte-li svůj vlastní recept, můžete zkusit tyhle ořechové rohlíčky s kakaovým krémem a čokoládovou polevou.
Střelec = plněné ořechy
Ačkoliv toho Střelec ví o zdravé výživě dost a dost, přesto většinou zůstává věrný svým vyzkoušeným, i když hodně kalorickým receptům na cukroví. Na Vánoce docela rád vyzkouší sladké speciality ze zahraničních kuchyní, ale nakonec mu stejně nejvíc chutná česká klasika – plněné ořechy, v nichž hrají hlavní roli vlašské ořechy (a ty jsou přece zdravé).
Nemáte-li svůj vlastní recept, můžete zkusit tyhle báječné plněné ořechy.
Kozoroh = vanilkové rohlíčky
Cokoliv Kozoroh dělá, děláte s pečlivostí a dokonalostí, a tak určitě nikoho nepřekvapí, že při přípravě cukroví bude postupovat přesně podle vyzkoušeného receptu i podle časového plánu. Nejvíc ze všech druhů vánočního cukrové miluje klasické vanilkové rohlíčky, třeba i proto, že vytvarovat jeden rohlíček jako druhý vyžaduje zručnost a trpelivost, ty Kozorohům rozhodně nechybí.
Vanilkové rohlíčky z domácí kuchařky Kozoroha Simony
Ingredience
- 280 g hladké mouky
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 40 g cukru
- 2 žloutky
- pár kapek citronové šťávy
- 170 g změklého másla
- moučkový a vanilkový cukr na obalení
Postup
Do mísy prosejte mouku, promíchejte ji s ořechy, cukrem, žloutky, citronovou šťávou a na kousky nakrájeným máslem. Vše promačkejte vidličkou, vypracujte vláčné těsto a uložte v chladu alespoň na 1 hodinu. Těsto rozkrájejte na čtyři díly, vyválejte asi 2 cm silný váleček, rozkrájejte ho na 2cm kousky. Z nich vytvarujte rohlíčky a přeneste je na plech vyložený pečicím papírem. V troubě předehřáté na 175 °C pečte dorůžova. Ještě horké obalte v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým.
Vodnář = kokosoví střapáči
Jídlu Vodnáři ve svém životě sice nepřikládají příliš důležitou roli, ale před Vánocemi se rádi postaví ke sporáku. Když chtějí, tak dokážou připravit fantastické vánoční pečivo. Věrni své povaze jsou i v kuchyni značně nekonvenční. Bádají, objevují a kombinují různé druhy surovin a jejich chloubou jsou střapáči – kokosové cukroví s krémem, které provoní celý byt a navodí tu správnou sváteční atmosféru.
Nemáte-li svůj vlastní recept, můžete zkusit tyhle kokosové střapáče s máslovým krémem.
Ryby = opilý František
U prostřeného stolu nebývají Ryby nijak vybíravé, jedí rády, a dokonce tak, že by si měly dávat pozor na přejídání a přibírání na váze. Stejně tak rády a hlavně dobře vaří a pečou. I příprava vánočního cukroví je pro Ryby zábavou, nespěchají, popíjejí punč, svařák, vaječňák nebo grog a kapku alkoholu taky s oblibou přidávají do těsta. Pravděpodobně i recept na opilého Františka vymyslela Ryba.