reklama

Venkovská náves před a po. Takto se mění veřejná prostranství v režii obyvatel

bras
11. února 2017
Lidé v pěti českých obcích si sami naplánovali, co by chtěli. A poté během veřejných brigád místo vlastním úsilím proměnili.
reklama

Bečice jsou malá obec nedaleko Tábora, kde žije jen asi osm desítek obyvatel. Veřejné prostranství před místním obecním úřadem dlouho leželo ladem. Díky komunitnímu plánování, na kterém se sešla skoro celá ves, naplánovali a poté společně vytvořili altán, venkovní gril a hřiště. Okolo prostranství zasadili okrasné stromy. Projekt ukončili prvním společným grilováním a koncertem.

V Markoušovicích na Trutnovsku vytvořili zcela novou náves včetně zvonice, v Dolním Podluží na Šluknovsku zase lidé proměnili okolí tamního rybníka. V Rašovicích na Vyškovsku vylepšili zanedbané místo určené pro setkávání obyvatel a ve středočeských Veltrusech přestavují veřejné prostranství u tamní školy.

Nadace Via přispěla na proměnu prostranství v rámci programu Místo, kde žijeme, grantem 300 000 Kč, účastníky a účastnice programu navíc provázela celým procesem. Lidé z projektů si vyměňovali zkušenosti na společných setkáních, k dispozici měli služby konzultantek a s realizací pomáhali také architekti.

Ve fotogalerii najdete záběry před projektem, foto z brigád a snímek po ukončení projektu:

Foto: Anna Šolcová a archiv Nadace Via.

(zt)

Mohlo by vás zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama