Zahrada

21. července 2022 07:00

Simona Sedláčková

Připravte pítka a nádoby s vodou pro ptáky, ježky i toulavé kočky. Nezapomeňte ani na hmyz!

Předpověď počasí mluví jasně. Máme před sebou další opravdu horké letí dny. A tak bychom, více než jindy, měli myslet i na živočichy z volné přírody, kteří procházejí nebo prolétávají naší zahradou. Ve vedrech přirozené zdroje vody vysychají a zvířata začínají trpět žízní.

Vyrobit jednoduchá pítka pro volně žijící živočichy není nic složitého vlastně vám bude stačit jakákoliv nádoba nebo miska, ale je tu několik maličkostí, které byste měli dodržet. I pítka mají svá pravidla.

Velikost a tvar nádoby

Nejlepší je tvar široké mísy s pozvolnými okraji, aby se zvířata pohodlně a bezpečně dostala z vody ven, pokud by do ní spadla. Myslete také na to, že z malé misky se voda při vysokých letních teplotách rychle vypaří. Na pítka se výborně hodí keramické mísy nebo i stará smaltovaná umyvadla.

Nezapomeňte na záchytný bod

Dovnitř mísy nebo umyvadla s vodou vyskládejte hromádku oblázků nebo jeden větší kámen, aby menší zvířata, a hlavně hmyz, mohly z vody vylézt ven na plochu, kde jim sluníčko osuší křídla. Můžete využít i zajímavě tvarované kusy vyplaveného dřeva. Z obyčejného pítka se tak rázem stane zahradní dekorace.

Dejte pozor na příliš hluboké nádoby s vysokými a kolmými okraji. Zvířata se z nich sama bez pomoci nedostanou. Nebezpečné jsou také různé barely a sudy. Proto na hladinu vody v takové nádobě položte vždy nějaký plovák, aby zvířata neutopila. Může to být cokoli, co plave, například kus kůry.

Pítko musíte pravidelně doplňovat a čistit

Jakmile si zvířata zvyknou, kde najdou svou pravidelnou dávku osvěžení, tak je nesmíte zklamat! Proto vodu pravidelně, nejlépe každý den, doplňujte, a také pítko čistěte kartáčem a oplachujte čistou vodou. Jakmile do vody napadá listí nebo tráva, začne se voda v horku rychle kazit.

Pozor na umístění pítka

Je důležité, aby pítko bylo umístěno v klidnější části zahrady, na volnějším prostranství, například uprostřed trávníku. Zvířata musí mít přehled, co se kolem pítka děje. Například ptáci potřebují včas vyklidit prostor, jakmile se blíží kočka. Pítko by také mělo být umístěno ve stínu.

Vytvořte pítko z květináčů a misek

  • Jednoduché pítko, především pro ptáky, můžete vyrobit z obyčejných květináčů a misky pod květináče. Obyčejné terakotové květináče propouštějí vodu, proto je důležité, aby miska byla z vnitřní strany glazovaná. Můžete také do neglazované misky vložit misku z umělé hmoty.
  • Na zem postavte jeden květináč dnem vzhůru, na něho druhý květináč, dnem dolů. Na horní květináč pak postavte širokou misku a stavba je hotová.

  • Pítko můžete ještě zvýšit o další patro. Do misky postavte ještě jeden květináč s menší miskou.
  • Do misky nezapomeňte vložit kámen, který bude plnit funkci záchranného mola pro živočichy.

Zdroj: https://kbelik-vody0.webnode.cz/l/na-leto-pripravte-pitka-pro-ptaky-hmyz-jezky/; https://www.birdlife.cz/zapojte-se/pomoc-ptakum/prikrmovani/pitka-a-koupatka/


Přečtěte si také