Zahrada

18. listopadu 2021 07:00

Simona Sedláčková

Prvosenka číškovitá vykvétá celý rok. Barevné krásy se dočkají i začátečníci

Krásně rozkvetlou pokojovou prvosenku můžeme koupit v obchodech s květinami téměř po celý rok. Nejvíce ji ale oceníme, když přijdou chladné měsíce a my chceme do bytu trochu jarního optimismu. Podobně jako další prvosenky není nijak náročná na pěstování.

Prvosenka číškovitá (Primula obconica)

Krátkověká stálezelená trvalka se nejčastěji pěstuje jako pokojová květina a její domovinou je Čína. Prvosenka číškovitá dorůstá do výšky asi 40 cm, má jasně zelené, silné listy srdčitého tvaru a co je na ní nejlepší; vykvétá téměř celoročně. Květy na první pohled prozrazují příbuznost prvosenky číškovité se známější prvosenkou bezlodyžnou, která sice také není naším původním druhem, ale pěstuje se běžně v zahradách, a dokonce občas zplaňuje i do volné přírody.

Prvosenka číškovitá vykvétá v mnoha barvách a běžné jsou dokonce i varianty dvoubarevné. Můžete si vybrat prvosenky bílé, světle i tmavě růžové, jemně i temně fialové, a dokonce i cihlově kvetoucí rostliny.

Jak pěstovat prvosenku číškovitou

Prvosenky patří téměř všechny mezi nenáročné rostliny a ani prvosenka číškovitá není výjimka. Zvládne se o ni starat i úplný začátečník. Vyžaduje umístění na chladnějším (12–15 °C), ale světlém místě bez přímých slunečních paprsků. Vyhovuje jí mírná, ale pravidelná zálivka do misky pod květináčem, substrát by měl být stále mírně vlhký. Rostliny po zakoupení nemusíte ihned začít hnojit, mívají zásobu hnojiva ještě z pěstitelského centra. Teprve po pár týdnech začněte přihnojovat běžným hnojivem, třeba pro balkonové kvetoucí rostliny.

Po odkvětu rostlinu mírně sestřihněte, odstraňte odkvetlé květy i oschlé listy. Brzy se dočkáte nové vlny kvetení.

Nové odrůdy jsou bezpečné

Občas se můžete setkat s upozorněním, že prvosenka číškovitá způsobuje při dotyku podráždění pokožky, dermatitidu. To se však týkalo spíše starších odrůd, dnes najdete v obchodech odrůdy nové, které již mají nízký obsah priminu, tedy látky, která podráždění pokožky způsobuje.


Přečtěte si také