reklama

Grog, svařák nebo punč: Vykašlete se na předvánoční stres a dejte si horký drink!

Lenka Valjentová
11. prosince 2022
K adventnímu času horké zimní nápoje s kapkou alkoholu prostě patří, protože dokážou pořádně zahřát a rozproudit krev, vyvolat vánoční atmosféru, veselou mysl a dobrou náladu. Všeobecně nejoblíbenějšími zimními aromatickými nápoji jsou grog, svařák a punč. Uvařte si je podle našich receptů.
reklama

Svařák prohřeje tělo a zlepší náladu

Základem tradičního svařáku je dobré víno, z nekvalitního vína opravdu dobrý svařák neuděláme! Tradičně se svařák dělá z červeného vína, ale je možné ho připravit i z vína bílého, je pak lehčí. Do svařáku patří vánoční koření, nejčastěji se používá skořice, hřebíček a badyán, výborně ho ochutí i méně tradiční muškátový květ, perníkové koření, pomerančová nebo citronová kůra, rozinky a křížaly Pokud máte rádi jen lehce provoněné víno, bohatě si vystačíte s kouskem skořice a plátkem citronu.

Vánoční svařák

Ingredience

  • 1 lahev červeného vína
  • 5 hřebíčků
  • 1 badyán
  • 1 celá skořice
  • asi 8 kostek cukru
  • plátky citronu
  • citronová šťáva z 1–2 citronů

Příprava

Smícháme víno, cukr, koření a zahřejeme k bodu varu, ale nevaříme!!!!. Potom vmícháme citronovou šťávu, scedíme do předehřátých sklenic a ozdobíme plátkem citronu. Podle chuti můžeme ještě dosladit.

Grog: ikona české zimy

Historie grogu je tak stará jako rumu, který se začal vyrábět roku 1651 a krátce poté se dostal na lodě. Jeden rumový příděl půl pinty představoval zhruba 237 ml, a tak si námořníci svůj příděl šetřili, aby si rum vychutnali najednou. A jelikož opilý námořník spadne přes palubu velmi snadno, začaly se rumové příděly ředit. Název grog nápoji nejspíš vtiskl admirál Vernon, kterému přezdívali Old Grog čili Starý kořala. Do sklenice začal přidával limetku nebo citron jako prevenci před kurdějemi (někdy kolem roku 1749). Teplá verze nápoje, jak ho známe dnes, už na sebe nenechala dlouho čekat, protože námořnictvo plující do drsnějších podnebních pásem přišlo velice rychle na jeho hřejivé schopnosti.

Tradiční grog

Ingredience

  • asi 40 ml rumu (tuzemák)
  • plátek citronu
  • cukr podle chuti

Postup

Do hrnku nalijeme rum a zalijte ho horkou vodou. Přidáme plátek citronu a podle chuti osladíme.

Punč = opojná vůně Vánoc

Punč pochází z Indie, odkud se dostal na začátku 17. století do Anglie. Název má původ v hindském výrazu panča - pět, protože tolik bylo původních ingrediencí, ze kterých se punč připravoval. Základem byl alkohol, ke kterému se přidávala voda, cukr, citron a koření.

Nejčastějšími ingrediencemi dnes jsou voda, bílé víno, rum, hřebíček, skořice, citron, pomeranč a cukr. To vše v různých obměnách a kombinacích. Domácí punč můžete skvěle vyladit podle svého. Na silnější punč přidáme více rumu, na sladký punč použijeme sladké víno, pro děti dáme místo alkoholu ovocnou šťávu atd.

Vánoční punč

Ingredience

  • 1 citron
  • 1 pomeranč
  • kousek celé skořice
  • 4 hřebíčky
  • 60 ml rumu, slivovice, vodky, brandy...
  • 400 ml bílého vína
  • 150 g cukru
  • 350 ml vody
  • plátky citronu, pomeranče nebo kousky jablek na ozdobení

Postup

V hrnci svaříme vodu s cukrem a vymačkanou šťávou z citrusů a kořením. Pak přilijeme alkohol a víno. Punč pouze zahříváme, nikdy se nesmí vařit, aby se nevyvařil alkohol. Vánoční punč nalijeme do silnostěnných sklenic a ozdobíme ovocem.

Zdroje: cs.wikipedia.org, ireceptar.cz

Mohlo by vás také zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama