Grog, svařák nebo punč: Vykašlete se na předvánoční stres a dejte si horký drink!

Horké zimní nápoje: Zpříjemněte si čekání na Vánoce tekutým potěšením Zdroj: iStock
Svařák prohřeje tělo a zlepší náladu
Základem tradičního svařáku je dobré víno, z nekvalitního vína opravdu dobrý svařák neuděláme! Tradičně se svařák dělá z červeného vína, ale je možné ho připravit i z vína bílého, je pak lehčí. Do svařáku patří vánoční koření, nejčastěji se používá skořice, hřebíček a badyán, výborně ho ochutí i méně tradiční muškátový květ, perníkové koření, pomerančová nebo citronová kůra, rozinky a křížaly Pokud máte rádi jen lehce provoněné víno, bohatě si vystačíte s kouskem skořice a plátkem citronu.
Vánoční svařák
Ingredience
- 1 lahev červeného vína
- 5 hřebíčků
- 1 badyán
- 1 celá skořice
- asi 8 kostek cukru
- plátky citronu
- citronová šťáva z 1–2 citronů
Příprava
Smícháme víno, cukr, koření a zahřejeme k bodu varu, ale nevaříme!!!!. Potom vmícháme citronovou šťávu, scedíme do předehřátých sklenic a ozdobíme plátkem citronu. Podle chuti můžeme ještě dosladit.
Grog: ikona české zimy
Historie grogu je tak stará jako rumu, který se začal vyrábět roku 1651 a krátce poté se dostal na lodě. Jeden rumový příděl půl pinty představoval zhruba 237 ml, a tak si námořníci svůj příděl šetřili, aby si rum vychutnali najednou. A jelikož opilý námořník spadne přes palubu velmi snadno, začaly se rumové příděly ředit. Název grog nápoji nejspíš vtiskl admirál Vernon, kterému přezdívali Old Grog čili Starý kořala. Do sklenice začal přidával limetku nebo citron jako prevenci před kurdějemi (někdy kolem roku 1749). Teplá verze nápoje, jak ho známe dnes, už na sebe nenechala dlouho čekat, protože námořnictvo plující do drsnějších podnebních pásem přišlo velice rychle na jeho hřejivé schopnosti.
Tradiční grog
Ingredience
- asi 40 ml rumu (tuzemák)
- plátek citronu
- cukr podle chuti
Postup
Do hrnku nalijeme rum a zalijte ho horkou vodou. Přidáme plátek citronu a podle chuti osladíme.
Punč = opojná vůně Vánoc
Punč pochází z Indie, odkud se dostal na začátku 17. století do Anglie. Název má původ v hindském výrazu panča - pět, protože tolik bylo původních ingrediencí, ze kterých se punč připravoval. Základem byl alkohol, ke kterému se přidávala voda, cukr, citron a koření.
Nejčastějšími ingrediencemi dnes jsou voda, bílé víno, rum, hřebíček, skořice, citron, pomeranč a cukr. To vše v různých obměnách a kombinacích. Domácí punč můžete skvěle vyladit podle svého. Na silnější punč přidáme více rumu, na sladký punč použijeme sladké víno, pro děti dáme místo alkoholu ovocnou šťávu atd.

Nejčastějšími ingrediencemi domácích vánočních punčů jsou voda nebo čaj, bílé nebo červené víno, rum nebo pálenka, z koření zejména hřebíček, skořice a badyán, z ovoce hlavně citron, pomeranč, jablka a brusinky a cukr, med nebo sirup Zdroj: iStock

Nejčastějšími ingrediencemi domácích vánočních punčů jsou voda nebo čaj, bílé nebo červené víno, rum nebo pálenka, z koření zejména hřebíček, skořice a badyán, z ovoce hlavně citron, pomeranč, jablka a brusinky a cukr, med nebo sirup Zdroj: iStock
Vánoční punč
Ingredience
- 1 citron
- 1 pomeranč
- kousek celé skořice
- 4 hřebíčky
- 60 ml rumu, slivovice, vodky, brandy...
- 400 ml bílého vína
- 150 g cukru
- 350 ml vody
- plátky citronu, pomeranče nebo kousky jablek na ozdobení
Postup
V hrnci svaříme vodu s cukrem a vymačkanou šťávou z citrusů a kořením. Pak přilijeme alkohol a víno. Punč pouze zahříváme, nikdy se nesmí vařit, aby se nevyvařil alkohol. Vánoční punč nalijeme do silnostěnných sklenic a ozdobíme ovocem.
Zdroje: cs.wikipedia.org, ireceptar.cz
Mohlo by vás také zajímat: