Samosběr brambor 2023: Čeká na vás kvalitní zelenina za super ceny

Na začátku září přichází čas na sklizeň brambor, určených k uskladnění na zimu. Samosběry tradiční plodiny sice probíhaly už v srpnu, ale to se jednalo o brambory rané až polorané, které se k uskladnění příliš nehodí. O samosběry bývá tradičně velký zájem a největší nápor farmáři pravidelně hlásí v prvních dnech sběru. Ty však budou probíhat zhruba do konce září.

Nedostatek brigádníků a nízké výkupní ceny vedou čím dál více farmářů k zavedení zákazníky tolik oblíbených samosběrů. Kdo má zdravé ruce i nohy, potrpí si na kvalitní české brambory a navíc se mu hodí každá ušetřená koruna, může se vypravit na samosběr na mnoho míst po celé České republice. Než se na farmy vypravíte, raději se ještě informujte telefonicky nebo se podívejte na Facebook či internetové stránky jednotlivých farem, jaké jsou aktuální možnosti samosběrů.

Tradičně největší nabídku nabízí asi Královéhradecký kraj, ale jistě si najdete dostatek možností i v blízkosti svého bydliště. Náš výběr je pouze velmi omezený, hledat můžete na Facebooku i v internetových vyhledávačích, ale farmáři inzerují samosběry brambor často i v místních novinách. Cena za jeden kilogram brambor při samosběru se pohybuje okolo 5–20 Kč/kg.

Některé farmy stále ještě nabízejí i další samosběry, například kořenové zeleniny, dýní, melounů, cibule, jablek, hrušek nebo švestek.

Jak uskladnit brambory na zimu

  • brambory se skladují pouze zdravé, suché, nepoškozené a dobře očištěné od hlíny
  • brambory je nutné uložit do dobře prodyšného pytle nebo do děrované přepravky
  • brambory skladujte ve tmě
  • místnost pro skladování brambor musí být dobře větratelná
  • teplota na začátku skladování by se měla pohybovat v rozmezí 12–18 °C, po 14 dnech by měla klesnout na 5 °C a během zimy postačí 2-4 °C
  • brambory pravidelně kontrolujte a odstraňujte nahnilé kusy
  • skladujte pouze pozdní odrůdy brambor

Jihomoravský kraj

Božice, okres Znojmo

Samosběr brambor na uskladnění tu nabízejí za cenu 13 Kč/kg, sbírá se odrůda Agrie a v nabídce jsou i brambory již nasbírané za cenu 16 Kč/kg. Bližší informace získáte na telefonu 721 730 604.

Královéhradecký kraj

Hradec Králové, okres Hradec Králové

Pravidelně od pátku 1. 9. 2023 pořádají samosběr brambor ve statku Svobodné Dvory, vždy ve středu, v pátek a v sobotu, od 8:30 do 11 hodin. Cena brambor při samosběru bude 10 Kč/kg. Informace získáte na telefonu 777 741 474 nebo na webových stránkách statku.

Domašín, okres Rychnov nad Kněžnou

Od středy 6. 9. do pátku 8. 9. v časech od 8 do 18 hodin a v sobotu 9. 9. 2023 od 8 do 12 hodin pořádá společnost HJH v.o.s. samosběr brambor v Domašíně. Informace získáte na telefonu 604 279 455 nebo 603 528 102.

Moravskoslezský kraj

Sedlnice, okres Nový Jičín

Do Sedlnic na Farmu Lička se můžete vydat pravidelně každou sobotu až do podzimu na samosběr sezonní zeleniny, včetně brambor. Vždy v čase od 8 do 12 hodin. Informace najdete na webu farmy nebo na telefonu 556 745 105.

Pardubický kraj

Klášterec nad Orlicí, okres Ústí nad Orlicí

Do Orlických hor se můžete vypravit na samosběr brambor do Klášterce nad Orlicí – Zbudova. Akce bude probíhat v úterý 12. 9. a v sobotu 16. 9. 2023, vždy od 8 do 16 hodin. Bude se sbírat odrůda Ballerina. Informace obdržíte na telefonech 606 523 282 nebo 733 713 953.

Středočeský kraj

Vítov, okres Kladno

Farma Dryák z Vítova u Slaného nabízí samosběry brambor vždy v pátek, sobotu a v neděli, v časech od 8 do 17 hodin, od 1. 9. do 17. 9. 2023. K dispozici budou i na bramborový salát oblíbené brambory odrůdy Keřkovské rohlíčky. Pro sběrače bude připravena i možnost zakoupení občerstvení ve formě polévek, bramboráků i piva a limonády. Další informace najdete na Facebooku, na internetových stránkách farmy i na telefonu 724 002 434 a 312 526 262.

Vraňany, okres Mělník

Farma Vraňany připravuje na září samosběry brambor, bližší informace na svém webu zatím nezveřejnila. K uskladnění budou k dispozici červené i bílé odrůdy brambor. Informace hledejte na stránkách farmy nebo se ptejte na telefonu 732 875 321.

Zdice, okres Beroun

Ve Zdicích chystají samosběry brambor na září, ale přesné informace zatím farma nezveřejnila. Od pondělí do pátku je pro vás včas v čase od 9 do 13 hodin připravena infolinka na telefonu 731 440 227, kde vám všechny dotazy rádi zodpoví. Informace najdete i na webových stránkách farmy.

Zdroj: Facebookové stránky jednotlivých farem; rexter.cz; pestitelka.cz

Sdílejte článek

Přečtěte si také