Samosběry 2023: Vydejte se pro dýně hokaido i máslové, melouny, patizony či oblíbené cukety

V posledních letech vzrostla obliba cuket či dýní hokaido přímo raketově, a tak není divu, že se adekvátně rozšířila i nabídka těchto druhů zeleniny u našich domácích pěstitelů. Dokonce se můžete vydat i na samosběr a oblíbené lahůdky si tak pořídit za velmi lidové ceny. Jen záda při tom dostanou trochu zabrat, ale ta čerstvá chuť za to určitě stojí.

Cukety a dýně patří mezi nenáročné rostliny, které se relativně velmi snadno pěstují. Potřebují jen teplo a vodu, o kterou se však většinou zvládnou postarat samy díky dlouhým kořenům. To melouny už jsou o poznání náročnější, jak na teplo, tak na zálivku, ale i ony patří mezi plodiny, které se na našich polích, a dokonce i v zahradách dají pěstovat.

Nabídka nejrůznějších typů tykví, mezi které řadíme dýně, cukety, melouny nebo patizony, je poměrně široká. Víte které plody na co využít?

  • Dýně hokaido: polévky, pyré, přílohy k masu, slané koláče i sladké koláče a bábovky, kompoty
  • Špagetová dýně: náhrada klasických špaget, plněné mletým masem, pečené s máslem a bylinkami
  • Máslová dýně: polévky, restované i pečené přílohy k masu, čatní, marmelády i kompoty, slané i sladké koláče
  • Cuketa: přílohy k masu à la kysané zelí, nakládané jako kyselé okurky, zapékané s mletým masem, slané i sladké koláče a bábovky, cuketové „bramboráky“, cuketové smažené hranolky
  • Patizon: zapékané a plněné mletým masem, smažené, nakládané na kyselo
  • Meloun: osvěžující sladké dezerty, ovocné i zeleninové saláty

Místa, na která se můžete v roce 2023 vydat na samosběry tykví

Těšetice-Vojnice, okres Olomouc

Ve středu, 23. srpna 2023, zahájila samosběry nejrůznějších druhů zeleniny i rodinná farma Kašparových ve Vojnicích nedaleko Olomouce. Kromě tradiční české zeleniny tu najdete i vodní melouny, patizony, cukety, dýně hokaido, máslové, muškátové i goliáš. I když se nepodařilo zachovat loňské ceny, nasbíráte si tu všechny melouny i dýně stále přímo za hubičku. Ceny jsou v rozpětí 9–15 Kč/kg.

U polí bude pro vás připraveno dokonce 7 pokladen s váhou. Prodej bude probíhat každý den až do vyprodání zásob, od 9 do 18 hodin. Samosběr bude probíhat na dvou polích – směrem na Olomouc a směrem na Příkazy. O aktuálním stavu samosběrů se můžete dočíst na Facebooku nebo majitele kontaktujte přes messenger. Informace najdete i na webových stránkách farmy.

Sedlnice, okres Nový Jičín

Rodinná Farma Lička pro vás chystá samosběry nedaleko vlakové zastávky Sedlnice. Mají tu pro vás připravené cukety, patizony i hokaida, ale i jejich další nabídka je velmi pestrá – od běžných druhů kořenové, plodové i brukvovité zeleniny, dokonce až po květiny. Další informace najdete na Facebooku i na webu farmy.

Vraňany, okres Mělník

Samosběry melounů cuket a dýní probíhají i na Farmě Hanč ve Vraňanech. Kromě toho se na farmě můžete i tak trochu vrátit v čase a nakoupit excelentní odrůdy jahod, které se jinak běžně sklízejí v červnu. Podrobnější informace najdete opět na Facebooku nebo na webových stránkách farmy, ale i na telefonu 315 691 988 nebo 732 875 321. Otevřeno tu mají od 8 do 18 hodin.

Žerotice, okres Znojmo

V Žeroticích nabízí Zelinářství Komendovi cukety, dýně i patizony. Bližší informace získáte na telefonu 733 665 790 nebo na Facebooku. A můžete si tu objednat dokonce i bedničkovou službu, pokud se vám nechce tahat s těžkými taškami z obchodu. Bedýnku vám tu naplní podle vašeho přání a dovezou až ke dveřím. Jen musíte bydlet v dosahu rozvozu.

Dýňové slavnosti

Pokud se dýně staly vaší nejoblíbenější zeleninou a dokážete kromě chuti ocenit i jejich krásu, pak se můžete těšit i na nejrůznější dýňové slavnosti, které se pro vás chystají na podzim. Například v bývalém klášteře Voršilek v Jeseníku v Olomouckém kraji (7. 10. 2023 od 13 do 17 hodin).

Zdroj: Facebookové a webové stránky jednotlivých firem; proženy.cz; Prima Fresh.cz

Sdílejte článek

Přečtěte si také