Zahrada

1. března 2024 09:00

Lenka Valjentová

Už v březnu kvete sasanka rozkošná. Jak drobnou jarní trvalku správně pěstovat

Sasanka rozkošná nebo taky vábná či něžná je půvabná jarní trvalka, která kvete brzy zjara v březnu a dubnu. Okouzlující modré, fialové či bílé a růžové sedmikráskové květy na jaře oživí zahradu, balkon i okenní parapet. Snadno se rozrůstá, a tvoří tak obvykle efektní koberce něžných květů. Prozradíme, jak sasanku rozkošnou úspěšně pěstovat.

Sasanka rozkošná nebo taky vábná či něžná (Anemone blanda) je vytrvalá hlíznatá trvalka, která kvete časně na jaře, většinou v březnu a dubnu. Oblíbená drobná jarní květina okouzluje efektními květy, které se podobají sedmikráskám, ale mají v průměru až 5 cm. Květy jsou modré, fialové a bílé i růžové se žlutými tyčinkami uprostřed. Dekorativní jarní trvalka dorůstá do výšky 10 až 15 cm. Zpravidla má trojčetné přízemní listy hluboce vykrajované, na spodní straně chlupaté. Roste vzpřímeně a rychle se rozrůstá.

Sasanka rozkošná  vynikne na zahradě i na balkoně

Sasanky rozkošné jsou velmi oblíbené, protože kvetou brzy a hojně. Nepřehlédnutelné jsou na skalce, spoustu parády nadělají na předzahrádce a květinových záhonech, vyniknou s jarními cibulovinami (hyacinty, modřence, ladoňky, puškínie). Výborně se hodí pod vyšší okrasné listnaté  stromy a keře, kde často zplaňují a na jaře tvoří efektní husté koberce barevných květů.

Kdo nemá zahradu, může sasanku vábnou úspěšně pěstovat v nádobách. Parádně oživí balkon i vnější okenní parapety.

Jak pěstovat sasanku rozkošnou

  • Sasanka rozkošná není na pěstování moc náročná.
  • Daří se jí na slunném chráněném stanovišti, vyhovuje jí polostín.
  • Nejlépe prospívá v lehkých, dobře propustných půdách s vysokým obsahem humusu a živin.
  • Na jaře má sasanka rozkošná ráda vlhko, a tak ji pravidelně zaléváme, naopak v létě, když se rostlina zatáhne, dá přednost suchu, proto zálivku omezíme.
  • Základní podmínkou úspěchu pěstování sasanky rozkošné v nádobách je dobrá drenáž. K drenážním materiálům, vhodným do květináčů, patří hrubý písek, perlit, drobný štěrk a keramzit. Navrstvíme ho do nádoby zhruba do čtvrtiny až třetiny výšky ode dna a pak nasypeme vrstvu zeminy
  • Sasanka rozkošná je mrazuvzdorná, ale při holomrazech může vymrzat, proto na podzim, hlavně po podzimní výsadbě, zakryjeme rostliny chvojím nebo listím při tenčí vrstvu mulče.
  • Pravidelné odstraňování odkvetlých květů zvyšuje bohatost a prodlužuje dobu kvetení sasanky rozkošné.

INSPIRUJTE SE: Modřenec nemusí být jen modrý. Jak pěstovat jednu z nejkrásnějších prvních jarních květin

Jak sasanku rozkošnou množit

  1. Sasanka vábná tvoří semena a množí se samovýsevem. Po několika letech se v sasankovém porostu mohou objevit rostliny s jinak zbarvenými květy, než byly původní. Další možností je výsev semen, nejlepší čas je v říjnu. Vyhloubíme asi 5 cm hluboké jamky asi 5 cm od sebe a do nich dáme semena.
  2. Sasanka rozkošná se velice dobře množí dělením trsů na jaře po odkvětu. Rostliny se na novém místě snadno ujmou a rychle rostou.
  3. Častým způsobem pěstování sasanky vábné je podzimní výsadba hlíz. Hlízky vysazujeme 5 cm hluboko a 5 až 8 cm od sebe. Protože hlízy sasanek rychle vysychají, tak s výsadbou po zakoupení příliš neotálíme. Před samotnou výsadbou je dobré hlízy namočit na několik hodin ve vodě. Při výsadbě dáváme pozor, aby se nepolámaly křehké kořínky. Při výsadbě do těžkých půd podsypeme hlízy pískem.

Barevné kultivary sasanky rozkošné

  • Nejběžnější z modrokvětých kultivarů je Blue Shades, vzácnější Blue Pearl.
  • Kultivar White Splendour má nápadně velké, jasně bílé květy, které se k okrajům vybarvují růžově. Kvete déle než většina jiných kultivarů.
  • Květy kultivaru Charmer jsou sytě růžové až fialové.

Zdroje: gardeningknowhow.comgardenershq.com, kvetinovecibulky.infoen.wikipedia.org


Přečtěte si také