Zahrada

30. března 2023 11:00

Simona Sedláčková

Znáte rostlinu která zabíjela v seriálu Poslední oběť? Její semena jsou plná jedu

Že jste až donedávna soterek vůbec neznali? Určitě nejste sami, koho v detektivním seriálu Poslední oběť s Markem Lamborou a Lukášem Vaculíkem v hlavních rolích zaujalo slovo abrin, tedy název jedu, kterým byla zavražděna oběť. Jedná se o toxickou látku ze semen soterku. Barevně atraktivní semena této rostliny byla v minulosti používána na výrobu růženců.

Soterek obecný, soterek růžencový (Abrus precatorius)

Soterek je zajímavá rostlina, původem z tropických a subtropických oblastí Asie, která se však rozšířila i do Afriky a Ameriky. Náleží do čeledi bobovitých a na první pohled si všimnete její nápadné podobnosti s listy i květy u nás běžně rostoucího akátu.

Soterek roste jako popínavá liána a vykvétá nádhernými motýlovitými květy růžové barvy.

Atraktivní semena plná jedu

Rostlina sama o sobě, tedy její listy a kořeny, jedovatá není, ale plná prudkého jedu jsou její semena. Obsahují látku abrin, která se po požití projevuje zvracením, krvavým průjmem, krví v moči, halucinacemi a pozdějším selháním jater i ledvin s následnou smrtí.

Někdy stačí i jen vdechnutí výparů při porušení pevné slupky semene, k čemuž v minulosti docházelo díky netradičnímu vybarvení semen a jejich podobnosti s korálky. Semena se využívala na výrobu růženců, podobně jako v našich končinách rostoucí klokočí.

Na druhou stranu se rostlina lidově nazývá indiánská lékořice, protože její kořen má velmi sladkou chuť a jedovatý není. Listy, kořeny i jedovatá semena jsou ve východní Asii využívány v tradiční medicíně. Olej ze soterku se v ájurvédské medicíně využívá ke stimulaci růstu vlasů.

Zdroj: https://botany.cz/cs/abrus-precatorius/ ; https://cs.wikipedia.org/wiki/Soterek_obecn%C3%BD;

Sdílejte článek
Štítky květ Amerika rostliny Afrika Asie jed lékařství trnovník akát glycyrrhiza Půlnoční oběť soterek abrin

Přečtěte si také