Svatomartinské víno 2023: Nenechte se napálit. Ne každé může nést tuto značku

Brzy bude sv. Martina (11. 11.), a to znamená, že konečně ochutnáme letošní mladá vína, pro něž je typická lehkost, svěžest a jiskrnost. Ale ne každé mladé víno může být svatomartinské. Ze kterých odrůd se musí vyrábět, jak ho poznat a kde ho poprvé ochutnat?

Kde se vzala tradice svatomartinského vína

Je to marketingový výstřelek posledních let, nebo její kořeny sahají více do historie? Druhá odpověď je správná. Svatomartinským vínem si podle kronikářů lidé připíjeli již za vlády císaře Josefa II., syna Marie Terezie. V kronikách se píše, že v té době koštovali první letošní víno na dvoře panovníka právě na svátek svatého Martina. A nejen na císařském dvoře.

PŘEČTĚTE SI TAKY: Svatý Martin přijíždí na bílém koni a jeho radostí jsou husy a džbán vína. Znáte svatomartinské tradice?

Proč zrovna v tento den? Protože vinařům hospodařícím u větších sedláků končila na sv. Martina služba a u džbánku mladého vína se domlouvalo její pokračování v následujícím roce. K vínu se podávala svatomartinská husa a sladké koláče.

Znovuzrozený svátek vína

Během 20. století svátek ustoupil do pozadí a zažil renesanci až začátkem tohoto století. „Značka Svatomartinské byla registrována v roce 1995. Od roku 2005 za ochrannou známkou Svatomartinské (silueta Martina na koni ve vínovém kruhu) stojí Vinařský fond, který ve spolupráci s Národním vinařským centrem ve Valticích pomohl tradici i obnovit. V poslední době se každý rok u nás vypije více než 2 miliony lahví svatomartinského,“ uvádí ředitel Vinařského fondu Mgr. Zbyněk Vičar.

Ne každé mladé víno může být svatomartinské

Vína označená touto nálepkou musí být kvalitní a vyrobena ze stanovených odrůd. Než získají právo používat na lahvích kýžené logo, musí raná vína nejprve o své dostatečné kvalitě během hodnocení přesvědčit odbornou komisi při Národním vinařském centru.

Která vína mohou nést značku Svatomartinské

„Svatomartinská vína mohou být jak bílá, tak růžová i červená ze stanovených odrůd, které dozrávají dříve, proto z nich vinaři mohou včas vyrobit kvalitní vína. Bílá mohou být z odrůd Müller Thurgau, Veltlínské červené rané, Muškát moravský a jejich cuvée, růžová z odrůd Modrý Portugal, Svatovavřinecké, Zweigeltrebe a jejich cuvée a červená pak z odrůd Modrý Portugal, Svatovavřinecké a také jejich cuvée,“ vysvětluje ředitel Vinařského fondu. Vína musí být suchá (se zbytkovým cukrem do 9 g/l), vyrobená na území ČR, a obsahovat maximálně 12,5 % alkoholu, u červených vín 13 % alkoholu.

Odborná komise ve spolupráci s Národním vinařským centrem posuzuje vína naslepo standardním stobodovým systémem – hodnotí se čirost vína, barva, vůně, chuť a celkový dojem. Pouze vína, která díky své kvalitě uspějí u hodnocení (minimálně 80 ze 100 bodů), mají možnost nosit známku Svatomartinské 2023.

Jak poznáte Svatomartinské

Svatomartinské víno se může prodávat pouze v lahvích a ty musí být označeny známým logem svatého Martina na koni jednak na etiketě, jednak na kapsli nebo šroubovém uzávěru na hrdle. Na lahvi kromě symbolu sv. Martina najdete ještě sklenku v národních barvách, která garantuje původ vína z České republiky.

Vypijte ho do Vánoc

Svatomartinské víno je svěží s výjimečnou ovocnou chutí a vůní, za které vděčí krátkému zrání. S delší archivací ale tyto vlastnosti pozbývá. Pokud budete víno skladovat moc dlouho, ztratí svoji jiskru a přirozenou svěžest. Pijte jej, dokud vás baví, ale ideálně by mělo být do jara dopito, hlavní sezona je od listopadu do Vánoc.

Neochutnávejte víno dříve než 11. 11. v 11:00

Akce vítající novou úrodu začínají vždy 11. listopadu a často trvají i celý týden. Pokud máte v plánu si letos svatomartinské slavnosti užít dle tradice, ideální je víno poprvé ochutnat 11. listopadu v 11 hodin. Ať již okusíte první letošní venku, či v pohodlí vašeho domova, měli byste se před degustací vždy ujistit, že víno opravdu nese ochrannou známku Svatomartinské 2023.

Svatomartinská vína v gastronomii

  • Červená se kromě tradiční pečené husy výborně hodí k pečeným a dušeným masům nebo jemné úpravě zvěřiny.
  • Bílá si výborně si rozumějí s rybami, jemnou drůbeží, ale i studenou kuchyní, tedy se zeleninovými saláty, jemnými paštikami či sýry.
  • Růžová se hodí všude tam, kde si nejsme jisti, zda spíše bílé, nebo červené Svatomartinské víno. Ideálně doplní výraznější úpravy drůbeže nebo těstovin.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Předpověď počasí podle svatomartinské husy. Jak zjistíte, jestli budou bílé Vánoce?

Svatomartinský košt a další akce k mladému vínu

Mladé víno s kompletním svatomartinským menu nabízejí 11. listopadu ve většině restaurací a koupíte ho i v obchodech, kde se cenově pohybuje zhruba od 90 do 300 Kč. Můžete taky navštívit některou z celé řady svatomartinských akcí, které se budou konat po celé republice.

Beaujolais Nouveau

Když se mluví o mladých vínech a listopadových tradicích, nelze opomenout slavné francouzské Beaujolais Nouveau. Toto víno z malebného regionu Beaujolais je každoročně s napětím očekáváno nejen ve Francii, ale na celém světě. Podle tradice se mladé víno z francouzské vinařské oblasti Beaujolais smí poprvé otevřít až třetí čtvrtek v listopadu. Beaujolais Nouveau 2023 tedy poprvé ochutnáte 16. listopadu. Zatímco svatomartinská vína oslavují bohatství českých vinic, Beaujolais Nouveau je hrdým zástupcem francouzské vinařské tradice.

Zdroje: Mgr. Zbyněk Vičar, ředitel Vinařského fondu, vinazmoravyvinazcech.cz,

Sdílejte článek

Přečtěte si také