Také si občas jen tak bezmyšlenkovitě čmáráte na papír? Techniku Zentangle si určitě zamilujete

S obrázky, vytvořenými technikou Zentangle nebo s dílky touto technikou inspirovanými, se v posledních letech setkal určitě každý, kdo alespoň občas zavítá do papírnictví nebo do knihkupectví. V nabídce tam mívají nepřeberné množství omalovánek, plných jednoduchých i složitějších Zentangle vzorů. Co to vlastně je a kde se tato technika vzala?

Techniku Zentangle vytvořili dva Američané, Marie Thomas a Rick Roberts. Jedná se o relaxační techniku kreslení, kdy se původně na kartičku o velikosti 8,9 x 8,9 cm vytvářely dekorativní obrazce, vzniklé opakováním jednoduchých vzorů, složených z čárek, vlnovek a koleček. Techniku autoři nazvali Zentangle, což znamená propojení ZENové meditativní techniky s TANGLE, tedy v překladu zamotáním nebo změtí. Dnes je Zentangle celosvětově registrovanou značkou a s návody, omalovánkami i kurzy na tuto techniku kreslení se doslova roztrhl pytel.

Přitom snad každý, kdo se kdy nudil při výkladu ve škole nebo později na nějaké poradě v práci základy této techniky vlastně zná a podvědomě využívá. Nebo snad můžete tvrdit, že jste si nikdy v podobných situacích jen tak nečmárali na papír nebo do diáře? Nemusíte mít výtvarné nadání a už vůbec nemusíte umět kreslit na to, abyste technikou Zentangle začali vytvářet dekorativní motivky. Začněte obyčejnou tužkou, tenkou fixou nebo pro začátek i propiskou kreslit jednu čáru nebo vlnovku vedle druhé a jednoduchými motivy postupně zaplňujte volný prostor na papíře.

Co je na Zentangle kreslení nejlepší?

Mozek po chvíli úplně vypne a začne relaxovat. Nesnažte se kreslit nic konkrétního, jenom si užívejte jednoduché a opakující se tahy tužkou či perem. Tato technika pomáhá mozku relaxovat, odpočívat, a přitom vytvářet jemné vzory. Podle autorů techniky by se mělo správně kreslit do linkou ohraničeného prostoru 8,9 x 8,9 cm, případně do kruhu o průměru 11,4 cm, ale pro uklidnění a odpočinek mysli můžete jednoduchými, opakujícími se vzory vyplňovat jakýkoliv list papíru, i když ve skutečnosti je technika Zentangle docela přesně definovaná.

Základní principy techniky Zentangle

  • Nesnažte se kreslit konkrétní věci, vzory by měly být abstraktní.
  • Obrázek by měl být ve výsledku vnímán z jakékoliv strany, nemá žádné „nahoře“ nebo „dole“.
  • Žádný vzor by neměl obsahovat více, než 6 tahů.
  • Při vytváření vzorů by se nemělo používat žádné pravítko, křivítko ani šablona. Dokonce ani guma! Žádný tah ani krok není chybný, proto nepotřebuje mazat.
  • Originální Zentangle se kreslí na papír o hustotě 260 g/m2.

Jen málokdo se však dlouhodobě dokáže řídit základními principy techniky. Po pár počmáraných papírech se většina lidí pustí do volného kreslení, inspirovaného touto technikou, a pak teprve vznikají ta nejkrásnější, jemně vzorovaná díla, ve kterých už dostávají svůj prostor třeba i motivy ze zvířecí a rostlinné říše.

Pokud se k vytvoření vlastních obrazců stále nemůžete odhodlat, pak se vydejte do papírnictví, kupte si Zentangle omalovánky a obyčejné dětské pastelky a dejte se do vymalovávání jednotlivých obrázků.

Zdroj: https://www.centrum-mandala.cz/blog/zentangle-co-je-jak-na; https://www.ireceptar.cz/hobby/zentangle-30000215.html?gclid=Cj0KCQiAorKfBhC0ARIsAHDzslvdtH3ZnCZ5PcQWdx6r7DXCxndSzN9ooBXjod62h3zyOASZ3AKn_DYaAoMLEALw_wcB; https://cs.wikipedia.org/wiki/Zentangle

Sdílejte článek
Štítky kreslení papír technika DIY obrázek omalovánka Zentangle Rick Roberts

Přečtěte si také