Výlety

21. října 2022 07:01

Lenka Valjentová

Tip na sobotní výlet: Oslavte Světový den lenochodů v jihlavské zoo

Zoologická zahrada v Jihlavě chová lenochoda v Amazonském pavilonu volně a pro návštěvníky připravila v rámci běžného vstupného na sobotu 22. října 2022 oslavu jejich mezinárodního svátku od 12 do 14 hodin. Přijďte a dozvíte se, zda jsou lenochodi skutečně nejpomalejšími zvířaty na světě, co mají rádi k jídlu a mnoho dalších zajímavostí.

Otočit hlavu až o 180 stupňů, zadržet dech pod vodou až na 40 minut, anebo také snížit tělesnou teplotu na 20 °C! Kdo tohle dokáže? Možná se budete se divit, ale lenochod!

„V přírodě mají lenochodi dvouprstí nazelenalou srst, kterou způsobuje řasa rostoucí na povrchu ve zvláštních žlábkách, a ta způsobuje ochranné zbarvení,“ uvádí zajímavost ing. Jan Vašák, ředitel Zoologické zahrady Jihlava. Toto ovšem v zoologických zahradách najdeme jen zřídka, protože řasy jsou citlivé na vlhkost vzduchu a rostou jen v té vlhkosti, jaká je v pralese. „Při velkém kolísání teplot upadají tato zvířata do naprosté strnulosti, která se na první pohled podobá zimnímu spánku,“ dodává Jan Vašák. Pokud se i o vás zimní spánek pokouší a ovládají vás ospalé podzimní dny, nedejte se a běžte se na tyto zdánlivě stále spící tvory podívat.

Světový den lenochodů v jihavské zoo

Zoologická zahrada v Jihlavě chová lenochoda v Amazonském pavilonu volně a pro návštěvníky připravila v rámci běžného vstupného na sobotu 22. října 2022 oslavu jejich mezinárodního svátku od 12 do 14 hodin. Dozvíte se, zda jsou lenochodi skutečně nejpomalejšími zvířaty na světě, co mají rádi k jídlu i jak složitý a úspěšný je jejich chov v zoo. V pavilonu se můžete těšit na lenochodí vyrábění a lenochodí hrátky a ve 13 hodin i na speciální komentované krmení lenochodů.

Za zvířaty pěti světadílů

Přestože zoo dělí od centra Jihlavy pár stovek metrů, rozhodně si v jejím areálu nepřipadáte jako uprostřed krajského města – nachází se v malebném městském lesoparku, kterým protéká říčka Jihlávka. Návštěva zoo se nese v duchu příjemné procházky pro všechny generace, během níž máte možnost během několika hodin poznat rozmanitou faunu pěti světadílů.

Pokud do zoo vkročíte hlavním vstupem, přivítá vás první expozice představující africkou přírodu. „Ihned tak máte možnost se seznámit s největšími zvířaty zahrady, majestátními žirafami. Ty zde ale nejsou samy, jejich výběh je domovem také pro zebry, antilopy nebo hravé surikaty,“ říká Jan Vašák a pokračuje: „Na africkou navazuje expozice věnovaná australským zvířatům a nese název po dobrodruhovi Josefovi Polákovi, který Austrálii navštívil v 19. století. Kromě klokanů, ovcí a černých labutí zde žijí i některá méně známá australská zvířata jako kunovci či ledňáci,“ informuje ředitel zoo.

Dále do nitra zoologické zahrady se můžete vydat několika cestami. Naučná lesní stezka vás zavede do evropského smíšeného lesa a dále k velké voliéře orlů. Když se vydáte po hlavní cestě, dojdete kolem výběhů hrošíků a lam do Domova koček. V jeho blízkosti se nachází Asijský pavilon, jehož voliéry a bambusové labyrinty nabízejí domov gibonům či exotickým prasatům babirusám, nebo pavilon v podobě hliněného puebla Hacienda Escondido, uvnitř kterého můžete poznat přírodu Amazonie s pobíhajícími opičkami nebo odpočívajícími lenochody.

Okusit dusno pralesa, ale i nehostinné prostředí pouští a buší vám umožní návštěva Tropického pavilonu, který se věnuje fauně oblastí tropů rozkládajících se mezi obratníky Raka a Kozoroha. Atmosféru neprostupné džungle dokresluje vrak letadla i tropické stromy, v jejichž korunách lze zahlédnout i malé lvíčky zlaté, opičky, které se v 90. letech díky speciálnímu projektu zoologických zahrad podařilo zachránit před vyhynutím,“ uvádí Jan Vašák.

V okolí Tropického pavilonu se nachází několik venkovních výběhů. „Určitě byste neměli minout  výběh věnovaný zvířatům z Madagaskaru, který je domovem např. lemurů, nebo velký výběh Malay Medan se stromy a skálami, mezi nimiž žije medvěd malajský,“ radí Ing. Jan Vašák a pokračuje: „Seznámit se s přírodou ústí řeky Paraná, ve které žijí kromě mnoha druhů ptáků i velcí savci jako tapíři a kapybary, vám pak umožní průchozí venkovní voliéra s příznačným názvem Delta Paraná.“

Odpočinout si a nabrat síly k dalšímu poznávání můžete ve vesnici Matongo. Ta je tvořena replikami hliněných staveb z afrického Zimbabwe, které poskytují nejenom přístřeší pro plameňáky či africká hospodářská zvířata, ale i prostory pro stylové výstavy a kulturní akce. Neváhejte si zpříjemnit odpoledne či víkend návštěvou jihlavské ZOO, ve které naleznete na malé ploše všech pět kontinentů pohromadě!

Zdroje: ing. Jan Vašák, ředitel Zoologické zahrady Jihlava, zoojihlava.cz


Přečtěte si také