Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Křen je koření a lék: Jak pěstovat český ženšen

Křen je takový malý bílý zázrak, který je právě teď na podzim připravený ke sklizni. Kořen křenu v sobě ukrývá ohromnou léčivou sílu a skvělou chuť, však ne nadarmo se mu říká český ženšen. Tak třeba při nachlazení usnadňuje odkašlávání a uvolňuje nos při rýmě, taky povzbuzuje trávení, normalizuje střevní mikroflóru po užívání antibiotik a celkově posiluje organismus. V neposlední řadě pomáhá při revmatismu a ischiasu. Křen se jako lék užívá výhradně čerstvý, neboť vařením ztrácí léčivé účinky. Poradíme vám, jak křen selský pěstovat, prozradíme osvědčené domácí křenové recepty proti kašli, únavě či bolavým kloubům i jak křen využít jako koření při vaření.
Vydáno: 27.10.2019
Křen je koření i lék: : Jak pěstovat český ženšen
Autor: istock.com Křen je koření i lék: : Jak pěstovat český ženšen
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Kořen křenu selského (Armoracia rusticana) s bílou dužinou a peprnou chutí a štiplavou vůní obsahuje hodně vitaminů C, B a E, dále vápník, hořčík, železo, draslík, organické kyseliny, enzymy a sirné silice – a právě díky nim má křen výrazný antibiotický efekt, posiluje obranyschopnost, pomáhá při detoxikaci a zlepšuje látkovou výměnu. Podporuje trávení, působí jako přírodní diuretikum. Dále má silné antibiotické působení, kterého se využívá při zánětech dýchacích i močových cest. Hodí se po léčbě antibiotiky, protože optimalizuje střevní mikroflóru. Celkově posiluje organismus a je vhodný při rekonvalescenci. Křen dokáže v těle účinně eliminovat infekce a je výborným doplňkem léčby chorob z nachlazení, usnadňuje odkašlávání a uvolňuje nos při rýmě. Při strouhání nebo krájení křenu se uvolňují výpary (projevují se slzením jako u cibule), které povzbudí sliznici dýchacích cest a mají antibakteriální účinek. Křen se užívá výhradně čerstvý, neboť vařením ztrácí mnoho účinných látek. Strouhá se bezprostředně před užitím. Údajně už 1 lžička čerstvě nastrouhaného křenu bystří rozum!

Kořen křenu selského (Armoracia rusticana) s bílou dužinou a peprnou chutí a štiplavou vůní obsahuje hodně vitaminů C, B a E, dále vápník, hořčík, železo, draslík, organické kyseliny, enzymy a sirné silice
Autor: istock.com Kořen křenu selského (Armoracia rusticana) s bílou dužinou a peprnou chutí a štiplavou vůní obsahuje hodně vitaminů C, B a E, dále vápník, hořčík, železo, draslík, organické kyseliny, enzymy a sirné silice

Křen pomáhá nejen zevnitř, ale i zvenku. Při vnějším užití se používají křenové obklady, které pomáhají k léčbě ischiasu, při revmatických a neuralgických potížích, na hojení ran a regeneraci, významně mírní bolest kloubů. V místě aplikace se snižuje prokrvení, bolest ustupuje a otevírá se prostor pro rychlejší hojení. U zvlášť citlivých lidí ale může křen způsobit podráždění pokožky a puchýře, proto se vyplatí to otestovat či postižené místo předem namazat vyzkoušeným krémem. K obkladům mohou posloužit také křenové listy.

Křen se užívá výhradně čerstvý, neboť vařením ztrácí léčivé účinky. Strouhá se bezprostředně před užitím
Autor: istock.com Křen se užívá výhradně čerstvý, neboť vařením ztrácí léčivé účinky. Strouhá se bezprostředně před užitím

4 nejlepší léčivé recepty s křenem

  1. Křenový med proti rýmě a kašli: Smícháme 3 lžíce najemno nastrouhaného křenu se stejným množstvím medu. V uzavřené sklenici necháme v lednici. Užíváme 3x denně jednu lžičku, u dětí dávku snížíme na polovinu. Už za chvíli pocítíme, že se nám „spouští rýma“, snadněji odkašláváme a lépe se nám dýchá.
  2. Křenové víno proti únavě: Křen nakrájíme na kolečka, zalijme kvalitním červeným vínem a necháme 7 dní macerovat při pokojové teplotě, láhev dvakrát denně důkladně protřepeme. Po týdnu dáme víno do lednice a necháme dalších 10–14 dnů macerovat. Pak scedíme a užíváme po doušcích (max. 1 deci denně), když se cítíme unavení a vyčerpaní.
  3. Křenová placka proti revmatickým bolestem: Z 3 lžic strouhaného křenu, 5 lžic mouky, 1 lžíce sádla a trochy octa vypracujeme těsto, z kterého uděláme placku, kterou přes pláténko či gázu (nikdy ne přímo na kůži) přiložíme na bolestivé místo. Necháme působit maximálně 20 minut, ne déle! Křenová placka dráždí nervová zakončení, zvyšuje prokrvení kůže i hlouběji položených tkání a tím podporuje hojení a regeneraci, mírní bolest.
  4. Křenový obklad na bolavé klouby: Asi 4 lžíce čerstvě nastrouhaného křenu a 4 lžíce tučného tvarohu nebo hustého jogurtu smícháme na pastu a tu na bolavé místo potřené krémem či pokryté gázou naneseme asi v půlcentimetrové vrstvě. Vše přikryjeme mikrotenovou fólií a necháme 10 minut působit, pak dobře umyjeme. Křenový obklad aplikujeme po dobu 10 dní.
Křen Křen selský je vytrvalá rostlina, dorůstá do výšky až 150 cm a v létě bíle kvete
Autor: istock.com Křen Křen selský je vytrvalá rostlina, dorůstá do výšky až 150 cm a v létě bíle kvete

10 pravidel pěstování křenu

  1. Křen selský je vytrvalá rostlina, dorůstá do výšky až 150 cm. Během léta bíle kvete. Křen je tak trochu plevel, který umí zaplavit zahradu, když má možnost. Vytváří totiž bohatě rozvětvený kořenový systém s obrovskou regenerační schopností. Pěstování křenu je možné i ve velikých nádobách na balkoně nebo na terase. Díky tomu může mít vlastní prakticky každý.
  2. Křenu vyhovuje  lehká, propustná, písčitohlinitá půda s dostatkem živin, která by měla být předem dostatečně vyhnojená vyzrálým kvalitním kompostem nebo rozleženým hnojem, který jsme před výsadbou zaryli do půdy.
  3. Křen se množí výhradně vegetativně kořenovými řízky.
  4. Pěstuje se dvěma způsoby – modernějším jednoletým a osvědčeným víceletým.
  5. Jednoleté pěstování: Při podzimní sklizni si odložíme pár kořenů silných přibližně jako tužka označíme si horní konec a přes zimu je uložíme do sklepa do bedýnky s pískem. Na jaře odstraníme tenké kořínky a nařežeme řízky 20–25 cm dlouhé. Sázíme je mírně šikmo do hloubky asi 15 cm. Původní vegetační vrchol, tedy označený horní konec řízku musí směřovat nahoru. Koncem června kořeny odhrneme, ve střední části z nich odstraníme tenké kořínky a zase je přihrneme. Křen sklízíme co nejpozději na podzim. Zbytky rostlin pečlivě odstraníme ze záhonu, abychom zabránili jeho zaplevelení. Ze sklizených vyrytých kořenů odstraníme listy a kořeny uložíme do písku pro zimní spotřebu. Slabší zase použijeme k nové jarní výsadbě.
  6. Při víceletém, takzvaném malínském pěstování používáme kořenové řízky asi 2 cm silné a 10 cm dlouhé bez vegetačního vrcholu. Sázíme je na podzim nebo brzy zjara do hloubky 15 cm asi půl metru od sebe. Když se objeví výhony, zeminu odhrneme až k zasazenému řízku a odkopneme skoro všechny výhony, necháme jen dva. Odkopeme také postranní kořínky a zeminu zase přihrneme. Opakujeme ještě v létě, dbáme však na to, abychom nepoškodili kořeny ve spodní části – ty se pak už neprodlužují, ale jen sílí. Když na podzim listy zhnědnou, můžeme křen sklízet. Odhrneme zeminu, odkopneme konzumní vrchol a zeminu opět přihrneme. Při tomto způsobu pěstování může křen na jednom místě zůstat až deset let, kořeny jsou kvalitní a nehrozí zaplevelení zahrady.
  7. Křen potřebuje k růstu dostatek vláhy i živin. Hnojíme zejména na jaře a v první polovině léta, později už jen zaléváme. Kde je chudá zem a málo vláhy, tam má křen tenké kořeny ostré chuti.
  8. V létě se vyplatí odřezávat hroznovitá květenství. Sice netvoří semena, ale i tak jsou květy pro kořen přítěží a snižují jeho kvalitu i velikost.
  9. Kořeny je vhodné sklízet během druhého až třetího roku růstu koncem podzimu. Listy lze naopak sklízet po celý rok.
  10. Kořeny křenu uskladníme v písku nebo v dobře vlhčených pilinách. Musíme ukroutit listy, než křen uskladníme. Pokud nemáme skladovací prostor pro křen, můžeme si jej nastrouhat a naložit. V lednici vydrží křen zavinutý ve vlhké utěrce i několik týdnů. Pokud jej necháme bez vlhkosti, tak i v lednici vyschne. Alternativou je položení celých, dokonale omytých kořenů do vinného octa, který se potom dá také využít.
Křen potřebuje k růstu dostatek vláhy i živin
Autor: istock.com Křen potřebuje k růstu dostatek vláhy i živin

Křen v kuchyni

Po všech stránkách je nejlepší konzumovat křen syrový, čerstvě nastrouhaný. Tehdy plně využijeme všechny cenné látky v něm obsažené. Strouhaný křen s jablky i bez je u nás asi nejvíc spojený s klasickou zabijačkou, má zásadní úlohu při doladění ovaru, uzeného masa, klobás či párků. Dá se s ním posypat chléb s máslem či sýrem, vajíčka uvařená na hniličku nebo zeleninové saláty. Hodí se k masu, rybám, oblíbené jsou také křenové omáčky, teplé i studené, křenové pomazánky, náplně a dipy, přidává se do polévek nebo do zapékaných pokrmů. Významné místo má křen při zavařování a nakládání zejména červené řepy, okurek, paprik a zelí, protože má konzervační účinky. Mladé, nadrobno nakrájené listy se přidávají do zeleninových salátů, které příjemně okoření.

Strouhaný křen s jablky i bez skvěle doladí chuť párků, klobás, ovaru či uzeného masa
Autor: istock.com Strouhaný křen s jablky i bez skvěle doladí chuť párků, klobás, ovaru či uzeného masa

Prima recept: pikantní červená řepa s křenem

Červenou řepu (2 kg) očistíme, zalijeme 2,5 l vody, ve které jsme rozpustili 1 kyselinu citronovou a přivedeme k varu. Vaříme asi 35 minut. Uvařenou řepu scedíme, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme nebo nastrouháme na libovolně velké kousky. Přidáme 7 lžic nastrouhaného křenu a důkladně promícháme. Rozdělíme do zavařovacích sklenic (5 sklenic à 750 ml). Na lák smícháme 400 ml vinného octa, 500 ml vody, 4 lžíce cukru, 2 lžičky soli, 3 hřebíčky, 1 lžičku mletého pepře, 2 lžičky kmínu a 2 najemno nakrájené cibule a asi 5 minut povaříme. Nakonec přidáme 1 balíček Pomůcky na konzervování. Lák nalijeme na řepu s křenem a uzavřeme. Dáme na plech, zalijeme zhruba 3cm vrstvou vody a sterilizujeme v troubě při teplotě 95 °C 40 až 50 minut.

Křen je koření a lék: recept na pikantní červenou řepu s křenem
Autor: archiv Dr.Oetker Křen je koření a lék: recept na pikantní červenou řepu s křenem
Článek je zařazen v: Křen selský (Armoracia rusticana) , křen , křen jako lék , křen v kuchyni , křen pěstování , křen v receptech
Speciály: Receptář pro milenialy
Reklama