Výlety

29. září 2023 07:00

Lenka Valjentová

Udělejte si výlet do Třebíče a navštivte větrný mlýn, vodojem a vyhlídkovou věž

Třebíč je skvělým cílem výletu, čekají zde na vás jedinečné památky, které letos slaví 20 let od zápisu do seznamu UNESCO, procházky po okolní malebné krajině a také technické památky. Těmi jsou větrný mlýn holandského typu nebo rozhledna, která bývala vodojemem. Udělejte si výlet s velkým V a navštivte tři zajímavá místa: větrný mlýn na Kanciborku, vodojem Kostelíček a věž kostela sv. Martina.

Větrný mlýn na Kanciborku

Scenérie jako z holandské krajiny se vám naskytne, když dorazíte do místní části Třebíče zvané Borovina. Na Kanciborku se tyčí větrný mlýn holandského typu, zvaný též Větrníkkterý nechali postavit průmyslníci František a Karel Budischowští pro potřeby svých koželužských závodů v roce 1836. Mlela se v něm smrková i borová kůra na takzvané tříslo. Koželuhové tímto materiálem čistili kůži.

Od roku 1933 byl mlýn upraven na bytové jednotky. Za druhé světové války sloužil prostor, který byl v majetku města, jako nouzové byty. Mnohdy ve třech patrech kruhového mlýna s půdorysem 7,5 metru bydlely i tři rodiny. Takto byla zajímavá budova využívána až do roku 1977.

V šedesátých letech o mlýn projevil zájem malíř Cyril Bouda, který z mlýna chtěl udělat chalupu. Město mu tehdy budovu neprodalo. Od roku 2021 je mlýn přístupný turistům a je technickou památkou. Uvnitř najdete expozice věnované koželužství, obuvnictví a životu ve mlýně.

  • Větrné kolo se točí vždy první neděli v měsíci od 14 do 14:30 hodin. V říjnu je mlýn otevřen jen o svátcích a víkendech.

Podívejte se, co o třebíčském větrném mlýně zaznělo v pořadu Prima Česko:

Vodojem Kostelíček na Strážné hoře

Další zastávka je u vodojemu Kostelíček na Strážné hoře, který se nachází v nadmořské výšce 480 metrů nad mořem. Původní vodojem se v roce 2015 proměnil v netradiční rozhlednu, ze které se vám naskytne krásný výhled na Třebíč.

Stavba vznikala mezi lety 1936–1940, kdy se Třebíč potýkala s nedostatkem vody, železobetonová stavba uchovávala vodu z Heraldických lesů. Později již vodojem kapacitně nestačil a byl uzavřen, rekonstrukce se dočkal před 8 lety.

  • Kromě rozhledny si můžete prohlédnout také expozici mapující vývoj třebíčského vodárenství. V říjnu je otevřeno o svátcích a víkendech.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Středočeské královské město Slaný nabízí bohatou historii, krásné okolí a muzeum slánek

Vyhlídková věž kostela sv. Martina

Krásný výhled přímo v centru města se vám naskytne z Městské věže, která je vysoká 75 metrů a je spojená s průčelím kostela sv. Martina. Historicky se váže k období roku 1335, kdy markrabě Karel, pozdější český král a římský císař Karel IV., povolil Třebíči řídit se normou městského práva.

Dominantou věže jsou hodiny, které se svojí velikostí řadí k největším na evropském kontinentě. Průměr ciferníku je 5,5 metrů, výška číslic 60 cm. Sídlí se zde také hudební archiv, kde je 687 položek od 250 autorů.

V úrovni ochozu se nachází byt využívaný do roku 1956, kde bydlel hlásný, trubač a poté i věžník. Tehdejší využití těchto prostor znázorňuje malá expozice. Prostor doplňují dobové fotografie.  Ve zvonici pod bytem jsou umístěny památné zvony.

  • V říjnu je Městská věž přístupná jen o svátcích a víkendech,

Zdroje: vysocina.euvisittrebic.eu

Sdílejte článek

Přečtěte si také