Výlety

22. září 2023 07:00

Lenka Valjentová

Středočeské královské město Slaný nabízí bohatou historii, krásné okolí a muzeum slánek

Přemýšlíte-li, kam se vydat na podzimní výlet, doporučujeme navštívit středočeské královské město Slaný. Při procházce městskou památkovou zónou na vás dýchne bohatá historie. A možná vás nadchne unikátní sbírka slánek. To je něco, co nikde jinde hned tak neuvidíte. Pokud si budete chtít oddechnout v přírodě, vyrazte na procházku na Slánskou horu. Ve Slaném se nudit určitě nebudete.

Královským městem jmenoval Slaný nejspíš Václav II. na přelomu 13. a 14. století. Významnou roli hrálo v období husitských bouří, kdy patřilo mezi šest vyvolených husitských měst. Růst města se zastavil až po prohře českých stavů během bitvy na Bílé hoře, aby se znovu obnovil během průmyslové revoluce a následně po obou světových válkách, kdy se zde nacházely velké strojírny, doly, kasárna, ale i lázně.

Městská památková zóna

Dominantou města je malebné historické jádro, které je od roku 1992 městskou památkovou zónou. Na místě původního domu, který městu daroval císař Karel IV., stojí Slánská radnice. Několikrát vyhořelou budovu upravil v renesančním slohu místní architekt Rudolf Štech. Novorenesanční dům, pro který se vžilo označení Wiehlův dům podle autora návrhu Antonína Wiehla, je zapsán na Ústředním seznamu kulturních památek.

Nejvýznamnější sakrální gotickou památkou je Kostel sv. Gotharda. Jeho základy zpevňují zbytky původního městského opevnění ze 14. století., jehož součástí je také zachovalá Velvarská brána. V té se nachází expozice Vlastivědného muzea zaměřená na opevnění města.

Slánské muzeum

Další expozice Vastivědného mueza najdete v prostorách bývalé Piaristické koleje. Slánské muzeum založil v roce 1885 za podpory místních občanů mladý učitel Václav Štech a základem archeologických sbírek se staly nálezy ze Slánské hory. Kromě stálých expozic, ve kterých si můžete prohlédnout měšťanský nábytek, např. barokní sekretář, spinet, kolekci vzácných kachlových kamen, z nichž nejvzácnější jsou ta renesanční z roku 1603, či sbírku ostrostřeleckých ter­čů, jsou v muzeu také sezonní výstavy.

PŘEČTĚT SI TAKY: Tip na rodinný výlet: Užijte si Teplice, město s lázeňskou elegancí a krásnou přírodou

Sochy ve městě

K letnímu koloritu města patří venkovní sochařské výstavy. Po dílech Čestmíra Sušky, Kryštofa Kaplana, Gibbuse, Václava Fialy a pražské AVU se letos představuje jeden z nejrenomovanějších českých sochařů současnosti prof. akad. soch. Michal Gabriel, známý svými ladnými plastikami lidských postav a zvířat, ale také světově unikátními technikami. Jezdce s koňmi, který se zcela přirozeně prochází na Masarykově náměstí, či kontemplativní Meditaci ve Vinařického ulici před kostelem sv. Gotharda můžete ve Slaném obdivovat až do 15. října.

Muzeum slánek

Když budete ve Slaném, určitě byste měli zajít do Infocentra Pod Velvarskou branou, kde vám ochotně poradí, kam se ve městě a jeho okolí podívat, ale především se tu nachází originální Muzeum slánek. To je něco, co nikde jinde neuvidíte! Unikátní sbírka slánek byla založena 1. dubna 2011. Dnes můžete na jednom místě vidět přes 3 000 slánek všemožných velikostí, typů, barev i tvarů, mnohdy připomínajících i předměty, které byste se solí nikdy nespojovali. Ve sbírce jsou slánky uzavřené i otevřené, porcelánové, skleněné, keramické, dřevěné i umělohmotné… Jedinečná je největší funkční slánka na světě měřící přes 120 cm, do které se vejde až 40 kg soli, mezi nejoriginálnější kusy patří slánka od Bořka Šípka vyrobená právě jen pro město Slaný nebo slánka z Keni vyrobená místními obyvateli také přímo pro muzeum.

Slánská hora

Pokud si budete chtít následně odpočinout v přírodě, vyrazte na procházku na Slánskou horu. Dominanta města, která tvoří nejjižnější výběžek Českého středohoří, leží velmi blízko městského centra, a je tak dobře dostupná. Na vrchol, který je ve výšce 330 m. n. m., vede přímo z centra města naučná stezka, která měří asi 3 km. Cesta vede přírodním terénem a je potřeba zdolat nemalé převýšení, odměnou jsou ale krásné výhledy na město a celé okolí. V chráněném území najdete spoustu zajímavostí jako jeskyně, bývalé lomy nebo vzácná lesostepní společenstva. Slánská hora je přírodní památka, a proto se nesmíte pohybovat mimo značené stezky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Galerie Na Milovské huti nabízí unikátní sbírku českého skla. Výstavou vás provede umělá inteligence

Na vrcholu Slánské hory jsou tři kříže, které tu nechal postavit v roce 1662 hrabě Bernard Ignác z Martinic a mají být symbolem utrpení místních obyvatel během třicetileté války.

Jak se píše v kronice Václava Hájka z Libočan, město Slaný získalo své jméno podle slaného pramene, který objevil právě na úpatí Slánské hory kníže Nezamysl se svou družinou. Místo, kde Slaný pramen vyvěrá, bylo roku 2019 zrekonstruováno, ale voda není v současné době slaná, ani pitná.

Tip pro horolezce

Kromě naučné stezky najdete na Slánské hoře také jedinou ferratu v České republice, která se nachází na čedičovém podkladu. Jedná se o několik kratších tras pro začátečníky i pokročilé s převýšením okolo 40 m. Trasy mají obtížnost B–E s těžším komínem na konci. Nejvíce adrenalinová je varianta vedoucí přes dva lanové mosty.

Zdroje: kladensko-slansko.czinfoslany.czmuzeumslany.cz

Sdílejte článek

Přečtěte si také