Výlety

29. července 2023 06:00

Lenka Valjentová

Tip na letní výlet do Mělníka: Ochlaďte se v podzemí historického centra a ochutnejte skvělé víno

Středočeský Mělník je městem, které má v létě co nabídnout každému z nás. Například můžeme obdivovat historické centrum, ochladit se v unikátním mělnickém podzemí, podívat na soutok Labe s Vltavou nebo ochutnat skvělá vína z místních svahů. Tady je malá ochutnávka.

Mělnické podzemí

Pokud venku panují letní teploty, zajděte se podívat do mělnického podzemí, kde se aspoň trochu ochladíte. Celé mělnické náměstí s přilehlými uličkami je protkáno chodbami a sklepy, které pocházejí ze 13. a 14. století. První patro chodbového systému se nachází v hloubce 8 až 10 metrů pod povrchem, třetí až 25 metrů. Podzemí se využívalo i jako běžné sklepy, skladiště potravin a zboží. V případě požáru nebo válečného nebezpečí sloužily tyto prostory jako úkryt. Velkou výhodou byl přímý přístup ke zdroji pitné vody, k unikátní středověké studni pod náměstím.

Nejširší studna u nás

Studna hluboká 54 metrů byla vyhloubena při vzniku města a dlouho se jednalo o jediný zdroj pitné vody. Hloubka vodního sloupce je přes 7 metrů a průměr studny je úctyhodných 4,54 metru, čímž je mělnická studna nejširší studnou u nás. Na místo, kde je studna vyhloubena, je v dlažbě náměstí Míru upozorněno skleněnou kruhovou deskou v kovovém rámu s nápisem.

Podzemní chodbou se ke studni dostanete z Turistického informačního centra, odkud vycházejí skupinové prohlídky s průvodcem. Kromě studny a repliky rumpálu jsou v podzemí expozice bezpečného úkrytu a budování podzemí. Kapacita jedné prohlídky je maximálně 20 lidí. Děti do 3 let nemají vstup do podzemí z bezpečnostních důvodů povolen.

Gotická kostnice

Zchladit se můžete také v gotické kostnici, která je ukrytá pod chrámem sv. Petra a Pavla, jehož vyhlídková věž ční nad městem jako maják. V jeho stavbě je patrný románský, gotický, renesanční, barokní a historizující novorománský sloh. Původní kostel pocházel pravděpodobně již z konce 10. století.

V kryptě chrámu sv. Petra a Pavla se nachází kostnice z poloviny 15. století, která je pod kněžištěm. Spolu s kutnohorskou kostnicí patří k největším u nás, v gotické místnosti jsou uloženy pozůstatky údajně až 15 000 lidí. Kosti a lebky byly srovnány do obrazů kotvy, kříže a srdce – symbolů víry, naděje a lásky.

Mělnická radnice

Ani v létě nevynechejte také nadzemní část Mělníka. Třeba nádherné mělnické náměstí, jehož dominantou je historická radnice s barokní věží. Medailony osobností z českých dějin na fasádě pocházejí z konce 19. století. U vstupu do radnice nepřehlédněte dva zazděné železné pruty, připomínající dávné doby, kdy se na náměstí konaly trhy. Jedná se o staré délkové míry, český a vídeňský loket, aby si kupující mohli ověřit, zda nebyli od trhovců ošizeni. V radničním dvoře, který je svou parkovou úpravou klidnou oázou uprostřed města, je původní kašna z náměstí.

Regionální muzeum

Dalším místem, které byste neměli jen tak minout, je jedno z nejstarších muzeí v České republice. Regionální muzeum sídlí v budově bývalého kapucínského kláštera vedle kostela Čtrnácti svatých pomocníků. Kromě aktuálních akcí a výstav i stálých expozic (o vinařství, historii i přírodě Mělnicka a populární prezentace historických dětských kočárků) nabízí taky příjemné posezení v muzejní kavárně.

Pražská brána

Gotická věž Pražské brány představuje nejstarší dochovanou součást středověkého městského opevnění. Současná podoba těla věže pochází z roku 1536. V 60. letech minulého století tu akademický malíř Vladimír Veselý vybudoval originální výtvarnou galerii, kde můžete obdivovat díla současných mladých umělců i renomovaných výtvarníků a zároveň zažít jedinečný pohled na město z oken nejvyššího patra věže.

Mělnický zámek

Hlavní dominantou města je zámek, který prošel složitým stavebním vývojem. Na místě slovanského hradiště byl původně vystavěn v románském slohu. Tuto skutečnost dodnes potvrzuje jihozápadní část budovy. V období vlády posledních Přemyslovců došlo k přestavbě a rozšíření hradu ve stylu rané gotiky. Na nádvoří zámku se vstupuje pozdně gotickou branou, vysokým průjezdem s křížovou klenbou. Vpravo od brány se dochoval zbytek staršího gotického zdiva, patrné jsou pozdější renesanční a barokní úpravy. Rodu Lobkowiczů patřil zámek a mělnické panství od roku 1753 a do jejich rukou byl zámek restitucí navrácen.

Vinné sklepy

Návštěvníci mohou navštívit zámecké interiéry a rozsáhlé vinné sklepy, které jsou takřka pod celým zámkem a pocházejí ze 14. století. Při jejich prohlídce se seznámíte i s nejznámějším mělnickým vínem, plněným do originálních lahví, tzv. kalamářů, a pojmenovaným po svaté Ludmile, babičce svatého Václava. Ludmila je považovaná za zakladatelku mělnických vinařských tradic. Mělnická vína z místních svahů tu můžete také ochutnat a přesvědčit se, že i v Čechách umíme dělat skvělá vína.

Soutok Labe a Vltavy

Nezapomeňte se vydat taky do okolí mělnického zámku. Zde si můžete užít výhled na soutok našich dvou největších řek. V Krkonoších pramenící Labe přitéká do Mělníka od jihovýchodu, z pohledu proti proudu více zleva. Ač je na soutoku s Vltavou méně mohutné než Vltava, řeka dál plyne právě jako Labe a vlévá se nad Hamburkem do Severního moře. Vltava pramení na Šumavě a je nejdelší českou řekou (430,2 km).

Přímo naproti vyhlídce vtéká do Labe Vraňansko-hořínský plavební kanál s plavebními komorami z roku 1905, dodnes funkční technickou památkou v secesním slohu, kterou lze navštívit – od rozcestníku u zámku po žluté turistické značce.

Mělnické kulturní léto

Převážně pod širým nebem si můžete užít řadu koncertů, divadelních představení či filmů v letním kině pro děti i dospělé. Více informací o kulturním dění ve městě naleznete na stránkách Mělnické kulturní léto.

Toulky po okolí

I pro sportovně laděné výletníky skýtá Mělník celou řadu možností. Pokud se chcete projet na kole podél řeky, vyrazte na stezku, která vede krásným úsekem podél levého břehu Labe. Míjet budete i soutok Labe s Vltavou a projedete obcí Hořín. Zde se nachází Hořínský zámek, který je však nepřístupný, projedete ale zámeckým parkem. Trasa vede také Zelčínem, kde můžete navštívit zoopark. Další možností je zvolit některý z výletů po krásném Kokořínsku.

Zdroje: ticmelnik.czwww.mekul.cz


Přečtěte si také