Výlety

23. září 2022 07:00

Lenka Valjentová

Vypravte se na Vysočinu, navštivte Lipnici nad Sázavou. Čeká na vás středověký hrad i Národní památník odposlechu

Pokud je babí léto vaším oblíbeným ročním obdobím a máte rádi, když vám pod nohama šustí barevné listy, vypravte se na Vysočinu, konkrétně do Lipnice nad Sázavou. Vydejte se po stopách českého spisovatele Jaroslava Haška, navštivte středověký hrad Lipnice, určitě nezapomeňte na obdivuhodný Národní památník odposlechu nebo se projít stezkou Jana Zrzavého.

Vydejte se do Lipnice nad Sázavou a jejího krásného okolí. Tento kraj je spojený s životem a tvorbou českého spisovatele Jaroslava Haška, připomenout si ho můžete v místním muzeu nebo v hospodě, kde nějaký čas bydlel. Určitě nezapomeňte navštívit středověký hrad Lipnice a obdivuhodný Národní památník odposlechu, který tvoří obrovské žulové reliéfy Bretschneiderovo ucho, Ústa pravdy a Zlatý voči. Nebo se projděte stezkou Jana Zrzavého.

Středověký hrad Lipnice

Hrad Lipnice v Lipnici nad Sázavou patří k největším gotickým hradům u nás a jeho mohutné zdi vás nenechají na pochybách, že jeho hlavním úkolem byla obrana před případnými útočníky, však také byla Lipnice nazývána taky Kamenný strážce Posázaví. Hrad byl postaven v drsné krajině na skalnaté vyvýšenině mezi dvěma kopci.

Na hradě vás čeká procházka hradními chodbami, při kterých můžete obdivovat středověkou architekturu a připomenout si hned sedm století našich dějin. Prohlédnout si můžete také archeologickou expozici, zbrojnici, gotickou kapli a rozsáhlé sklepení. Hrad je opředen celou řadou tajemných pověstí, například o zazděné Kateřině, o černém muži nebo o pokladu a třetím kříži.

Haškova Lipnice

Když se řekne Lipnice na Sázavou, většině lidí se automaticky vybaví jméno českého spisovatele, publicisty a novináře, Jaroslava Haška.

Při vzpomínání na autora slavného Švejka se nebudete muset příliš vzdalovat od hradu. Jaroslav Hašek totiž koupil domek v podhradí s číslem popisným 185, kde žil ke konci svého života, a je pochován na místním starém hřbitově. Tento dům se později stal památníkem Jaroslava Haška.

Ještě předtím bydlel v hospodě U České koruny, kde psal své nejznámější dílo Osudy dobrého vojáka Švejka. Dnes ji provozuje pravnuk Jaroslava Haška a můžete si zde prohlédnout celou řadu rekvizit, které jsou s Haškovým životem a dílem spojené, a taky ochutnat klasickou českou kuchyni a užít si stylovou atmosféru s kachlovými kamny.

Národní památník odposlechu

Nenechte si ujít lipnické zatopené žulové lomy, v nichž vzniklo obdivuhodné dílo sochaře Radomíra Dvořáka z Havlíčkova Brodu – Národní památník odposlechu. Tvoří jej obrovské žulové reliéfy Bretschneiderovo ucho, Ústa pravdy a Zlatý voči, v jejichž kulisách vznikala pohádka Princezna zakletá v čase. Spojuje je barevně značená stezka, která vás zavede k poslednímu dílu havlíčkobrodského sochaře na okraji obce Dolní Město, tři metry vysoké osmnáctitunové Hlavě XII, která nese podobu Jaroslava Haška.

Stezka Jana Zrzavého

V okolí Lipnice je taky naučná stezka Jana Zrzavého, malíře a grafika, rodáka z nedaleké Okrouhlice. Právě tam začíná a povede vás přes Vadín, Krásnou Horu, Lipnici, Babice a Olešnici zpátky do Okrouhlice.

Zdroj: vysocina.eu, cs.wikipedia.org

Sdílejte článek
Štítky hrad památník tip na výlet Kraj Vysočina Sázava Jaroslav Hašek Lipnice nad Sázavou hrad Lipnice památník národního odposlechu Haškova Lipnice stezka Jana Zrzavého středověký hrad Jan Zrzavý Okrouhlice Hrad Lipnice nad Sázavou

Přečtěte si také