Trápí vašeho psa nadměrné nadýmání? Zbystřete! Může se jednat o závažný zdravotní problém

S nadýmáním psů občas zažije každý páníček i více či méně úsměvné situace. Jenom psi se dokážou zatvářit dokonale nevinně, když se jim povede během chviličky zamořit celé okolí nepříjemným zápachem. A vysvětlujte pak, že to ne vy, ale ten roztomilý pejsek je zdrojem zápachu. Psí nadýmání však může značit i docela závažné problémy.

Pejsci jsou radost, ale občas je může trápit spousta neduhů, které mohou být nepříjemné pro vás i okolí. Jedním z takových je i nadýmání. To bohužel zvíře neumí ovládat. Je tedy pouze na jeho majiteli, umět správnou životosprávou nadýmání eliminovat nebo alespoň malinko zmírnit.

Pozor na hltání

Občasná plynatost, flatuence, je u psa normálním jeven. Pokud však překročí určitou míru, je dobré změnit pár zvyků, především stravovacích. Příčin flatuence je hned několik. U krátkolebých plemen, jako je například francouzský buldoček, to může být vstřebávání nadbytečně spolykaného vzduchu při krmení. Hlavně při rychlém hltání. V těchto případech je dobré rozdělit pejskům krmnou dávkou do dvou dávek, aby neměli nutkání vše rychle sníst. Krmivo dávejte také do vyvýšené polohy. Je to lepší pro zažívání. Výše položené misky také ocení pejsci, kteří mají problémy se zády. Co se týká velikosti granulí, tak volte spíše menší. Jsou lepší na trávení.

Nadýmání může být ukazatelem rakoviny

U většiny plemen však bývá důvodem nekvalitní potrava, především nekvalitní zdroj bílkovin v krmivu. Větry vznikají hlavně při trávení nekvalitních bílkovin (proteinů) nebo potravy se zbytečně vysokým obsahem obilovin nebo různých kořenicích dochucovadel a chemie. Všechny tyto nevhodné složky mohou mít za následek přemnožení škodlivých bakterií. Obzvlášť nebezpečné může být z dlouhodobého hlediska přemnožení a výskyt bakterie Enterococcus faecalis ve střevech. Za špatným trávením a vznikem plynatosti může být i nedostatek pohybu psa nebo jeho nadváha.

Jakmile se nadýmání vyskytuje po delší dobu nebo silně zapáchá, je dobré pejska nechat zkontrolovat veterinářem. Přemnožení škodlivých bakterií může ve stáří vést až ke zhoubným nádorovým onemocněním. Flatuence může také znamenat přítomnost parazitů ve střevech. V tomto případě je dobré zkusit pejska odčervit.

Vhodný výběr krmiva je klíčový

První radou při nadměrné plynatosti u psa bývá výměna nevhodné potravy. „Pokud krmíte extrudovanou potravou (vyráběnou teplem) vyzkoušejte přechod na granule lisované za studena s laktobacily. Tyto granule jsou skvěle stravitelné a ve střevě nezanechávají zahnívající zbytky. Rychleji se tráví, neobsahují lepek, sóju ani chemii, které mohou dráždit zažívání. Laktobacily v granulích také pomáhají udržovat vyváženou střevní mikroflóru a posilovat imunitu psa,“ říká odborník na psí výživu Jiří Švihálek.

Hlídejte pejska při venčení

Důležité je také pejska hlídat při venčení. Můžete mu dávat to nejkvalitnější krmivo, ale pokud se ocitne u odpadkového koše, tak sní cokoliv, co se mu dostane „pod čenich“. „Především při nočním venčení si dávejte pozor. Protože taková zkažená potrava nemusí způsobit jen nadýmání, ale i nehezkou otravu. Nekrmte také pejska od stolu. Jednak to není výchovné a jednak lidské jídlo, především tučná masa, mohou pejskovy přinést nehezké zažívací problémy,“ uzavírá Jiří Švihálek.

Zdroj: Jiří Švihálek, odborník na psí výživu

Sdílejte článek

Přečtěte si také