Bydlení

26. května 2023 08:00

Komerční sdělení

Jarní Speciál časopisu Bydlení mezi panely je již na stáncích

V letošním Speciálním vydání časopisu Bydlení mezi panely se mimo jiné dozvíte, jak proměnit kuchyň v panelovém domě či oživit koupelnu nebo o možnostech interiérového stínění. V časopise Bydlení mezi panely najdete další pravidelné rubriky a nechybí ani zajímavá proměna z pořadu Jak se staví sen.

Proměna kuchyně v panelovém domě

Je ideální čas na pořízení nové kuchyně. Inspirujte se, jak proměnit kuchyň v panelovém domě. Poradí vám Oresi, největší prodejce kuchyní na trhu. Stávající linka sice vypadala zachovale, ale lišta u pracovní desky netěsnila a dvířka nebo korpusy v některých částech skříněk již dobře nedržely a nebylo tu správné ergonomické řešení. Estetiku a komfort do kuchyně přinesla majitelům proměna v pořadu Jak se staví sen. Kuchyň z řady kuchyní Dolti dodala společnost Oresi. Další podrobnosti najdete v článku nazvaném Inspirace v rustikálně moderním stylu.

Jak často měnit kuchyňský nábytek

Věděli jste, že nedostatečným odsazením kuchyňské linky může dojít ke kondenzaci vlhkosti a vytvoření nebezpečných plísní? Víte, že v okolních státech západní Evropy se mění kuchyňský nábytek více jak sedmkrát za život? Přitom u nás si obyvatelé pořídí nový kuchyňský nábytek maximálně dvaapůlkrát za život? Další cenné informace získáte v článku Jak si nezničit kuchyň a zdraví.

Dokonalý koupelnový design

Už během svého uvedení na trh před 20 lety představovala kolekce IlBagnoAlessi nový osvěžující přístup v koupelnovém designu. Nyní se díky vývoji materiálů a nepřetržitému technologickému výzkumu vrací ve zcela novém pojetí. Přináší inovované a lehčí tvary, netradiční barvy keramických prvků nebo skříňky s nadčasovými povrchy. Její autor, renomovaný italský designér Stefano Giovannoni, sladil jednotlivé prvky k dokonalosti, která lahodí oku. Přesvědčit se o tom můžete ve fotografickém doprovodu článku Ikonická kolekce IlBagnoAlessi přichází v novém hávu.

Někdy stačí drobnost

Někdy stačí změnit jen malý detail a dosáhnete velkého účinku. Drobnost, která oživuje koupelnu a propůjčuje jí svěží vzhled. Maličkost, která zásadně změní pocit pohody, protože ještě více snižuje spotřebu vody bez nutnosti kompromisu a ztráty komfortu. Touto maličkostí představující velký rozdíl je řada Rebris značky hansgrohe Další informace v článku Čerstvý vánek Hansgrohe Gebris.

Malometrážní bydlení

Brněnské výstaviště přišlo letos v rámci Festivalu architektury a veletrhu Mobitex s novým projektem zaměřeným na malometrážní bydlení. Na výstavní ploše byly k vidění čtyři ukázkové interiéry přesně definované pro jednotlivé uživatele. Jednalo se v podstatě o ukázkové koncepty a záměrem bylo, aby si návštěvníci mohli nejen prohlédnout, ale i fyzicky vyzkoušet, zda a jak by mohli bydlet na malé ploše. Více se dozvíte v článku Ukázkové interiéry malometrážního bydlení.

Stínicí technika

Zastínění interiéru v dnešní době čítá mnoho možností. Nejde však jen o ochranu před světlem a teplem, interiérové stínění je vždy i součástí dané místnosti a dotváří tak její design. Záleží nejen na typu stínicí techniky, ale i na tom, jakou látku použít vzhledem k tomu, co od ní očekáváme. Popis jednotlivých typů podrobněji najdete v článku „Nekonečno“ možností interiérového stínění.

Rekonstrukce panelákového bytu

Malý byt v proseckém paneláku z konce šedesátých let minulého století doposud nebyl výrazněji upravován. Byt je vymezen z východní strany lodžií přes celou šířku dispozice, západní obvodovou stěnou s pásovými okny a dvěma příčnými nosnými železobetonovými stěnami. Architekti navrhli odstranit všechny původní lehké montované příčky. Namísto několika malých pokojů a chodeb tak vzniká jeden spojitý prostor, sjednocený betonovou podlahou, prosvětlený z obou stran pásem oken. Do tohoto prostoru autoři vkládají tři minimalistické boxy s různým využitím. A jak rekonstrukce dopadla? To se dozvíte v reportáži Tři boxy z Packwallu v otevřeném prostoru.

Jak správně v létě větrat

Venkovní teploty atakují tropické hodnoty a doma je horko k zalknutí… To je každoroční letní scénář v mnoha českých bytech. Nepříjemnému přehřívání interiéru se ale dá jednoduše vyhnout. Nejsnazším opatřením, které doma zajistí snesitelnou teplotu po celý den, je správné větrání. Pokud ale za teplého počasí okna prakticky nezavíráte, místnost se tak nejen neochladí, ale navíc do bytu pouštíte teplý venkovní vzduch. Ideální je proto větrat jen ráno a večer, dokud je venku ještě relativně chladno. Nebojte se tedy po ránu a k večeru udělat doma pořádný průvan. Další cenné informace najdete v článku nazvaném Jak se v létě doma neupéct?

Jak bydlí Jan Hřebejk

Řadový terasový dům ze 70. let na pražských Hřebenkách prošel kompletní rekonstrukcí, která se lehce propsala i do exteriéru. Dům je posazen ve velmi prudkém svahu, přístupný je pouze po venkovním úzkém schodišti, které vede skrz vzrostlou zeleň. Přízemí objektu ve své zadní části navazuje na romantickou soukromou zahradu a z rozlehlé terasy v prvním patře se otevírá dechberoucí výhled na panorama Prahy. Není divu, že se do tohoto nevelkého dvoupodlažního domu sevřeného do zeleně a s unikátním výhledem úspěšný filmový režisér Jan Hřebejk s jeho rodinou zamilovali. A jak to všechno dopadlo se dozvíte v reportáži s titulkem Domov, který je autentický, barevný, plný knih a obrazů.

Jak se staví sen

Jaromír chtěl své milované partnerce Libušce předělat bydlení, protože věděl, že jeho čas na tomto světě se krátí. Do jejich vztahu zasáhla nemoc ve chvíli, kdy se poprali s ostatními starostmi a problémy. I přesto byl Jaromír pozitivní a nevzdával se. Tato nejdojemnější a emočně nejtěžší proměna připadla na starost designérskému páru Zuzana Schubertová a Viktor Čikoš. Jak se staví sen plní sny za každé situace – i to úplně poslední přání. A tak je nazvána i poslední reportáž tohoto jarního speciálu, tedy Poslední přání.

Sdílejte článek
Štítky Jak se staví sen bydlení Bydlení mezi panely

Přečtěte si také