Jak se staví sen

10. února 2023 22:30

redakce Prima Living

Jak se staví sen: Moderní proměna bytu usnadní život statečným rodičům nemocné dcery

Mladí manželé Lenka s Martinem bydlí se čtyřletou dcerou Verunkou, která se bohužel narodila s vrozenou mozkovou chorobou, v paneláku. V bytě jsou spokojeni, ale potřebovali by novou kuchyň a hlavně byt co nejvíc přizpůsobit Verunce. Podívejte se, jak si s proměnou bytu poradila naše nová dvojice designérů Lucie s Jakubem.

Martin a Lenka jsou mladí manželé, kterým se narodila dcera Verunka s Dandy-Walkerovým syndromem, což je vrozená nemoc, která postihuje vývoj mozku.

Verunce jsou čtyři roky a její rodiče netuší, jak dlouho s nimi bude. Maminka Lenka tvrdí, že až se dcerce nebude s nimi líbit, tak odejde. Martin si na Lence váží toho, jak skvěle se umí o nemocnou Verunku postarat, a cítí v ní velkou oporu. Lenka o Martinovi říká, že je to přímý chlap a je na něj spolehnutí. Vzájemně si jeden druhého velice váží za to, jak to ten druhý zvládá.

Přání rodiny

Byt, kde rodina bydlí, jim dispozičně vyhovuje, ale moc by potřebovali novou kuchyň a podlahovou krytinu, aby Verunka mohla bezpečně jezdit po bytě s vozíkem a být pořád s maminkou. U dcerky by si přáli vyšší matraci na lůžko, kde ji Lenka rehabilituje, a širší postel pro lepší manipulaci. Manželé si taky přáli novou sedací soupravu, která by šla dobře rozložit a byla pohodlná jak rozložená, tak složená. Jejich jediným požadavkem byly barvy: Nechtěli ani bílou, ani černou barvu, naopak by  Lenka měla v bytě ráda modrou a kresbu bukového dřeva.

Jak si s přáními Lenky a Martina a hlavně časovým limitem poradil náš zbrusu nový tým designérů  Lucie Volfová s Jakubem Jakubcem, se můžete podívat v galerii v úvodu článku.

Proměna bytu očima designérů Lucie a Jakuba

První pocit byl: Safra, je to čtvrté patro bez výtahu… Druhý pocit: Safra, je to panelák, a v něm je těžké z konstrukčního hlediska měnit dispozice a řezání panelů je zatraceně těžká práce… Třetí pocit byl po shledání s rodinou už uklidňující, protože bylo zřejmé, že jejich představy o proměně bytu jsou blízké našemu stylu.

Nová kuchyň a podlaha

I když byla prioritou kuchyň, protože ta původní sice na první pohled vypadala zachovalá, ale na ten druhý se už rozpadala, věděli jsme, že musíme byt co nejvíc přizpůsobit Verunce a zrekonstruovat co největší prostor, aby malá mohla být kdekoli v bytě pořád s maminkou.

Po celém bytě byla nehezká dlažba s leskem, která je poměrně náročná na úklid. Když bychom ale vyměnili jenom část stávající podlahy, shazovalo by to potom celou proměnu. Rozsah výměny podlahy tak upravil i rozsah místností, do kterých jsme se pustili, tedy vedle kuchyně i do obývacího pokoje a chodby.

Velkou výzvou bylo vyřezávání otvorů v železobetonových panelech. A v neposlední řadě byla nelehkým úkolem koordinace prací, kdy některé, tzv. mokré procesy, vyžadují technologické přestávky. Bylo třeba najít speciální materiály, které vyzrají co nejrychleji, a následně pak zbytkovou vlhkost v konstrukci úplně neuzavřít.

Propojení obýváku s kuchyní

Z dispozičního hlediska jsme chtěli společenskou část bytu více propojit, tedy především kuchyň s obývacím pokojem, aby všude bylo místo na vozíček s Verunkou. Cítili jsme potřebu jejich domov co nejvíce prosvětlit.

Proměna v rustikálně moderním stylu

S rodinou jsme se potkali v našem stylu lehce rustikálně moderním, kdy se dá prostor i oživit některými starými kousky nábytku. A také tam nechat kousek sebe. Lucka je zapálená do malby a artových stěn, do čehož nás zasvětila.

Radost pro maminku

Bylo nutné pořídit novou pohodlnou rozkládací pohovku pro celou rodinu se snadno čistitelnými povlaky, aby se dobře udržovala. A aby maminku nebolela tolik záda, vyztužili jsme a nadzvedli postýlku Verunky, ke které se už není třeba tolik shýbat.

Na celou epizodu pořadu Jak se staví sen se můžete podívat zde.

Partnerem této sezony pořadu je společnost Raiffeisen stavební spořitelna

Sdílejte článek

Přečtěte si také