Jak se staví sen

17. března 2023 22:30

redakce Prima Living

Jak se staví sen splnil poslední přání. Jaromír se ale už vysněného domova nedožil

Jaromír s Libuškou spolu žili dvanáct let. Když se poprali se všemi starostmi a problémy, zasáhla do jejich vztahu krutá nemoc. Jaromír chtěl své milované partnerce předělat bydlení, protože věděl, že jeho čas na tomto světě se krátí. Podívejte se, jak nejdojemnější proměnu pořadu Jak se staví sen zvládl designérský pár Zuzana a Viktor.

Pan Jaromír býval hasičem a policistou. Po rozvodu s první manželkou se dostal do dluhové pasti, kdy musel splácet velké částky. Libuše pracovala 25 let v kravíně, teď je farmaceutickou operátorkou. Spolu žili dvanáct let. V prvních letech jí pomáhal s péčí o jejího nemocného tatínka. Po jeho smrti se rozhodli dát dům do pořádku a Jaromír přehlížel své bolesti břicha, které ho trápily. Když konečně splatil všechny dluhy, našel si čas na návštěvu lékaře a dozvěděl se, že má rakovinu. Nádor v břiše měl už prorostlý až do bránice, a tudíž nebyla možná operace. Měl voperovaný port na chemoterapii. Na začátku natáčení nikdo nevěděl, jak bude jeho nemoc postupovat – byly dny, kdy se cítil dobře, a jiné, kdy měl problém vyjít schody. I přesto byl Jaromír pozitivní a nevzdával se.

Přání rodiny

Jaromír s Libuškou se do rekonstrukce pustili, jejich první prací bylo vykopání a vyvezení sedmi kontejnerů suti. Dále udělali podlahy, elektriku, odpady a další hrubé práce. Jednu ze zdí postupně podkopávali do hloubky 70 cm a vybetonovali nové základy. Pořídili si také nová okna.

Pan Jaromír si přál vše dodělat, než zemře, paní Libuška, aby si zrekonstruovaný prostor ještě nějaký čas společně užili. Jedná se o koupelnu se sprchovým koutem, chodbu a kuchyň s obývacím pokojem. Žádnou konkrétní představu o designu neměli.

Jak se podařilo designérům pořadu Jak se staví sen Zuzaně s Viktorem splnit poslední přání Jaromíra, na to se podívejte v galerii v úvodu článku.

.

Jak se na emočně nejtěžší letošní proměnu dívají designéři Zuzana Schubertová a Viktor Čikoš

Byla to naše doposud nejsmutnější proměna. Víme, že v každém dílu má rodina kus svého trápení a každý se s ním pere po svém, ale na konci vždy vidíte radost a objetí. Tady byl obrovský smutek nás všech, protože pan Jaromír se závěru proměny bohužel nedožil.

Největší výzvou byla koupelna

Náš první dojem z prostoru byl dobrý, shodli jsme se, že proměna se uskutečnit dá. Jarek s Libuškou na domě už před proměnou hodně pracovali, v podstatě jej předpřipravili, vyčistili, vylili podlahy, takže nebyl důvod se obávat. Největší výzvou byla koupelna, jelikož čas na proměnu byl krátký, používali jsme rychletuhnoucí materiály, ale technologický postup se nijak ošidit nedá. Před samotnou proměnou bylo naší podmínkou to, aby Jaromír s Libuškou vylili podlahy předem, což se povedlo. Při realizaci jsme používali vysoušeče, odvlhčovače, aby všechno šlo jako na drátkách.

Moderní styl a útulno

Styl jsme volili moderní a na přání Jaromíra s černými doplňky. Přál si bíločernou kuchyň, černé doplňky v koupelně a útulno. Což věříme, že se povedlo. Útulno jsme navodili dřevodekory na podlaze a nábytku, lehčeným obkladovým kamenem na jedné ze stěn, pozitivně žlutou rozkládací sedací soupravou a spoustou rostlin, které vnesou do interiéru život.

Bíločerná kouplena

Koupelna spolu s dveřmi působí nadčasově, volili jsme dokonce černou sanitu. Opět ale s použitím prvku dřeva a zeleně tak, aby výsledek působil moderně a útulně. Krásně vynikne detail sprchové zástěny, která je ve stejném designu, jako jsou vstupní dveře koupelny, to znamená tenký černý rám a uvnitř tři skleněná pole. Výsledek působí až lehce industriálně.

Žlutá sedačka

Skříně náš pan truhlář doplnil o vertikální i horizontální police a knihovny tak, aby celek působil jako vestavná skříň. Ze skříně zajímavě vychází také TV stolek a pracovní místo pro paní Libušku, které jsme doplnili taburetem ve stejné barvě, jako má sedací souprava. Žlutá barva se tu a tam objevuje i na drobných doplňcích (žluté holínky, rukavice, žluté narcisky, vázička a talířek od partnera).

Moderní kuchyň

Kuchyň je velmi moderní se spoustou moderních spotřebičů, jako jsou myčka, trouba, která umí péct současně až pět různých jídel, aniž by se vůně a chutě smíchaly, dále pak mikrovlnná trouba s grilem, indukční varná deska a černá digestoř. Samozřejmostí je vestavná lednice. Vše působí v kuchyni kompaktně, čistým designem. A opět pro zútulnění jsme volili například závěsný květináč na bylinky nebo ručně háčkované košíčky na potraviny.

Jedna malá garsonka

Výsledkem je jedna malá garsonka s obývacím pokojem, jídelnou, kuchyní, příležitostným spaním a prostorná bezbariérová koupelna. V chodbě má paní Libuška spoustu místa pro pelíšky svých pejsků. A jako bonus jsme díky našemu partnerovi vyměnili i vchodové dveře tak, aby celek působil jednotně.

Na celou epizodu pořadu Jak se staví sen se můžete podívat zde.

Partnerem této sezony pořadu je společnost Raiffeisen stavební spořitelna

Reprízy oblíbeného pořadu Jak se staví sen můžete sledovat každý den od pondělí do neděle v 19.30 na Prima STAR nebo v 9.00 na Prima LOVE.


Přečtěte si také