Užitková zahrada

25. března 2019 11:28

Markéta Zídková

Jak si vypěstovat na balkoně nebo na zahradě medvědí česnek

Stačí vlhko a spíše stín a medvědí česnek vám poroste jako plevel. Nemusíte ho hnojit, jen mu dopřejte dostatek vláhy. Radost vám udělá i v květináči na balkoně.

Medvědí česnek se stává čím dál oblíbenějším kořením či bylinkou. Ale nájezdy do lesů tuto rostlinu začínají decimovat. Přitom není nic jednoduššího než si ho pěstovat na zahradě. Díky tomu ochráníterůst česneku v divoké přírodě.

Jak už jsme řekli, rostlinka má ráda stinné místo a vláhu, bude se jí líbit v blízkosti keřů a stromů, nezapomínejte na pravidelné zalévání. Nesázejte ji do prohnojené hlíny ani ji nehnojte. Cibulky i semena sázejte do trsů, protože tak se nejlépe ujímá a roste. Pěstovat se dá jak na zahradě, tak i v květináči na balkoně.

Semena se sázejí na podzim a na sklizeň se můžete těšit až napřesrok, tedy za rok a půl. Cibulky se také sázejí na podzim, ale již na jaře můžete sklízet. Pokud si na jaře vysadíte sazeničky, můžete sklízet už za pár dní až týdnů.

Medvědí česnek se hodí do polévek i do salátů

V dubnu a květnu sbírejte listy. Ty mladé, menší, jsou samozřejmě nejlepší. Listy se sbírají do doby, než bylina vykvete. Přesto si dávejte pozor, abyste medvědí česnek nezaměnili za jedovatou konvalinku!

Použití medvědího česneku je jednoduché, lze je přidat všude tam, kam byste normálně dávali česnek a jiné kořenící byliny. Hodí se například do bílých polévek, omáček či na maso. Protože však vaření zničí velkou část přínosných látek, je úplně nejlepší konzumovat listy zasyrova. Přidávejte je proto do salátů nebo posekejte na malé kousky a jen posypte chleba s máslem. Pokud jej chcete skladovat, nejlepším způsobem je výroba pesta či zamrazení.

Pesto z medvědího česneku

  • svazek (cca 5 dkg) medvědího česneku
  • hrst vlašských ořechů (nebo například ořechů kešu)
  • 3 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • 30 g parmazánu

Medvědí česnek umyjeme. Listy rozmixujeme spolu s ořechy a postupně přiléváme olej. Poté přisypeme nastrouhaný parmazán a dochutíme lehce solí. Sýr sám o sobě je dost slaný, zacházejte proto se solí opatrně. Po umixování nechte pesto odpočinout v lednici, poté používejte do těstovin nebo jen tak na pečivo.

(kor)


Přečtěte si také